office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 20, Februarie 2015


Diabetologie
Flori de gheață
Interviul lunii: Claudia Maxim
Hepatita C pe înţelesul tuturor
Sǎnǎtatea cavitǎţii bucale în timpul sarcinii
Cheia succesului: un zâmbet frumos și sincer!
Istoria unei statui: Alexandru Ioan Cuza
Ion Borcea, fondatorul oceanografiei românești
Catedrala Munților
Iulia Hǎlǎucescu - portretul unei doamne
O colecție de tradiții și frumos
Destinaţie Culinarǎ: Restaurantul Malva Oro

Diabetologie

Diabetologie

 

Diabetologia este o ramurǎ a medicinei interne care se specializeazǎ în tratarea pacienţilor ce suferǎ de diabet. Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat în principal prin valori crescute ale glicemiei (zahǎrului) în sânge (hiperglicemie), fie din cauza producţiei inadecvate de insulinǎ, fie pentru ca celulele rǎspund prost la aceasta, sau ambele.

 

▪Diabet de tip 1, în care organismul nu produce destulǎ insulinǎ. Frecvenţa acestuia este mult mai scǎzutǎ decât a diabetului de tip 2, având cauze genetice şi autoimune. Apare mai ales la tineri, care sunt nevoiţi sǎ îşi injecteze insulinǎ pentru tot restul vieţii. De asemenea, trebuie sǎ îşi monitorizeze atent nivelurile glicemiei, având o dietǎ strictǎ şi fǎcându-şi analize de sânge des.

 

▪Diabet de tip 2, datorat producţiei insuficiente de insulinǎ şi/sau rezistenţei celulelor la aceasta. Aproximativ 90% din cazurile mondiale de diabet sunt de acest tip, iar prevalenţa continuǎ sǎ creascǎ.

 

Unele persoane îşi pot scǎdea valorile glicemiei doar prin scǎdere în greutate, regim alimentar sǎnǎtos şi multǎ activitate fizicǎ, însǎ diabetul este o boalǎ care se agraveazǎ lent şi poate ajunge sǎ necesite medicaţie (iniţial antidiabetice orale, ulterior injecţii cu insulinǎ). Persoanele supraponderale şi cele obeze au un risc foarte mare de a dezvolta diabet de tip 2, în special în cazurile în care grǎsimea este situatǎ predominant în zona abdominalǎ.

 

Acest tip de grǎsime semnificǎ faptul cǎ organele interne şi vasele de sânge sunt invadate de ţesut adipos, ceea ce le îngreuneazǎ şi modificǎ funcţiile. Acest lucru duce la apariţia de boli cardiovasculare şi la dereglǎri metabolice. Alţi factori de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt sedentarismul, alimentaţia nesǎnǎtoasǎ, vârsta înaintatǎ, bagajul genetic (rude de sânge cu aceastǎ boalǎ).

 

▪Diabet gestaţional, afecteazǎ femeile gravide. Este foarte important ca orice femeie însǎrcinatǎ sǎ îşi controleze glicemia, acest lucru având impact asupra complicaţiilor la naştere şi a sǎnǎtǎţii copilului. Persoanele cu diabet gestaţional au un risc mai mare de a dezvolta pe parcursul vieţii şi diabet de tip 2, de aceea este cu atât mai important ca acestea sǎ se îngrijeascǎ în acest sens.

 

Principalele simptome: sete exageratǎ (polidipsie), foame exageratǎ (polifagie), obosealǎ, vedere înceţoşatǎ, scǎdere inexplicabilǎ în greutate, respiraţie cu miros de acetonǎ, greaţǎ, vǎrsǎturi, dureri abdominale, urinǎri frecvente (poliurie), infecţii care nu se vindecǎ, rǎni care nu se închid, senzaţii de furnicǎturi la nivelul membrelor etc.

 

Prediabetul este o stare premergatoare apariţiei diabetului de tip 2, în care glicemiile sunt crescute în mod frecvent, însǎ nu îndeajuns încât sǎ poatǎ fi încadrate ca diabet. Este important ca persoanele cu aceastǎ afectare sǎ facǎ mişcare cât mai multǎ, sǎ mǎnânce sǎnǎtos şi sǎ îşi controleze glicemiile, putând în acest fel sǎ amâne apariţia diabetului şi a complicaţiilor sale.

 

Cradio Clinic
Bucuresti, Bd. Vacarescu, Nr. 42 A, et.2, Sector 2
021.211.55.54
www.cardioclinic.ro