office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 35, Iunie 2016


Timp pentru visare
Importanța evaluărilor medicale la nou-născuți
Interviu: Dr. Török Barna, medic specialist ortoped, Centrul Medical Nova Vita
Ce mâncăm la serviciu ?
Psihoterapie şi psihosomatică
Agrişele, fructele vitalităţii
Teatru
Expo
Carte
Mănăstirea Buciumeni, un loc fără timp
Muzeul Etnografic al Moldovei

Interviu: Dr. Török Barna, medic specialist ortoped, Centrul Medical Nova Vita

 

Ce înseamnă gonartroza...?

Gonartroza sau artroza genunchiului este o afecţiune cronică degenerativă a cărui rezultat este dispariţia progresivă a cartilajului articular. Cu alte cuvinte, gonartroza este boala cartilajului articular care, la început devine moale, apoi treptat se subţiază, ajungând să fie uzat sau distrus total. Cartilajul uzat îsi pierde rolul protectiv fapt pentru care extremităţile osoase nu sunt protejate iar alunecarea suprafeţelor devine dificilă. Rata incidenţei creşte cu vârsta şi este cea mai frecventă dintre bolile artrozice ale articulaţiilor mari. Peste 65 de ani prevalenţa este de aproximativ 30%, deci putem confirma că este o boală răspândită.

Gonartroza poate să apară secundar în cadrul bolilor sistematice autoimune (poliartrită reumatoidă, lupusul eritematos sistemic), a bolilor metabolice sau poate să apară datorită unui traumatism suferit la nivelul genunchiului.

 

 Care sunt principalii factori de risc?

 

Trebuie să împărţim factorii în două categorii: factori pe care îi putem influenţa şi factori pe care nu îi putem influenţa. În prima categorie intră: obezitatea, traumatismele la nivelul genunchiului, suprasolicitarea articulaţiei, instabiltiatea genunchiului, deformităţi axiale ale genunchiului, leziuni ale meniscului, instabilitate rotuliană, bolile inflamatorii şi metabolice. Din a doua categorie fac parte: vârsta (incidenţa bolii este direct proporţională cu înaintarea în vârstă), sexul (în cazul femeilor prevalenţa bolii este mai crescută), factorii genetici şi rasa.

 

Cum ne dăm seama că suferim de gonartroză?

 

Sunt câteva simptome clare, pe care le-aş enumera punctual:

  • Durerea: este cea mai frecventă şi poate să iradieze spre şold sau spre gleznă. Este mai intensă dimineaţa sau după o perioadă de inactivitate, ameliorându-se în repaus. Urcatul şi coborâtul scărilor devine greoi
  • Tumefacţia articulară
  • Cracmente articulare în timpul mişcărilor
  • Deformarea regiunii genunchiului
  • Limitarea algică a mişcărilor articulare
  • Mers şchiopătat

Dacă suferiţi de oricare din simptomele mai sus menţionate, trebuie să vă adresaţi unui medic ortoped. În timpul consultaţiei medicul ortoped o să vă întrebe de istoricul bolii, după care va efectua examenul clinic axat pe genunchiul dureros. Pentru un diagnostic corect şi pentru excluderea altor afecţiuni sunt necesare următoarele investigaţii paraclinice: radiografia şi rezonanţa magnetică (RMN) a genunchiului. În funcţie de rezultatele acestor investigaţii, medicul decide necesitatea celorlalte investigaţii.

 

Vă rugăm să ne spuneţi câteva lucruri despre tratamentul ortopedic conservator sau nechirurgical.

 

Cel mai important factor este mişcarea şi gimnastica pentru toate articulaţiile corpului. Gimnastica regulată ajută la menţinerea, creşterea mobilităţii şi tonifierea musculaturii. Este recomandat să începeţi cu un kinetoterapeut şi după ce aţi reuşit să învăţaţi exerciţiile, le puteţi continua singuri acasă.

Scăderea greutăţii ponderale este de asemenea importantă. Pacienţii cu dureri articulare şi cu BMI >25 au indicaţie absolută pentru scăderea greutăţii ponderale!

Folosirea unui baston în perioadele dureroase poate fii de folos sau purtarea unor orteze specifice de genunchi dacă este vorba de o artroză unicompartimentală pentru a proteja compartimentul afectat.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, antialgicele sunt recomandate ca tratament simptomatic adică pentru combaterea durerii şi condroprotectoarele care pot să ajute la incetinirea bolii.

Infiltraţiile intraarticulare cu soluţii vâscoelastice (acid hialuronic) sau cu plasmă (platelet rich plasma – care este obţinută din sângele pacientului), este o metodă frecvent utilizată cu rezultate bune dacă sunt respectate indicaţiile. Infiltraţiile intraarticulare trebuie efectuate în condiţii sterile  de către un medic ortoped!

 

Ce presupune tratamentul chirurgical?

 

Artroscopia de genunchi este o metodă miniminvazivă prin care medicul ortoped, cu ajutorul unui artroscop (cameră video) intră în interiorul articulaţiei şi prin folosirea unor instrumente specifice rezolvă leziunile de menisc, cartilaj sau ligamente. Cu alte cuvinte, cu ajutorul artroscopului se efectuează o debridare articulară (,,curăţirea articulaţiei”) prin care leziunile degenerative care apar din cauza bolii pot fii indepărtate sau ,,cozmetizate” în scopul de a înbunătăţii funcţia articulară şi pentru a câştiga timp până la operaţia finală (artroplastia totală de genunchi cu endoproteză tricompartimentală) în cazul gonartrozei!

Artroplastia totală de genunchi cu endoproteză este o intervenţie chirurgicală care în zilele noastre ocupă un loc principal în arsenalul terapeutic ral gonartrozei. Această intervenţie chirurgicală este indicată în stadiu avansat al bolii şi este o metodă care rezolvă definitiv boala, înbunătăţeşte  funcţia articulară şi calitatea vieţii!

Osteotomiile de relaxare, protezele unicompartimentale şi alte technici chirurgicale în cazul artrozelor femuro-patelare pot fi benefice în stadii incipiente, în artroze unicompartimentale şi cu indicaţiile respectate!

În cadrul spitalului Nova Vita, pentru cei care sunt interesaţi de aceste intervenţii, programările se pot face la numărul de telefon 0735701713 sau la adresa de mail : receptie@nova-vita.ro

 

 

 

CENTRUL MEDICAL NOVA VITA

Str. Liviu Rebreanu, nr. 29A,

Tîrgu Mureş, Jud. Mureş, România

Recepţie:

+40 (0) 0265 - 260.460

+40 (0) 0735 - 701.713

E-mail: receptie@nova-vita.ro

 

Interviu realizat de Ionuţ Bădărău