office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 50, Septembrie 2017


Efectele terapeutice ale miezului de pomelo
Setea și rinichiul
Presiunea atmosferică și durerile articulare
Încep şcolile: ce facem să avem copii sănătoşi fizic şi emoţional
Cum ajungem să uităm de noi?
Gelozia apare atunci când dragostea intră la închisoare
Somnul ajuntă la slăbit!
Cuişoarele, proprietăţi terapeutice

Cuişoarele, proprietăţi terapeutice


Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milicǎ   

 

Datorită conţinutului chimic al bobocilor şi al uleiului, bogat în eugenol, cuişoarele exercită un ansamblu de efecte terapeutice: antiseptice, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice, antiinflamatorii, tonice, stomahice, carminative, antiulceroase, antihelmintice şi antiagregante plachetar. De mare importanţă este acţiunea antioxidantă şi anticancerigenă, prin stimularea activităţii enzimei glutation-s-transferaza la nivelul ficatului şi al intestinului subţire.

 

Combat eficient durerile de dinţi

Durerile de dinţi şi măsele pot fi combătute cu succes prin introducerea unui cuişor în cavitatea măselei cariate, prin mestecarea unui cuişor de 3-4 ori pe zi sau prin masarea dinţilor şi gingiei cu un tampon de vată înmuiat într-un amestec de 15 picături ulei de cuişoare la o lingură ulei de floarea soarelui sau de măsline. Pentru copiii mici, cu erupţii dentare, se recomandă masarea gingiilor cu un pansament steril, înmuiat într-o soluţie cu 10 picături de ulei de cuişoare la 100 ml apă caldă, având efecte analgezice.

 

Uleiul eteric de cuişoare intră şi în compoziţia unguentului Dentocalm, cu proprietăţi antiseptice şi anestezice în stomatologie, respectiv în dureri dentare, gingivite şi alveolite.

 

În tratarea afecţiunilor digestive, cuişoarele şi uleiul eteric au efecte în combaterea diareii moderate, balonării, flatulenţei, indigestiei, gastritei, greţei şi senzaţiei de vomă, efectele fiind mai pronunţate la bătrâni şi la persoanele limfatice, cu poftă de mâncare foarte scăzută.

Forma de utilizare este infuzia preparată dintr-un cuişor pisat şi o linguriţă de ceai verde la 200 ml apă; se infuzează acoperit 5 minute, se strecoară şi se bea câte o cană înainte sau după mese.

 

Tratează infecţiile ORL

În medicina casnică, cuişoarele întregi se fierb în vin sau ţuică, pentru tratarea răcelilor şi a altor afecţiuni respiratorii, având efecte antibacteriene, diaforetice şi de relaxare a musculaturii netede din plămâni. De asemenea, contribuie la scăderea vitezei de coagulare a sângelui, prevenind apariţia trombozei. Totodată, combat infecţiile din urechi, nas, gât şi organe genitale.

Observaţii: în utilizări interne, la doze de exces, provoacă depresia sistemului nervos central; uleiul eteric nediluat poate avea efecte corozive şi iritante asupra mucoaselor, determinând formarea de leziuni tisulare, de aceea, ar trebui să se renunţe treptat la pasta cu eugenol şi oxid de zinc folosită în practica stomatologică.

În uz extern, uleiul îndepărtează insectele şi are efecte dezinfectante după înţepăturile de insecte sau după infecţiile cutanate (răni, zgârâieturi, negi, scabie). Contra insectelor (ţânţari, muşte) se practică metoda implantării a 3-4 cuişoare într-o jumătate de lămâie proaspătă, care se expune în locuri frecvent vizitate de insecte.

 

Farmacia Verde,

Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicinǎ Veterinarǎ “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

0232. 407.468 │0744.650.569 │www.farmacia-verde.ro