office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 48, Iulie 2017


Pot să zbor cu avionul dacă sunt însărcinată?
Drama copiilor crescuţi la laptop
Cum obţinem un abdomen plat?
Cum ne protejăm de soare?
Preparate de casă din coacăze
Istoria Mănăstirii Agapia

Pot să zbor cu avionul dacă sunt însărcinată?

Deși avionul este sigur în timpul trimestrului trei de sarcină (după săptămâna 36), planifică-ți un dialog cu obstetricianul despre planurile de călătorie înainte de zbor. În cazurile sigure de risc obstetrical, medicul trebuie să te îndrume spre a nu părăsi locuința. Dacă ai o sarcină gemelară ori multiplă, diabet zaharat sau hipertensiune arterială, anomalii placentare sau sângerări vaginale, care pot prevesti o naștere prematură, sau un istoric de tromboză venoasă, chiar și înainte de sarcină, cel mai înțelept ar fi să amânați călătoria.

 

Chiar dacă te bucuri de o sarcină necomplicată, este bine să eviți zborul cu avionul spre sfârșitul sarcinii. Multe linii aeriene nu vor lăsa gravidele la bord înainte cu 30 de zile de data probabilă a nașterii. Astfel, asigură-te că ai la îndemână caietul de gravidă în care este notată data ultimei menstruații și data probabilă a nașterii pentru a evita orice dialog neplăcut. De asemenea, să iei în calcul data întoarcerii din călătorie, pentru a nu risca să fii refuzată la poarta de intrare.

 

Înainte de plecare consultă-te cu obstetricianul despre tipul călătoriei pe care urmează să o faci și mai ales despre destinație, pentru a-ți putea sugera câteva medicamente necesare pe durata vacanței, dacă este cazul. Să ai tot timpul cu tine o serie generoasă de adrese de contact precum și deja celebrul carnet de gravidă, care pe lângă cele menționate anterior, să cuprindă vârsta ta, data ultimei menstruații, consultațiile ginecologice, factorii de risc, istoricul medical și chirurgical etc.

 

Dacă nu ai probleme obstetricale nu ar trebui să simți neplăceri în camera presurizată a companiei aeriene. Cel mai important este să te faci cât mai confortabilă în timpul zborului. Cere un loc în mijlocul aeronavei, respectiv locul de lângă culoar. Astfel, nu vei simți diferențele mari de presiune și poți merge mai des la toaletă fără să deranjezi ceilalți pasageri. Locul sugerat îți va da posibilitatea de ieși a pe culoare cu ușurință pentru a te plimba sau să-ți întinzi picioarele. Este indicat să faci o mică plimbare cel putin o dată la o oră și să flexezi-întinzi picioarele cel puțin o dată la jumatate de oră.

 

De evitat pantalonii strâmti și scurți până la genunchi. Sunt de preferat pantalonii mai lungi și mai largi sau rochițele.

 

Când trebuie să porți centura, aceasta să fie plasată sub burtică, cât mai jos pe șolduri.

 

Bea multe lichide, mai ales apă plată, pentru a evita deshidratarea cauzată de aerul uscat din cabina. Evitată și cafeaua, ceaiul și băuturile ușor cafeinizate pentru că au efect diuretic, precum și unele alimente cum sunt varza sau fasolea, care fermentează și care la altitudine mare expansionează, determinând disconfort abdominal.

 

CENTRUL MEDICAL NOVA VITA
Str. Liviu Rebreanu, nr. 29A,
Tîrgu Mureş, Jud. Mureş, România
Recepţie:
+40 (0) 0265 - 260.460
+40 (0) 0735 - 701.713
E-mail: receptie@nova-vita.ro