office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 76, Noiembrie 2019


Corectarea poziției corpului
Camera senzorială de acasă
Mănăstirea Gorovei
Dieta vegetariană ajută la slăbit?
Copiii și tableta cu jocuri video

Camera senzorială de acasă

 

Autor: Iren A. IONIȚA - Manager Papillon Clinique

www.papilloneclinque.ro

 

Copilul cu sensibilități senzoriale are nevoie de amenajarea spațiului în care locuiește pentru al ajuta la adaptarea senzorială zilnică. O cameră senzorială sau doar o anumită zonă dintr-o cameră, reprezintă un spațiu desemnat pentru a reduce defensivele funcționale.


Primul lucru pe care trebuie să-l facă  părintele este să se asigure că zona pe care o alege este complet sigură pentru copilul său; nu există colțuri ascuțite,  cabluri și alteobiecte care ar putea provoca vătămări dacă copilul are o zi dificilă. Există moment în care copiii pot fi atât de supărați încât se vor arunca în lucruri sau aruncă lucruri spre alți oameni. Așa că trebuie doar să vă asigurați că această zonă este lipsită de orice obiect care i-ar putea dăuna acestuia sau altora.


Următorul pas ar fi să vă asigurați că nu există lumini fluorescente în zona specifică. Luminile fluorescente de multe ori pot fi iritante pentru copiii cu sensibilități vizuale. În loc să se calmeze, luminile nu vor face decât să-I înrăutățească comportamentul. Dacă nu aveți opțiunea de a schimba iluminatul, pur și simplu nu le aprindeți. Includeți iluminare slabă, cum ar fi luminile tip ornament pentru Crăciun, de-a lungul tavanului sau o lampă cu lumină slabă. Mobilierul ușor ar fi o opțiune bună.

Culoarea camerei ar trebui să fie, de asemenea, aleasă cu grijă, culori calme, sau naturale: nuanțe de  albastru, verde sau galben deschis, de exemplu. Culorile puternice sau strălucitoare nu ar fi cu siguranță adecvate. Bazați-vă alegerile în funcție de sugestiile lor sau observăţi-le alegerile în general. 


Iată câteva idei de elemente pe care să le includeți în camera  senzorială de acasă: perne sau covorașe mari, un leagăn sau balansoar terapeutic, dispozitive care permit un moment repetitive, un acvariu  cu pești sau unul cu gel, pături sau veste  de presiune, bile de terapie.


Acestea sunt doar câteva idei pentru amenajarea camerei senzoriale. Dacă copilul dumneavoastră urmează un program de recuperare cu specialiști atunci, vorbiți cu ei și vedeți ce  recomandări au pentru copil să folosească în camera senzorială de acasă. Vor putea să vă sfătuiască ce produse ar fi benefice pe baza acțiunilor și comportamentelor unice ale copilului dumneavoastră. 


Papillon Clinique are o abordare holistică în recuperarea terapeutică, abordează performanțele multiple și ajută copilul să interacționeze mai bine cu mediul, include în protocolul de intervenție terapia de integrare senzorială care este aplicată în funcție de nevoia copilului de către echipa noastră de specialiști.