office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 31, Februarie 2016


Tulburările de dezvoltare la copil, cauze şi efecte
Mărirea sânilor prin transfer autolog de grăsime
Încălţămintea şi sănătatea sistemului osos
Interviul lunii: Irina Anton, director Campus Medical Regina Maria Iaşi
Avantajele periajului zilnic
Conacul lui Maldăr
Delicii şi scofeturi: Papanaşi cu smântână şi dulceaţă de afine
Mănăstirea cu flori
La Ipoteşti frumos mai ninge…

Conacul lui Maldăr

 

Cu un istoric de peste trei secole, culele erau inițial locuințe boierești fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turcești. Fiecare culă are legenda sa, iar dintre cele vâlcene de la Măldărești, cea mai emoționantă poveste este cea a căpitanului Maldăr, unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazu. Legenda spune că, fiind prins de tătari, acesta a cucerit inima frumoasei fiice a hanului și astfel și-a recăpătat libertatea. Cei doi îndrăgostiți s-au refugiat apoi într-o culă din Măldărești, cunoscută astăzi drept Cula Greceanu. Chiar dacă nu este locul original în care s-au petrecut aceste întâmplări, Conacul lui Maldăr, așezat lîngă Horezu, a luat numele căpitanului Maldăr, pentru a onora povestea viteazului și a nemuritoarei sale iubiri.
La Conacul lui Maldăr, camerele sunt încăperi “de poveste” ce poartă numele unor personaje din vechime (“Domniţa Ruxandra”, “Lie Ciocirlie” sau “Fata de la Cozia”). Fiecare cameră este un ansamblu rafinat, în care mobilierul istoric autentic, grinzile vechi și covoarele tradiționale sunt armonios îmbinate cu cele mai moderne detalii de confort.  
Conceptul gastronomic al conacului este unul special, bazat pe ceea ce gazdele numesc “momente culinare”. Nu există un meniu prestabilit, à la carte. Putem savura “Prânzul boierului”, “Cina domniței” sau “Dineul dichisit al jupânesei”. Acesta din urmă, de pildă, propune delicatese de inspirație franțuzească, precum vânatul cu mirodenii, rața cu dulceață de ceapă, stafide şi ardei copt sau curcanul cu sos de trufe.  Una din cele mai apreciate mese este AGAPA sau “ospățul între prieteni”, un moment culinar al vervei și al apropierii între meseni. Meniurile pot fi însoțite de vinuri din renumitele podgorii oltenești.  
Conacul oferă variante felurite de petrecere a timpului liber, începând de la rețeta gazdelor pentru o dimineață de răsfăț la conac - cafeaua aburindă savurată în cerdacul alb, sub arcadele de unde boierii de altădată priveau depărtările, până la serile în crama conacului, unde se pot organiza degustări de vin sau vizionări de filme. 
Foișorul cochet și pajiștea din jurul conacului sunt perfecte pentru un garden party, iar în zilele de vară o porție de soare blând lângă piscină e o delectare inspirată după micul dejun. Piscina este la fel de potrivită și pentru nunți       restrânse, petreceri de aniversare sau botez, fiind luminată spectaculos pe timp de noapte. 
      Turiștii care își doresc să simtă Oltenia “la pas”, pot primi din partea gazdelor recomandări de trasee pentru fiecare zi petrecută la conac. În zonă există o sumedenie de obiective turistice: mănăstiri (Horezu, Cozia, Polovragi, Mănăstirea Dintr-un Lemn), chei spectaculoase (Cheile Oltețului, Cheile Bistriței, Cheile Sohodolului), stațiuni balneare (Călimănești, Olănești, Căciulata), peșteri (Peștera Muierii, Polovragi) și muzee (Culele de la Măldărești, Muzeul Constantin Brâncuși). Iar pentru cei ce iubesc ieșirile active în natură, un drum pe Transalpina sau în stațiunea de ski Rânca vor fi variante incitante pentru zile cu adevărat pline! 
      Ca și concept general, Conacul lui Maldăr propune “răsfățul boieresc”, o abordare turistică specială, în care detaliile sînt foarte atent cultivate, astfel încât oaspeții să trăiască o experiență rafinată și savuroasă, inspirată din poveștile vechilor boieri olteni. 
     www.conaculmaldar.ro 
     http://www.facebook.com/ConaculLuiMaldar     

