office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 45, Aprilie 2017


Remedii naturale împotriva asteniei de primăvară
Primele alergii de primăvară
Acceptă-ţi vârsta şi slăbeşte sănătos!
Cum sǎ determinǎm copilul să mănânce sănătos?
Mănăstirea Stânișoara

Primele alergii de primăvară

 

Autor: Dr. Loredana Vasile, medic primar alergologie şi imunologie clinică, Nova Vita Hospital

 

Duşmanul principal al alergicilor primăvara este polenul. Şi este peste tot, nu ai cum să scapi de întâlnirea cu el.

 

Primul polen care crează neplăceri alergicilor este polenul pomilor din familia  Betulaceae: mesteacănul (Betula verrucosa), arinul (Alnus glutinosa) sau alunul (Corylus avellana), familie cunoscută pentru florile sub formă de amenţi (mâţişori). Polenul de mici dimensiuni este eliberat în cantităţi impresionante şi este purtat de vânt la distanţe mari.

 

Alunul (Corylus avellana) este un arbust sub formă de tufă înaltă care înfloreşte primăvara devreme în lunile februarie – martie. Înfloreşte cu mult timp înainte de înfrunzire şi produce o mare cantitate de polen.  Alunul este o plantă exclusiv anemofilă, adică polenizarea se realizează doar cu ajutorul vântului.

 

Arinul (Alnus glutinosa) este un arbore iubitor de umiditate care înfloreşte devreme, în lunile februarie – aprilie sau în iernile mai calde chiar din ianuarie. Frunzele tinere sunt lipicioase, de aici denumirea de glutinosa (in latina înseamnă lipicios).

 

Mesteacănul (Betula verrucosa) înfloreşte în lunile martie – aprilie, o dată cu frunzele,  iar polenizarea se realizează de către vânt. Este un arbore bine cunoscut pentru scoarţa alba motiv pentru care este utilizat şi ca plantă ornamentală în parcuri şi grădini.

 

A avea copacul la care eşti alergic în propria curte te expune la o cantitate de 10 ori mai mare de polen decât dacă acesta ar fi la câteva sute de metri distanţă, în parc sau în pădurea din apropiere. Polenul acestora este în general invizibil, dar simptomele pe care le induce la alergici sunt intense. Adulţii şi copiii alergici la polenul de mesteacăn au simptome de rinită, conjunctivită şi astm dar şi dermatita atopică se poate agrava în sezonul de polen.

 

Alergicii la acest tip de polen pot dezvolta şi reacţii alergice încrucişate la anumite fructe şi legume, fenomen denumit sindromul alergic oral. Acesta se manifestă prin senzaţie de mâncărime la nivelul buzelor, limbii, feţei, însoţită de umflarea şi înroşirea acestora. Aceste simptome apar la consumul de mere, ţelină, alune, migdale, kiwi, piersici, pere, prune, cireşe, coriandru.

 

Cum se pot bucura şi cei alergici de zilele frumoase? Câţiva paşi utili:

 

Informarea privind alergiile şi alergenii

Identificarea tipului de polen responsabil de declanşarea simptomelor

Aplicarea măsurilor de reducerea a expunerii la polen

Utilizarea medicamentelor antialergice care nu necesită prescripţie medicală

Consultarea unui alergolog care poate verifica şi completa toţi paşii de mai sus

Imunoterapia alergen specifică pentru efectul de durată asupra bolii alergice

 

CENTRUL MEDICAL NOVA VITA
Str. Liviu Rebreanu, nr. 29A,
Tîrgu Mureş, Jud. Mureş, România
Recepţie:
+40 (0) 0265 - 260.460
+40 (0) 0735 - 701.713
E-mail: receptie@nova-vita.ro