Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/432-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Cum ne protejăm de soare?
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 48, Iulie 2017


Pot să zbor cu avionul dacă sunt însărcinată?
Drama copiilor crescuţi la laptop
Cum obţinem un abdomen plat?
Cum ne protejăm de soare?
Preparate de casă din coacăze
Istoria Mănăstirii Agapia

Cum ne protejăm de soare?

Autor: Dr. Elena Crihan


Expunerea prelungită şi necontrolată la soare are efecte negative asupra sănătăţii noastre. Pentru a minimiza aceste efecte, fără a ne priva totuşi de beneficiile soarelui, este necesar să cunoaştem o serie de măsuri simple de a ne proteja.


Utilizarea corectă a cremelor de fotoprotecţie reprezintă un prim pas. Principala caracteristică a fotoprotectoarelor este factorul de protecţie solară (SPF – Sun Protection Factor). SPF-ul reprezintă raportul dintre doza minima care produce eritemul (roşeaţa) pielii protejată cu crema respectivă şi doza minima care produce înroşirea pielii neacoperită de nicio cremă. Pe scurt, SPF-ul reprezintă unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecţie solară.


Folosirea corectă a unui fotoprotector presupune alegerea produsului potrivit, folosirea unei cantităţi adecvate (2 mg/cm2), aplicarea produsului de fotoprotecţie cu cel puţin 30 de minute înainte de expunerea la soare, aplicarea la nivelul întregii suprafeţe corporale, chiar şi în zonele care par mai puţin expuse: urechi, ceafă, mâini, reaplicarea produsului la fiecare 2 ore şi după fiecare baie.


Totuşi, gradul de protecţie al unui fotoprotector topic nu trebuie supraevaluat, fiind necesare măsuri adiţionale pentru a asigura o protecţie eficientă. Este importantă necesitatea dobândirii unor deprinderi cu caracter fotoprotector: utilizarea articolelor de îmbrăcăminte pentru a reduce efectele negative ale UV pe piele (pălării, şepci, eşarfe, tricouri cu mâneci lungi din materiale deschise la culoare, ochelari de soare cu protecţie corespunzătoare pentru UV etc.), limitarea expunerii la soare în intervalul 11-16, atenţie la expunerea indirectă în zone cu apă, nisip, zăpadă deoarece radiaţiile UV sunt reflectate în aceste zone.


Trebuie cunoscut şi faptul că există o serie de medicamente care determină o creştere a sensibilităţii individuale la soare: unele antibiotice, anticoncepţionalele, medicamente pentru afecţiuni cardiovasculare, dermatologice. Persoanele care urmează astfel de tratamente, trebuie să acorde o atenţie sporită fotoprotecţiei.


Pentru cei care vor sa aibă o piele bronzată, dar nu sunt dispuşi să se supună riscului expunerii prelungite la soare există creme cu capacităţi autobronzante sau creme care accelerează bronzul chiar şi după încetarea expunerii directe. Loţiunile autobronzante reprezintă calea cea mai sigură spre un bronz sănătos, deoarece nu necesită expunere la soare şi implicit nu acţionează asupra melanocitelor, având doar un efect de colorare a suprafeţii pielii. Nu trebuie uitat că autobronzantele nu includ ingrediente cu proprietǎţi de protecţie solară, persoanele bronzate artificial necesitând în continuare metode de protecţie împotriva soarelui.


Produsele de potenţare a bronzului stimulează şi cresc sinteza melaninei, cu accelearea procesului de bronzare naturală. În pofida faptului că au un factor de protecţie solară ridicat activează, intensifică şi prelungesc bronzul după o perioadă scurtă petrecută la soare asigurând un confort foarte bun, astfel fiind uşor de realizat un compromis pentru cei care iubesc soarele, dar sunt totuşi conştienţi de riscurile la care s-ar supune în cazul unei expuneri prelungite.


După expunerea la soare este util să ne îngrijim de pielea noastră agresată de razele solare utilizând loţiuni de corp special concepute care hidratează şi calmează pielea, care au acţiune antiinflamatorie şi cicatrizantă.


Comportamentul fotoprotector, reprezentat de ansamblul de reguli prezentate aplicate cu consecvenţă şi consultul dermatologic periodic duc la reducerea riscului dezvoltării diverselor forme de cancer cutanat şi la prevenirea îmbătrânirii cutanate premature.


Cu responsabilitate putem avea un ten frumos bronzat şi totodată protejat!

www.medicdermatologieiasi.ro