office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 38, Septembrie 2016


Interviu: Cristi Iliuţă, somelier Little Texas
Un start de nota 10 la începerea școlii
Psoriazis: cauze și metode de tratament
CT – COMPUTER TOMOGRAFIA
Celulita – duşmanul multor femei
Adaptarea copilului la colectivitate
Paşaport către neuitare
Cȃnd ȋngerii pictează
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

CT – COMPUTER TOMOGRAFIA


Metodă de investigaţie imagistică extrem de precisă, atraumatică şi foarte rapidă, care foloseşte radiaţia X pentru a obţine imagini detaliate, de înaltă rezoluţie şi extrem de precise, ale organelor interne.

Este destinată în special examinării următoarelor segmente ale corpului uman: cap, gât, torace, abdomen, pelvis, sistem vascular şi musculo-scheletal.

Metoda de examinare prin CT este complet atraumatică pentru pacient.

Cantitatea de radiaţie X folosită este permanent optimizată de aparat pentru a obţine maxim de informaţie cu expunerea minimă a pacientului.

În exploatare aparatul emite un sunet slab ce nu implică protecţie specială pentru pacient.

CT- ul din centrul de imagistica Nova Vita este dotat cu un sistem revolutionar (ASIR) care ajuta clinicianul să obțină imagini de calitate pentru un diagnostic de încredere, cu posibilitatea scăderii dozei de radiații cu până la 50%. 

Pe întreaga perioadă de examinare, medicul specialist şi personalul specializat vor supraveghea pacientul.

Pregatirea pacientului 

 • Înaintea oricărei examinări CT pacientul va trebui să completeze un chestionar, sub indrumarea  personalului Nova Vita.
 • Pentru anumite tipuri de examinări CT este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură, prin administrarea orală de substanţă de contrast şi/sau injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast în cea de-a doua parte a examinării, care va facilita diagnosticul corect şi complet al afecţiunilor investigate.
 • Instrucţiunile specifice fiecărui tip de examinare CT sunt comunicate  fiecărui pacient, ţinând cont de specificitatea investigaţiei şi tipul afecţiunii examinate.
 • Pentru unele investigaţii CT, pacientul va trebui să efectueze un set de analize de laborator, anterior examinării.

 

Cât durează o investigaţie CT? 

 • În mod obişnuit o investigaţie CT se desfăşoară pe parcursul a 15-20 de minute.

 

Cât de sigură este investigaţia CT? 

 • Investigaţia imagistică CT implică absorbţia de către pacient a unei anumite doze de radiaţie X. Medicul specialist este singurul în măsură să decidă dacă riscul expunerii pacientului la o asemenea investigaţie este necesar sau nu.
 • Există restricţii severe pentru examinarea CT la femei însărcinate în primele 3 luni de sarcină, excepţie făcând cazul în care viaţa mamei depinde de examinarea CT (de exemplu în cazul unui anevrism cerebral rupt). În acest sens este foarte important ca aparţinătorul sau pacienta să anunţe medicul specialist că pacienta este însărcinată, înaintea etapei de pregătire sau a celei de investigare în sine.
 • Pacientul va trebui să stea culcat pe masa aparatului - de regulă aşezat pe spate.
 • Pacientul va fi introdus în zona de examinare a aparatului prin deplasarea mesei aparatului şi va trebui să stea nemişcat pe parcursul examinării.

 

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul investigaţiei?

 • Pacientul va trebui să renunţe la bijuterii pe perioada examinării.
 • Pacientul poate, în unele cazuri, să poarte un halat pentru consultaţie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Nova Vita, înaintea efectuării investigaţiei.

 

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ NOVA VITA

Str. Liviu Rebreanu, nr. 29A,

Tîrgu Mureş, Jud. Mureş, România

Recepţie:

+40 (0) 0365 - 882.255

+40 (0) 0725 - 154.140

E-mail: imagistica@nova-vita.ro