Cu un istoric de peste trei secole, culele erau inițial locuințe boierești fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turcești. Fiecare culă are legenda sa, iar dintre cele vâlcene de la Măldărești, cea mai emoționantă poveste este cea a căpitanului Maldăr, unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazu. Legenda spune că, fiind prins de tătari, acesta a cucerit inima frumoasei fiice a hanului și astfel și-a recăpătat libertatea. Cei doi îndrăgostiți s-au refugiat apoi într-o culă din Măldărești, cunoscută astăzi drept Cula Greceanu. Chiar dacă nu este locul original în care s-au petrecut aceste întâmplări, Conacul lui Maldăr, așezat lîngă Horezu, a luat numele căpitanului Maldăr, pentru a onora povestea viteazului și a nemuritoarei sale iubiri.

 

La Conacul lui Maldăr, camerele sunt încăperi “de poveste” ce poartă numele unor personaje din vechime (“Domniţa Ruxandra”, “Lie Ciocirlie” sau “Fata de la Cozia”). Fiecare cameră este un ansamblu rafinat, în care mobilierul istoric autentic, grinzile vechi și covoarele tradiționale sunt armonios îmbinate cu cele mai moderne detalii de confort.

 

Conceptul gastronomic al conacului este unul special, bazat pe ceea ce gazdele numesc “momente culinare”. Nu există un meniu prestabilit, à la carte. Putem savura “Prânzul boierului”, “Cina domniței” sau “Dineul dichisit al jupânesei”. Acesta din urmă, de pildă, propune delicatese de inspirație franțuzească, precum vânatul cu mirodenii, rața cu dulceață de ceapă, stafide şi ardei copt sau curcanul cu sos de trufe.  Una din cele mai apreciate mese este AGAPA sau “ospățul între prieteni”, un moment culinar al vervei și al apropierii între meseni. Meniurile pot fi însoțite de vinuri din renumitele podgorii oltenești.  

 

Conacul oferă variante felurite de petrecere a timpului liber, începând de la rețeta gazdelor pentru o dimineață de răsfăț la conac - cafeaua aburindă savurată în cerdacul alb, sub arcadele de unde boierii de altădată priveau depărtările, până la serile în crama conacului, unde se pot organiza degustări de vin sau vizionări de filme. 

 

Foișorul cochet și pajiștea din jurul conacului sunt perfecte pentru un garden party, iar în zilele de vară o porție de soare blând lângă piscină e o delectare inspirată după micul dejun. Piscina este la fel de potrivită și pentru nunți restrânse, petreceri de aniversare sau botez, fiind luminată spectaculos pe timp de noapte.      

 

Turiștii care își doresc să simtă Oltenia “la pas”, pot primi din partea gazdelor recomandări de trasee pentru fiecare zi petrecută la conac. În zonă există o sumedenie de obiective turistice: mănăstiri (Horezu, Cozia, Polovragi, Mănăstirea Dintr-un Lemn), chei spectaculoase (Cheile Oltețului, Cheile Bistriței, Cheile Sohodolului), stațiuni balneare (Călimănești, Olănești, Căciulata), peșteri (Peștera Muierii, Polovragi) și muzee (Culele de la Măldărești, Muzeul Constantin Brâncuși). Iar pentru cei ce iubesc ieșirile active în natură, un drum pe Transalpina sau în stațiunea de ski Rânca vor fi variante incitante pentru zile cu adevărat pline!      

 

Ca și concept general, Conacul lui Maldăr propune “răsfățul boieresc”, o abordare turistică specială, în care detaliile sînt foarte atent cultivate, astfel încât oaspeții să trăiască o experiență rafinată și savuroasă, inspirată din poveștile vechilor boieri olteni. 
   

 

www.conaculmaldar.ro      

facebook.com/ConaculLuiMaldar