office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 34, Mai 2016


Primăvară ȋn mai
Interviu: Dr. Nechifor Madeleine
Mușcătura de căpușă și boala Lyme
Gastric sleeve – tratamentul chirurgical al obezităţii
Tulburarea anxios depresivă
Marele mic dejun
Zmeura, un fruct de leac
Teatru - recomandǎri Branché
Expo: Aurul şi Argintul Antic al României la Palatul Culturii
Expo: Artă şi ceremonial la mesele regale
Festivalul de Creaţie Vestimentară „Art East”
Minunile de la Nicula

Zmeura, un fruct de leac


Natura este un artist desăvȃrșit, fapt ce se ȋntrevede ȋn ȋmbinarea culorii rubinii a fructelor de vară cu parfum special și aromă de pădure. Zmeura are puteri tămăduitoare și o sumă de vitamine (A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C) sau minerale (mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor), ce fac din ea un adevărat vraci, care poate fi consultat de către oricine. Toate aceste calități au eficiență maximă atunci cȃnd este servită proaspătă. 
1. ZMEURA ARE EFECT ANTIAGING DEOSEBIT DE PUTERNIC, datorită acidului elagic aflat ȋn cantitate mare. Acesta are un rol important ȋn prevenirea distrugerii membranei celulare, prin neutralizarea radicalilor liberi.
2. LUPTĂ ȊMPOTRIVA BACTERIILOR, conținȃnd antociane, care au porprietăți antimicrobiene. Din aceste considerente, zmeura inhibă dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor, precum “candida albicans”, care provoacă adesea infecții vaginale si este una dintre cauzele sindromului de colon iritabil.
3. INFLUENṬEAZĂ ȊN MOD POZITIV SĂNĂTATEA ORALĂ, conform ultimelor studii care au au arătat că zmeura conține xilitol, un ȋndulcitor artificial folosit ȋn prevenirea și tratarea cariilor.
4. CONTRIBUIE LA PREVENIREA ŞI COMBATEREA CANCERULUI, intrucȃt gelulul obținut din fructele uscate de zmeură ȋncetinesc evoluția diferitelor forme ale acestei maladii.
5. ESTE UTILĂ ȊN DIMINUAREA STĂRILOR FEBRILE, sub formă de suc diluat cu apă, ȋn caz de rujeolă, scarlatină sau inflamații urinare.
6. MENṬINE SILUETA, căci o redefinește, avȃnd un conținut  redus de calorii; ȋn plus, ameliorează simptomele neplăcute ale constipației.
7. REDUCE INCIDENṬA ALERGIILOR, deoarece este o sursă importantă de quercitina, o substanță care diminuează reacția alergică, avȃnd efect antihistaminic. De asemenea, zmeura conține vitamina C ȋn cantități foarte mari.
8. REDUCE DURERIRILE REUMATICE, consumȃndu-se zilnic cȃte 300 de grame minimum, ȋntr-o cură de 12 zile.
9. AMELIOREAZĂ ARSURILE GASTRICE și implicit ulcerul gastro-duodenal. 
10. AJUTĂ DIABETICII, ȋn ciuda faptului că zmeura conține un procent destul de ridicat de zaharuri, care nu duc, totuși, la creșteri evidente ale glicemiei, dacă se consumă ȋn cantități de pȃnă la 200 grame pe zi.
11. BENEFICĂ ȊN SARCINĂ, sub formă de ceai (de zmeur), băut zilnic. Ceaiul previne stările de greață, hemoragiile și reduce durerile. Ȋn schimb, fructele proaspete vor fi consumate cu precauție (nu mai mult de 100 de grame pe zi), deoarece pot declanșa contracții. Acestea erau folosite ȋn vechime pentru a grăbi nașterea.

Natura este un artist desăvȃrșit, fapt ce se ȋntrevede ȋn ȋmbinarea culorii rubinii a fructelor de vară cu parfum special și aromă de pădure. Zmeura are puteri tămăduitoare și o sumă de vitamine (A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C) sau minerale (mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor), ce fac din ea un adevărat vraci, care poate fi consultat de către oricine. Toate aceste calități au eficiență maximă atunci cȃnd este servită proaspătă. 



1. ZMEURA ARE EFECT ANTIAGING DEOSEBIT DE PUTERNIC, datorită acidului elagic aflat ȋn cantitate mare. Acesta are un rol important ȋn prevenirea distrugerii membranei celulare, prin neutralizarea radicalilor liberi.



2. LUPTĂ ȊMPOTRIVA BACTERIILOR, conținȃnd antociane, care au porprietăți antimicrobiene. Din aceste considerente, zmeura inhibă dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor, precum “candida albicans”, care provoacă adesea infecții vaginale si este una dintre cauzele sindromului de colon iritabil.



3. INFLUENṬEAZĂ ȊN MOD POZITIV SĂNĂTATEA ORALĂ, conform ultimelor studii care au au arătat că zmeura conține xilitol, un ȋndulcitor artificial folosit ȋn prevenirea și tratarea cariilor.



4. CONTRIBUIE LA PREVENIREA ŞI COMBATEREA CANCERULUI, intrucȃt gelulul obținut din fructele uscate de zmeură ȋncetinesc evoluția diferitelor forme ale acestei maladii.



5. ESTE UTILĂ ȊN DIMINUAREA STĂRILOR FEBRILE, sub formă de suc diluat cu apă, ȋn caz de rujeolă, scarlatină sau inflamații urinare.



6. MENṬINE SILUETA, căci o redefinește, avȃnd un conținut  redus de calorii; ȋn plus, ameliorează simptomele neplăcute ale constipației.


7. REDUCE INCIDENṬA ALERGIILOR, deoarece este o sursă importantă de quercitina, o substanță care diminuează reacția alergică, avȃnd efect antihistaminic. De asemenea, zmeura conține vitamina C ȋn cantități foarte mari.



8. REDUCE DURERIRILE REUMATICE, consumȃndu-se zilnic cȃte 300 de grame minimum, ȋntr-o cură de 12 zile.


9. AMELIOREAZĂ ARSURILE GASTRICE și implicit ulcerul gastro-duodenal. 


10. AJUTĂ DIABETICII, ȋn ciuda faptului că zmeura conține un procent destul de ridicat de zaharuri, care nu duc, totuși, la creșteri evidente ale glicemiei, dacă se consumă ȋn cantități de pȃnă la 200 grame pe zi.


11. BENEFICĂ ȊN SARCINĂ, sub formă de ceai (de zmeur), băut zilnic. Ceaiul previne stările de greață, hemoragiile și reduce durerile. Ȋn schimb, fructele proaspete vor fi consumate cu precauție (nu mai mult de 100 de grame pe zi), deoarece pot declanșa contracții. Acestea erau folosite ȋn vechime pentru a grăbi nașterea.