office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 53, Decembrie 2017


Revista Branché, decembrie 2017
Faţetele dentare, soluţia ideală pentru un zâmbet spectaculos!
Cât de mult să merg pe jos pentru a slăbi?
Diversificarea meniului la bebeluşi
Interviu: dr. Celina Stafie
Abuzul emoţional
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei…unei relații
Mănăstirea Diaconeşti
Colicile bebeluşului
Doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20 %

Doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20 %

Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milicǎ

Pentru organismele, atât bolnave, cât şi sǎnǎtoase, morcovul are proprietǎţi antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, de apǎrare contra infecţiilor şi stimulatoare în creşterea copiilor.

 

Cele mai importante acţiuni terapeutice se constatǎ în tulburǎrile de creştere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, obosealǎ, astenie, extenuare, convalescenţǎ, nevrism, avitaminoze, scorbut. În aceste acţiuni, morcovul, crud sau prelucrat, întǎreşte imunitatea organismului şi mǎreşte rezistenţa la boli infecţioase.

 

În afecţiunile oculare sunt bine cunoscute efectele favorabile ale morcovului, datoritǎ conţinutului în vitamina A, intervenind în caz de insuficienţǎ vizualǎ, scǎderea acuitǎţii vizuale, cataractǎ. Legat de aceastǎ proprietate importantǎ, este recomandat consumul morcovului în fiecare zi de cǎtre persoanele care au nevoie de o vedere perfectǎ (aviatori, marinari, antomobilişti, mecanici de locomotivǎ), precum şi de cǎtre cei care suferǎ de miopie (îndeosebi la copii), fiind un factor excelent în ameliorarea performanţelor vizuale.

 

La nivelul aparatului digestiv, morcovul este un neîntrecut “prieten” al ficatului şi al intestinelor, printr-o multitudine de acţiuni:

– amelioreazǎ tulburǎrile gastro-hepatice, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide, hepatita cronicǎ şi viralǎ, ciroza, ascita, bila leneşǎ, insuficienţa hepatobiliarǎ şi litiaza biliarǎ

– intervine în hemoragiile gastro-intestinale, infecţii intestinale, enterocolite cronice şi acute, refacerea echilibrului acido-bazic, reglarea tranzitului intestinal, curǎţirea mucoasei intestinale (datoritǎ conţinutului de pectine)

– acţioneazǎ în colite, enterite, constipaţii, diaree la sugari şi copii, colibacilozǎ, eliminarea toxinelor şi otrǎvurilor din corp, hemoroizi şi parazitoze intestinale (tenie, oxiuri).

 

În afecţiunile respiratorii intervine în liniştirea crizelor de tuse convulsivǎ, astm bronşic, bronşite cronice, rǎcealǎ, voce voalatǎ, pneumonie şi în creşterea rezistenţei faţǎ de bacilul tuberculozei (Koch). În compoziţia sângelui are un rol esenţial în regenerarea globulelor roşii, mǎrirea procentului de hemoglobinǎ, în curǎţtirea sângelui prin diminuarea colesterolului “rǎu” (LDL) fixat pe vasele sangvine (doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%).  De asemenea, intervine în diminuarea glicemiei din sânge la bolnavii de diabet zaharat (se recomandǎ asocierea morcovului cu ţelina). Este important şi efectul de prevenire şi combatere a aterosclerozei coronariene.

 

Farmacia Verde,

Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicinǎ Veterinarǎ “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

0232. 407.468 │0744.650.569 │www.farmacia-verde.ro