office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 44, Martie 2017


Dieta în post
Erupţiile la lumină
Păpădia, „doctorul din grădină“
Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Runc

Dieta în post

 

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dieteticǎ


Un alt fel de “dietă” este cea determinată de credinţa religioasă. Postul reprezintǎ o ocazie de a mânca mai uşor, fără grăsimi animale. Asta nu înseamnă că trebuie să dăm buzna în fasole, cartofi, paste făinoase şi soia, care dimpotrivă, ar trebui folosite cu moderaţie, dar nici să ne înfometăm până la epuizare. Trebui să ne diversificăm alimentaţia pentru a oferi corpului surse de proteine şi grăsimi sănătoase, de vitamine, minerale şi antioxidanţi, pentru a-l ajuta la detoxifiere.


Beneficiile fizice ale postului:

ajută la detoxifierea organismului. O dietă bogată în legume, fructe, seminţe, cereale integrale este benefică pentru întreg organismul

ajută la slăbit. Fructele şi legumele au un număr mai mic de calorii, iar consumul lor timp îndelungat, poate ajuta la eliminarea de kilogramele în plus


reduce apariţia bolilor cardiovasculare. S-a constatat că acest tip de regim ajută la scăderea trigiceridelor, a greutăţii şi a glicemiei


întǎreşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte aspectul pielii, care va deveni mai frumoasă, mai strălucitoare, mai luminoasă.


O dietă echilibrată în timpul postului conţine:

▪Rădăcinoase: morcov, ţelină, sfeclă, cartofi, ghimbir, ridichi, gulii, usturoi, ceapă.

▪Legume şi vegetale diverse: roşii, castraveţi, ardei, varză, spanac, salată verde, urzici, ştevie, rucola, ciuperci, dovlecei

▪Germeni şi vlăstari: germeni de grâu, lucernă, schinduf, linte, năut, floarea soarelui şi multe altele, care se pot consuma în salate

▪Cereale în stare naturală (integrale): orez, grâu, ovăz, secară, orz, orez, hrişcă, mei, quinoa.

▪Fructe proaspete sau congelate: fructe de pădure, citrice, fructe tropicale, mere, pere, struguri, banane, kiwi, avocado

▪Sucuri proaspete de legume, în special, verdeţuri şi fructe, făcute în casă

▪Fructe oleaginoase: nuci, alune, caju, arahide, fistic

▪Seminţe crude: floarea soarelui, dovleac, in, susan, chia

▪Leguminoase uscate: năut, linte, mazăre, fasole, soia boabe

▪Ceaiurile din plante


Trebuie evitate produsele care arată ca şi cele de dulce (pate vegetal, crenwuşti vegetali, caşcaval vegetal), alimentele prăjite şi alcoolul.


Postul poate fi perceput de organism ca o pauză, o odihnă după un regim alimentar mai bogat. Nu uitaţi de moderaţie!


Postul nu priveşte doar digestia, ci omul întreg: trup, minte, suflet. Înseamnă a face milostenie, a îmbina postul cu rugăciunea, pentru că rugăciunea este hrana sufletului, aşa cum mâncarea este hrană pentru trup.


Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dieteticǎ

Iaşi, Str. General Berthelot, Nr. 4, Et. 2, Cam. 4

 

www.marianachelariu.ro 0728.082.951