office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 47, Iunie 2017


Revista Branché iunie 2017
Căsătoria protejează inima!
Alimentaţia în exces
Efectele nutritive şi terapeutice ale roşiilor
Primul ajutor în caz de insolaţie
Braţele şi picioarele “vorbesc” mai mult ca noi
Mănăstirea Pahomie

Alimentaţia în exces

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică

 

Cu siguranţă cunoaşteţi persoane care pot mânca orice, oricât şi oricând fără a se îngrăşa. Sunt consideraţi “norocoşii” şi de cele mai multe ori sunt invidiaţi. O altă categorie sunt cei care aparent iau în greutate foarte uşor, fără a face excese alimentare. Partea buna în acest caz este că organismul le dă semnale că “ceva” nu este în regulă şi că ar trebui să găsească o soluţie.

 

Pentru cei din prima categorie, faptul că la modul vizibil nu sunt efecte, îi poate duce în situaţia mărului frumos la exterior, dar găunos la interior. Cu alte cuvinte, se pot confrunta cu probleme  de sănătate ca ficatul gras nonalcoolic sau un colesterol ridicat. Aceasta se produce tocmai din cauza credinţei că nimic rău nu li se întâmplă. Îngrăşatul e doar vârful aisbergului. Consumul în exces, mai ales de alimente bogate în zahăr, produce probleme de sănătate mai profunde decât kilogramele în plus sau estetica corporală. Dar, cum putem controla excesele alimentare?

 

1. Mâncaţi dimineaţa

 

S-a demonstrat că persoanele care consumă un mic dejun bogat în proteine, grăsimi sănătoase şi carbohidraţi complecşi, consumă mai puţine calorii pe parcursul zilei, decât cei care nu iau micul dejun. Pentru ca senzaţia de saţietate să ţină până la ora prânzului, micul dejun trebuie să conţină cel puţin 250 calorii şi o de porţie de cereale integrale.

 

2. Creşteţi consumul de fibre alimentare

 

Fibrele ne ajută la obţinerea şi prelungirea senzaţiei de saţietate prin întârzierea evacuării gastrice şi încetinirea ratei de digestie şi absorbţie (fibrele solubile). Ele previn absorbţia de grăsimi alimentare şi de colesterol prin legarea de acizii biliari şi de grăsimi. Se apreciază ca necesar un aport de 25- 30g fibre /zi.

 

3. Consumaţi proteine

 

Pe lângă rolul structural esenţial, proteinele contribuie şi la o bună saţietate. În diete, se recomandă consumul unei porţii de proteine slabe, precum albuşurile de ou, carnea de peşte şi pieptul de pui fără piele, la fiecare masă.

 

Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dieteticǎ
Iaşi, Str. General Berthelot, Nr. 4, Et. 2, Cam. 4
www.marianachelariu.ro
0728.082.951