office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 47, Iunie 2017


Revista Branché iunie 2017
Căsătoria protejează inima!
Alimentaţia în exces
Efectele nutritive şi terapeutice ale roşiilor
Primul ajutor în caz de insolaţie
Braţele şi picioarele “vorbesc” mai mult ca noi
Mănăstirea Pahomie

Căsătoria protejează inima!

Căsnicia are efecte pozitive pentru sănătate, aceasta crescând șansele de supraviețuire în cazul prezenței unor factori majori de risc cardiac, precum nivel crescut al colesterolului, a anunţat recent o echipă de cercetători la conferința Societății Britanice Cardiovasculare.

 

La cercetare au luat parte aproape un milion de persoane adulte, toate având niveluri ridicate ale tensiunii arteriale ori ale colesterolului sau diabet. Cele care erau căsătorite au obținut rezultate mai bune în comparație cu cele care erau singure.

 

Autorii cercetării, dr. Paul Carter și colegii săi de la Aston Medical School din Birmingham, au demonstrat în trecut că o căsnicie oferă mai multe șanse de supraviețuire după un infarct. Conform studiului, căsătoria ajută la o mai bună protecție contra factorilor majori ce contribuie la apariția afecțiunilor cardiovasculare precum nivelurile ridicate de colesterol și de tensiune arterială.

 

Cercetarea a analizat decese survenite din toate cauzele, inclusiv boli de inimă. Bărbații și femeile căsătorite, cu vârste de circa 50, 60 sau 70 de ani și cu niveluri ridicate de colesterol au avut cu 16% șanse mai mari de supraviețuire după 14 ani cât a durat studiul ACALM (Algoritm pentru comorbiditate, asocieri, durata șederii și mortalitate) în comparație cu semenii lor care erau singuri.

 

Rezultate similare au fost observate și în cazul pacienților cu diabet și hipertensiune, persoanele căsătorite prezentând un avantaj în ceea ce privește șansele de supraviețuire.

 

Concluziile au fost mai puțin evidente în ceea ce privește persoanele care trăiau în concubinaj, care erau separate, divorțate sau văduve.

 

Cercetătorii sunt de părere că a avea pe cineva special aproape reprezintă un element important în acest sens. "Este nevoie să mai rafinăm motivele care stau la baza descoperirii, însă se pare că a fi căsătorit oferă ceva cu rol protector, nu numai pentru pacienții cu boli cardiace, ci și pentru cei care prezintă factori de risc ce conduc la acestea", a declarat dr. Carter.

 

Sursa: bbc.com