Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/229-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Festivalul Gastronomic Ucrainean din Sulina
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 26, August 2015


Interviul lunii: Mariana Vatamaniuc, cake designer
Hipertensiunea arterială
O zi de porţelan, cu flori de trandafir
Leacuri din grădină: Roşiile
Delicii şi scofeturi: Frappé cu moţ pudrat
Mănăstirea Cozia
Istoria Statuii cronicarului Miron Costin
Festivalul Gastronomic Ucrainean din Sulina
Hanul Domnesc
File de ierbar: Brocard de roşu, galben sau portocaliu
Locuri de poveste: Bucureştii lui Caragiale
Frumuseţi de lângă noi: Nuferii din Deltă
Muzeul George Enescu din Dorohoi

Festivalul Gastronomic Ucrainean din Sulina

 

În Deltă, o zi toridă, animată de forfota pregătirilor pentru prima ediţie a festivalului gastronomic al ucrainenilor. Veniţi cu inima deschisă, reprezentanţi ai ucrainenilor din Tulcea, Fântâna Mare, Teliţa, Pardina, Crişan, Sf. Gheorghe, Caraorman şi Sulina s-au regăsit cu vechi prieteni într-o atmosferă caldă şi primitoare, la Pensiunea Casa Sibiana din Sulina. Bucătarii, îmbrăcaţi în ţinute vesele, cu zâmbetul mereu pe buze, au preparat tradiţionala ciorbă de peşte, înăcrită cu oţet, având peşte din abundenţă şi asezonată la final cu nelipsitul mujdei de usturoi. Am observat că fiecare gospodină avea propriul secret (de cele mai multe ori nedescoperit), cum ar fi, de exemplu, unditul legumelor înainte de adăugarea celorlalte ingrediente. Alături de ciorbă, mesele au fost încărcate cu bunătăţi de prin părţile locului: salată Shuba cu peşte afumat, plăcinte şi rulade de peşte, ştiucă şi clătite umplute.
Spre seară, terasa pensiunii a răsunat de cântece, dansuri şi momente poetice, învăluite de glasul unor scriitori contemporani, plini de umor. A fost evocat - prin prisma operei - şi Taras Şevcenko, om de cultură, poet naţional al Ucrainei, emblematic pentru o comunitate unită, care îşi preţuieşte valorile. 
 Alături de gazda primitoare de la Casa Sibiana, evenimentul a fost susţinut de Primăria şi Casa de Cultură din Sulina, bucurându-se de prezenţa preşedintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Buciuta. Domnia sa a vorbit cu multă căldură despre spiritul comunităţii, istoria şi importanţa tradiţiilor, organizate în jurul cântecelor vechi şi al dansului popular, plin de voie bună, optimism, dragoste de viaţă. Costumele tradiţionale, ţesute cu motive florale în culori vii, unde predomină în mod special albastrul, reflectă gustul pentru frumos. Ansamblul este completat de cununi de flori, artificiu feminin de o expresivitate aparte. 
Juriul a avut o misiune grea în departajarea echipelor câştigătoare, întrucât fiecare participant a adăugat în bucatele expuse pe masă câteva ingrediente speciale: dăruire, spirit de echipă, generozitate. S-au detaşat, în schimb, echipa din Sulina la ciorbă de peşte şi aperitiv, precum şi participanţii din Tulcea, la categoria “desert”. Însă, adevăratul câştigător al competiţiei a fost ideea de comuniune, de socializare şi împărtăşirea unor trăiri sincere, sub auspiciul tradiţiilor şi valorilor culturale, cu atât mai mult cu cât omul Deltei respectă darurile şi armonia pe care natura i le-a oferit cu prisosinţă. Toate acestea ne fac să credem că reuşita evenimentului va încuraja organizarea unor ediţii viitoare, desfăşurate în acelaşi cadru natural, pitoresc, specific zonei din Deltă, care se “încăpăţânează” să creadă că timpul poate fi oprit în loc prin frumuseţea unei clipe.
Ionuţ Bădărău

 

În Deltă, o zi toridă (11 iulie 2015), animată de forfota pregătirilor pentru prima ediţie a festivalului gastronomic al ucrainenilor. Veniţi cu inima deschisă, reprezentanţi ai ucrainenilor din Tulcea, Fântâna Mare, Teliţa, Pardina, Crişan, Sf. Gheorghe, Caraorman şi Sulina s-au regăsit cu vechi prieteni într-o atmosferă caldă şi primitoare, la Pensiunea Casa Sibiana din Sulina. Bucătarii, îmbrăcaţi în ţinute vesele, cu zâmbetul mereu pe buze, au preparat tradiţionala ciorbă de peşte, înăcrită cu oţet, având peşte din abundenţă şi asezonată la final cu nelipsitul mujdei de usturoi. Am observat că fiecare gospodină avea propriul secret (de cele mai multe ori nedescoperit), cum ar fi, de exemplu, unditul legumelor înainte de adăugarea celorlalte ingrediente. Alături de ciorbă, mesele au fost încărcate cu bunătăţi de prin părţile locului: salată Shuba cu peşte afumat, plăcinte şi rulade de peşte, ştiucă şi clătite umplute.

 

Spre seară, terasa pensiunii a răsunat de cântece, dansuri şi momente poetice, învăluite de glasul unor scriitori contemporani, plini de umor. A fost evocat - prin prisma operei - şi Taras Şevcenko, om de cultură, poet naţional al Ucrainei, emblematic pentru o comunitate unită, care îşi preţuieşte valorile.  

 

Alături de gazda primitoare de la Casa Sibiana, evenimentul a fost susţinut de Primăria şi Casa de Cultură din Sulina, bucurându-se de prezenţa preşedintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Buciuta. Domnia sa a vorbit cu multă căldură despre spiritul comunităţii, istoria şi importanţa tradiţiilor, organizate în jurul cântecelor vechi şi al dansului popular, plin de voie bună, optimism, dragoste de viaţă. Costumele tradiţionale, ţesute cu motive florale în culori vii, unde predomină în mod special albastrul, reflectă gustul pentru frumos. Ansamblul este completat de cununi de flori, artificiu feminin de o expresivitate aparte. 

 

Juriul a avut o misiune grea în departajarea echipelor câştigătoare, întrucât fiecare participant a adăugat în bucatele expuse pe masă câteva ingrediente speciale: dăruire, spirit de echipă, generozitate. S-au detaşat, în schimb, echipa din Sulina la ciorbă de peşte şi aperitiv, precum şi participanţii din Tulcea, la categoria “desert”. Însă, adevăratul câştigător al competiţiei a fost ideea de comuniune, de socializare şi împărtăşirea unor trăiri sincere, sub auspiciul tradiţiilor şi valorilor culturale, cu atât mai mult cu cât omul Deltei respectă darurile şi armonia pe care natura i le-a oferit cu prisosinţă. Toate acestea ne fac să credem că reuşita evenimentului va încuraja organizarea unor ediţii viitoare, desfăşurate în acelaşi cadru natural, pitoresc, specific zonei din Deltă, care se “încăpăţânează” să creadă că timpul poate fi oprit în loc prin frumuseţea unei clipe.

 

Ionuţ Bădărău