Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/57-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Embolizarea fibromului uterin
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 12, Mai 2014


Cu flori în păr la ceas de-aniversare
Embolizarea fibromului uterin
În vizitǎ la Muzeul Unirii
Pietrele Doamnei
Casa lui Iorga
Mănăstirea din poiana pustnicilor
Istoria unui nume: Valea Uzului
Cetatea de la Mare
Destinaţie culinarǎ: Frankly
Frumuseţi de lângǎ noi: Apus de soare în Deltǎ
Disneyland Paris – tǎrâmul poveştilor şi al basmelor

Embolizarea fibromului uterin


Autor: dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic specialist radiolog

Ce este embolizarea uterină?
Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumoră non-canceroasă (benignă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numărul și mărimea fibroamelor variază de la o femeie la alta. În general, este posibilă vizualizarea a 1-3 noduli cu dimensiuni ce variază între 10-150 mm.
Embolizarea fibroamelor uterine este o metodă modernă, minim invazivă și non-chirurgicală de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în blocarea vaselor de sânge ce alimentează fibroamele (arterele uterine) pentru a provoca devascularizarea și resorbția nodulilor; ca urmare, uterul revine la dimensiuni normale, iar simptomatologia dispare.Cine poate beneficia de această intervenție?
Pentru orice metodă terapeutică, există o serie de indicații și contraindicații. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Excepție fac fibroamele subseroase pediculate. Prezența unei infecții pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicații.
Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:
•    femeile tinere cu fibromatoză uterină simptomatică și care doresc să aibă copii;
•    femeile aflate în apropierea menopauzei, cu fibroame unice sau multiple simptomatice;
•    indiferent de vârstă, pacientele care doresc un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesită anestezie generală sau transfuzii sangvine.
Alegerea tratamentului adecvat pentru tratarea fibromului uterin trebuie să țină seama în principal de dorințele pacientei privind integritatea anatomică, riscurile operatorii imediate sau pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vieții după tratament.

Cine efectuează intervenția?
Embolizarea uterină este efectuată de către medicul radiolog specializat în tehnici de radiologie intervențională, acesta fiind persoana cea mai familiarizată cu tehnica de cateterizare supraselectivă și embolizare arterială.

Este dureros?
Anestezia locală la locul de puncție se face cu xilină, ceea ce induce o senzație de caldură locală care durează 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase, pacienta nu va simți nimic. La injectarea de substanță de contrast apare o senzație de căldură în abdomen care durează foarte puțin (5 secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevră care poate deveni dureroasă, timp de câteva ore după intervenție. Intensitatea durerii diferă însă mult de la o pacientă la alta, putând varia de la o ușoară jenă până la crampe abdominale destul de intense. În astfel de cazuri se administrează medicație analgezică. Pentru confortul pacientei, se pot administra substanțe analgezice de la începutul intervenției. Durerea post-embolizare este o manifestare normală, cu o durată de câteva ore, dar care poate fi combătută eficient prin medicație adecvată.
În general, durata unei embolizări variază între 30 min. – 1 oră.

Care este rezultatul acestei metode terapeutice?
În urma embolizării fibromului, sângerările uterine (principala acuză a pacientelor) încetează imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente și nu mai există sângerări între menstruații. Celelalte simptome (senzație de presiune în abdomen, urinatul frecvent) vor dispărea în timp odată cu scăderea în dimensiuni a nodulilor fibromatoși.