office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 30, Decembrie 2015


Iată vin colindători!...
Alergiile la polen și alimente
Cum ne ajută apă să scăpăm de kilogramele în plus?
Porţia de sǎnǎtate: nucile
Toaleta zilnică a cǎţelului tǎu
Delicii şi scofeturi: Turtă dulce de post
Beneficiile terapiei robot asistate la bolnavii cu suferinţe ale aparatului locomotor
Mănăstirea Neamț - un loc ferecat în minuni
Muzeul de icoane pe sticlǎ din Sibiel

Alergiile la polen și alimente

Autor: Dr. Irina Alexandru, Medic specialist în Alergologie și Imunologie Clinică


 

Te supără alergiile la polen și alimente? Află aici câteva sfaturi utile!
Sindromul polen-aliment este o formă mai puțin severă de alergie alimentară. Este o afecțiune comună în rândul persoanelor care suferă de rinită alergică. În aceste condiții, persoanele cu rinită alergică, având sensibilitate la polenuri, dezvoltă simptome alergice orale la anumite fructe și legume. Reacțiile sunt cauzate de o varietate de fructe, legume, nuci, semințe și chiar condimente. Ele au în comun proteine alergene (cu structuri similare) întâlnite în polenul de arbori/copaci, ierburi și buruieni. Aceste proteine sunt recunoscute de sistemul imun al unui pacient cu alergie la polenuri ca fiind identice și așa se declanșează o reacție alergică.
Cum se manifestă
Simptomele tind să fie limitate la nivelul gurii, gâtului și apar mai mult în cazul fructelor, legumelor și nucilor proaspete, nepreparate termic. 
Aceste simptome sunt: senzație de arsură, furnicătură, mâncărime și/sau umflare la nivelul buzelor, limbii, gurii sau gâtului. Rar, se poate întâmpla să apară mâncărime la nivelul urechilor. Ocazional,  aceste simptome pot fi severe și pot include umflarea gâtului sau chiar anafilaxie (respirație greoaie, șuierătoare, tensiune scăzută, puls slab și rapid, amețeală, greață, vărsătură). 
Simptomele încep, de obicei, în câteva minute de la ingestia alimentului și se ameliorează în aproximativ o oră, iar ele pot fi agravate în timpul sezonului de polen. 
La cine apare
Sindromul polen-aliment este mai frecvent la copiii mai mari, adolescenți și adulții tineri care au mâncat fructele și legumele în cauză, timp de ani de zile, fără probleme.
Cum te ajută medicul
Atunci când suferi de sindromul polen-aliment, primul pas cu care te ajută medicul alergolog este diagnosticul exact. În acest sens, este posibil să folosească un test pe piele, numit “testul prick”, pentru identificarea alergenelor. Există și posibilitatea unui test de sânge dar, dacă medicul are dotarea tehnică pentru testul pe piele, nu mai e nevoie de cel de sânge, care poate să fie și mai puțin precis.
Odată identificate sursele alergiei, medicul te va sfătui să eviți consumarea acelor alimente în stare crudă. Acest lucru este valabil mai ales în sezonul de polenizare, fapt ce poate fi evitat prin respectarea unui calendar personalizat după sensibilitățile tale. O altă posibilitate de a reduce interacțiunile încrucișate ale alimentelor este coacerea lor la cuptorul cu microunde. Explicația este simplă: temperaturile mari ale aparatului distrug proteinele responsabile pentru sindrom.
Nu în ultimul rând, decojirea fructelor poate fi de folos (proteinele cu probleme sunt adesea concentrate în coaja alimentului).
Așadar, deși sâcâitor, sindromul polen-aliment poate fi domolit sau complet evitat. Pentru un tratament complet, trebuie să te adresezi unui specialist alergolog care poate identifica exact cauzele și care să-ți ghideze comportamentul alimentar. Prin acest mic efort, poți fi sigur că te vei putea bucura de o viață cât se poate de normală. Mai ales că și fructele decojite sau coapte la microunde pot fi uneori grozav de gustoase!

Te supără alergiile la polen și alimente? Află aici câteva sfaturi utile!

Sindromul polen-aliment este o formă mai puțin severă de alergie alimentară. Este o afecțiune comună în rândul persoanelor care suferă de rinită alergică. În aceste condiții, persoanele cu rinită alergică, având sensibilitate la polenuri, dezvoltă simptome alergice orale la anumite fructe și legume. Reacțiile sunt cauzate de o varietate de fructe, legume, nuci, semințe și chiar condimente. Ele au în comun proteine alergene (cu structuri similare) întâlnite în polenul de arbori/copaci, ierburi și buruieni. Aceste proteine sunt recunoscute de sistemul imun al unui pacient cu alergie la polenuri ca fiind identice și așa se declanșează o reacție alergică.


Cum se manifestă


Simptomele tind să fie limitate la nivelul gurii, gâtului și apar mai mult în cazul fructelor, legumelor și nucilor proaspete, nepreparate termic. Aceste simptome sunt: senzație de arsură, furnicătură, mâncărime și/sau umflare la nivelul buzelor, limbii, gurii sau gâtului. Rar, se poate întâmpla să apară mâncărime la nivelul urechilor. Ocazional,  aceste simptome pot fi severe și pot include umflarea gâtului sau chiar anafilaxie (respirație greoaie, șuierătoare, tensiune scăzută, puls slab și rapid, amețeală, greață, vărsătură). Simptomele încep, de obicei, în câteva minute de la ingestia alimentului și se ameliorează în aproximativ o oră, iar ele pot fi agravate în timpul sezonului de polen. 



La cine apare


Sindromul polen-aliment este mai frecvent la copiii mai mari, adolescenți și adulții tineri care au mâncat fructele și legumele în cauză, timp de ani de zile, fără probleme.


Cum te ajută medicul


Atunci când suferi de sindromul polen-aliment, primul pas cu care te ajută medicul alergolog este diagnosticul exact. În acest sens, este posibil să folosească un test pe piele, numit “testul prick”, pentru identificarea alergenelor. Există și posibilitatea unui test de sânge dar, dacă medicul are dotarea tehnică pentru testul pe piele, nu mai e nevoie de cel de sânge, care poate să fie și mai puțin precis.

 

Odată identificate sursele alergiei, medicul te va sfătui să eviți consumarea acelor alimente în stare crudă. Acest lucru este valabil mai ales în sezonul de polenizare, fapt ce poate fi evitat prin respectarea unui calendar personalizat după sensibilitățile tale. O altă posibilitate de a reduce interacțiunile încrucișate ale alimentelor este coacerea lor la cuptorul cu microunde. Explicația este simplă: temperaturile mari ale aparatului distrug proteinele responsabile pentru sindrom.

 

Nu în ultimul rând, decojirea fructelor poate fi de folos (proteinele cu probleme sunt adesea concentrate în coaja alimentului).

 

Așadar, deși sâcâitor, sindromul polen-aliment poate fi domolit sau complet evitat. Pentru un tratament complet, trebuie să te adresezi unui specialist alergolog care poate identifica exact cauzele și care să-ți ghideze comportamentul alimentar. Prin acest mic efort, poți fi sigur că te vei putea bucura de o viață cât se poate de normală. Mai ales că și fructele decojite sau coapte la microunde pot fi uneori grozav de gustoase!

 

 

Omini Clinic – Iaşi, Str. Grigore Ureche, Nr. 2, Bl. 6 Martie 

Telefon: 0232.216.260 / 0728.450.098

www.ominiclinic.ro