office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 76, Noiembrie 2019


Corectarea poziției corpului
Camera senzorială de acasă
Mănăstirea Gorovei
Dieta vegetariană ajută la slăbit?
Copiii și tableta cu jocuri video

Dieta vegetariană ajută la slăbit?

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie & Dietetică

www.marianachelariu.ro

 

Dietele vegetariene capătă tot mai multă popularitate, chiar sunt la” modă”, fiind adoptate de oameni din diverse motive: etice, ecologice, religioase, cât și din motive ce țin de sănătate, inclusiv slăbitul.


Societatea Vegetarienilor din România estimează că 3% dintre români nu consumă carne în mod regulat.

 

Dietele vegetariene implică mai multe variante de excludere a cărnii din dietă:

 ▪  vegan şi raw vegan - un stil de viață ce exclude orice fel de produse de origine animală

 ▪ ovo-lacto-vegetarian (variante) - nu consumă carne sau pește, dar poate consuma produse de origine animală precum ouăle și lactatele

 ▪ pescatarian - consumă peşte şi, eventual, lactate şi ouă

 ▪ ”flexiterian” - persoane care includ în mod ocazional produsele animale într-o dietă majoritar vegană

 

Alimentația omului modern este mult prea bogată în produse de origine animală, în special carne, brânzeturi și produse procesate care conțin grăsimi animale și zaharuri, și este prea săracă în legume și fructe. Regimul vegetarian poate fi o alternativă sănătoasă, cu beneficii în ceea ce privește starea de sănătate, cu condiția să se potrivească stilului nostru de viață. Însă, pentru a echilibra nutrițional un regim vegetarian este nevoie de acumularea unor cunoștinte nutriționale, dar și a unor deprinderi în ceea ce privește organizarea și prepararea meselor.

 

Dacă o persoană se decide brusc să urmeze un astfel de regim pentru scăderea în greutate, acest lucru va fi mai greu de susținut deoarece un regim vegetarian hipocaloric este mai puțin sățios, în comparație cu un regim cu același număr de calorii, dar care conține proteine de origine animală, care dau satietate. Va apărea negreșit tentația de a consuma alimente vegetale bogate în calorii (pâine, oleaginoase, cartofi etc), ce va duce la nerealizarea obiectivului propus.

 

În cazul în care vorbim despre persoanele care au adoptat de ceva vreme un regim vegetarian și s-au decis să slăbească, atunci lucrurile stau diferit, ele având, să zicem, antrenament, și deprinderea de a-și organiza mesele, astfel încât regimul vegetarian poate fi ajustat din punct de vedere caloric pentru a permite pierderea kilogramelor în plus.

 

Un dezavantaj al unui regim vegetarian pentru slăbit este acela că nu poate fi adaptat atât de ușor la contextul social, în meniurile restaurantelor clasice se regăsesc foarte puține feluri de mâncare vegetariene echilibrate nutrițional, deci, persoanele care obișnuiesc să servească masa la restaurant pot întâmpina dificultăți în a urma un astfel de regim.

 

Dieta vegetariană corectă și echilibrată din punct de vedere nutrițional, alături de un stil de viață activ, se corelează cu numeroase beneficii: risc mai mic de a dezvolta boli ischemice coronariene și cerebrale, diabet, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancere şi menținerea unei greutăți bune.