Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/314-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Marele mic dejun
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 34, Mai 2016


Primăvară ȋn mai
Interviu: Dr. Nechifor Madeleine
Mușcătura de căpușă și boala Lyme
Gastric sleeve – tratamentul chirurgical al obezităţii
Tulburarea anxios depresivă
Marele mic dejun
Zmeura, un fruct de leac
Teatru - recomandǎri Branché
Expo: Aurul şi Argintul Antic al României la Palatul Culturii
Expo: Artă şi ceremonial la mesele regale
Festivalul de Creaţie Vestimentară „Art East”
Minunile de la Nicula

Marele mic dejun

 

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică
O veche zicală ne  spune sǎ mâncăm la micul dejun ca un rege şi la cină ca un cerşetor. Adevărul este ca mulţi oameni nu prea mănâncă micul dejun, se mulţumesc doar cu o cafea şi eventual ceva ciugulit pe fugă.
De ce avem nevoie de masa de dimineaţă?
* Ne oferă energie pentru întreaga zi. După perioada de somn de 6-8 ore, rezervele de glucoză din ficat se cam epuizează şi atunci organismul are nevoie să-şi reîncarce bateriile cu energie. 
* Contribuie la stimularea metabolismului şi menţinerea unei greutăţi sănătoase. Cei care sar peste masa de dimineaţă, mănâncă mult mai mult pe timpul zilei şi în general consumă hrana extra-calorică, pentru a compensa lipsa de până atunci.
* Asigură o alimentaţie echilibrată. Persoanele care iau cu regularitate  un mic dejun sănătos au o alimentaţie mai echilibrată pe parcursul întregii zile deoarece reusesc sǎ îşi asigure un aport  corespunzător de nutrienţi de la primele ore şi, în general, vor avea  alegeri echilibrate şi la celelalte mese ale zilei.
* Îmbunătăţeste memoria, puterea de concentrare şi atenţia. Aceste beneficii ar putea fi determinate de reglarea nivelului glicemiei. De asemenea, o serie de nutrienţi ca acizii Omega-3 (din nuci), vitaminele din grupul B (din cereale), vitamina C (din fructe şi legume) sunt importanţi pentru dezvoltarea creierului
Când luăm micul dejun?
Prima masă a zilei trebuie sǎ fie consumatǎ la aproximativ 30 de minute după trezire. Până atunci avem grijă să ne hidratăm şi să bem măcar o cană de apă.
Ce alimente alegem ?
Un mic dejun sănătos trebuie să ne aducă un aport consistent de carbohidraţi, fibre şi proteine. Recomandăm: cerealele integrale şi produsele din acestea, legumele şi fructele proaspete, ouă, lapte şi produse lactate, carne slabă, diferite nuci şi seminţe crude.
Ce să evităm la micul dejun?
* Cerealele dulci, produsele de patiserie. Conţinutul ridicat de zahăr nu îţi va oferi mai multă energie, ci din contrǎ, efectul va fi unul de scurtă durată, apoi te vei simţi mai obosită ca înainte
* Sucurile cumpărate. Cel mai indicat este să consumam fructele ca atare. Dacă vrem un suc, alegem un fresh făcut în casă, dar nu mai mult de 1 pahar.
* Batoanele din comerţ. Chiar dacă sunt comode de consumat, mai ales când suntem grăbiţi,  majoritatea acestor produse conţin o cantitate prea mare de zahăr.
Dacă reuşeşti să ai constant micul dejun în alimentaţia ta, faci un pas uriaş în favoarea sănătăţii întregului organism.
Date de contact:
Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dieteticǎ
Iaşi, Str. General Berthelot, Nr. 4, Et. 2, Cam. 4
www.marianachelariu.ro 0728.082.951

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică



O veche zicală ne  spune sǎ mâncăm la micul dejun ca un rege şi la cină ca un cerşetor. Adevărul este ca mulţi oameni nu prea mănâncă micul dejun, se mulţumesc doar cu o cafea şi eventual ceva ciugulit pe fugă.

 


De ce avem nevoie de masa de dimineaţă?

* Ne oferă energie pentru întreaga zi. După perioada de somn de 6-8 ore, rezervele de glucoză din ficat se cam epuizează şi atunci organismul are nevoie să-şi reîncarce bateriile cu energie. 

* Contribuie la stimularea metabolismului şi menţinerea unei greutăţi sănătoase. Cei care sar peste masa de dimineaţă, mănâncă mult mai mult pe timpul zilei şi în general consumă hrana extra-calorică, pentru a compensa lipsa de până atunci.

* Asigură o alimentaţie echilibrată. Persoanele care iau cu regularitate  un mic dejun sănătos au o alimentaţie mai echilibrată pe parcursul întregii zile deoarece reusesc sǎ îşi asigure un aport  corespunzător de nutrienţi de la primele ore şi, în general, vor avea  alegeri echilibrate şi la celelalte mese ale zilei.

* Îmbunătăţeste memoria, puterea de concentrare şi atenţia. Aceste beneficii ar putea fi determinate de reglarea nivelului glicemiei. De asemenea, o serie de nutrienţi ca acizii Omega-3 (din nuci), vitaminele din grupul B (din cereale), vitamina C (din fructe şi legume) sunt importanţi pentru dezvoltarea creierului

 

Când luăm micul dejun?

Prima masă a zilei trebuie sǎ fie consumatǎ la aproximativ 30 de minute după trezire. Până atunci avem grijă să ne hidratăm şi să bem măcar o cană de apă.

 

Ce alimente alegem ?

Un mic dejun sănătos trebuie să ne aducă un aport consistent de carbohidraţi, fibre şi proteine. Recomandăm: cerealele integrale şi produsele din acestea, legumele şi fructele proaspete, ouă, lapte şi produse lactate, carne slabă, diferite nuci şi seminţe crude.

 

Ce să evităm la micul dejun?

* Cerealele dulci, produsele de patiserie. Conţinutul ridicat de zahăr nu îţi va oferi mai multă energie, ci din contrǎ, efectul va fi unul de scurtă durată, apoi te vei simţi mai obosită ca înainte

* Sucurile cumpărate. Cel mai indicat este să consumam fructele ca atare. Dacă vrem un suc, alegem un fresh făcut în casă, dar nu mai mult de 1 pahar.

* Batoanele din comerţ. Chiar dacă sunt comode de consumat, mai ales când suntem grăbiţi,  majoritatea acestor produse conţin o cantitate prea mare de zahăr.

 

Dacă reuşeşti să ai constant micul dejun în alimentaţia ta, faci un pas uriaş în favoarea sănătăţii întregului organism.


Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dieteticǎ

Iaşi, Str. General Berthelot, Nr. 4, Et. 2, Cam. 4

www.marianachelariu.ro

0728.082.951