Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/181-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Embolizarea varicocelului
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 23, Mai 2015


La multe primăveri și ani de împliniri!
Interviul lunii: Laurențiu Stratan, antreprenor/organizator de evenimente
Embolizarea varicocelului
S.O.S. Alunițele
Bolile cu transmitere sexualǎ
HPV şi sarcina
Beneficiile aerobicului
File de ierbar: Bulbucii de munte, stropi de aur și polen
Locuri de poveste: Humuleștii lui Nică, astăzi
Bisericuța dintre vii
Istanbul: un oraș magnific pe două continente

Embolizarea varicocelului

 

Autor: dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic specialist Radiologie Intervențională, Arcadia
Varicocelul afectează până la 20% din bărbați, la un moment dat în viață (în special, pe segmentul de vârstă 18 - 35 de ani) și este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin, ce determină dilatarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul testiculelor. 
Afecțiunea implică o creștere locală a temperaturii (prin stagnarea sanguină la nivel testicular), afectând procesul de producere a spermatozoizilor, precum și calitatea și motilitatea acestora. Astfel, varicocelul  este considerat a fi cea mai importantă cauză de infertilitate masculină  - fiind răspunzător de aproximativ 30 - 40% dintre cazurile de infertilitate a cuplului.
Varicocelul rămâne adesea nediagnosticat o perioadă importantă de timp. Pacientul poate resimți durere sau tensiune la nivel testicular, în cazul varicocelului de mari dimensiuni, sau poate remarca diferențe de volum și textură între testicule; dilatația venelor ia forma unui „ghem” sau „sac de râme” resimțit la palpare. Treptat, varicocelul poate determina atrofierea testiculului afectat.
Diagnosticul varicocelului necesită o evaluare comparativă a testiculelor, pentru a observa eventualele iregularități și disproporționalități, o ecografie testiculară, precum și o spermogramă.
Embolizarea varicocelului 
Embolizarea varicocelului este cea mai modernă tehnică de tratament a acestei anomalii venoase și reprezintă o alternativă minim invazivă și confortabilă la intervenția chirurgicală obișnuită de ligaturare efectuată de medicul urolog. 
Intervenția este efectuată sub control radioscopic, în sala sterilă de angiografie și durează aproximativ 60 de minute. Procedura de embolizare nu necesită anestezie generală , nici incizie la nivelul scrotului și nu implică cicatrici, elemente ce reduc  anxietatea pacientului legată de intervenție. Pacientul este conștient pe toată durata intervenției. 
Embolizarea prezintă mult mai puține riscuri și efecte secundare, însă oferă aceeași eficiență ridicată ca și metoda chirurgicală invazivă. 
Un alt avantaj îl reprezintă faptul că pacienții cu varicocel la ambele testicule au posibilitatea de a trata afecțiunea în cadrul unei singure intervenții. 
E important de știut că varicocelul mic, precum și anumite particularități anatomice ale bărbatului pot împiedica realizarea embolizării.
Embolizarea varicocelului este o procedură foarte sigură, având în vedere caracterul său minim invaziv.
În cazuri izolate, pot apărea, după procedura de embolizare a varicocelului, manifestări precum: sângerări la locul puncției, febră, dureri de cap, reacții la anestezic. Pacientul poate resimți, în unele cazuri, o durere locală la locul puncției, care se ameliorează la administrarea de antiinflamatoare și analgezice și dispare în două-trei zile. 
Pacientul este ținut sub observație timp de câteva ore după embolizare, fiind externat chiar în aceeași zi, iar reluarea activităților socio-profesionale este posibilă chiar din ziua următoare.
Totuși, în perioada următoare se recomandă evitarea efortului fizic intens, care ar putea determina anularea obturației venoase.
În 90% din cazuri, simptomele varicocelului se ameliorează după intervenție și dilatația varicoasă dispare cu totul după cel mult 12 săptămâni.
Foarte rar, pot exista cazuri în care chiar în urma unei embolizări efectuate cu succes, varicocelul să recidiveze și să solicite o nouă intervenție. 
Radiologia intervențională
Radiologia intervențională este o subspecialitate a radiologiei ce utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X, pentru efectuarea de proceduri minim invazive, în scopul diagnosticării și tratării a numeroase afecțiuni.
Principalele obiective sunt reducerea riscurilor pentru pacient și îmbunătățirea rezultatelor din domeniul sănătății.
Embolizarea varicocelului reprezintă  o oportunitate pentru  pacienții din întreaga regiune a Moldovei.
Introducerea acestei proceduri în portofoliul Arcadia, în premieră regională, completează firesc linia de dezvoltare a rețelei de sănătate. 

 

Autor: dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic specialist Radiologie Intervențională, ArcadiaVaricocelul afectează până la 20% din bărbați, la un moment dat în viață (în special, pe segmentul de vârstă 18 - 35 de ani) și este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin, ce determină dilatarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul testiculelor. Afecțiunea implică o creștere locală a temperaturii (prin stagnarea sanguină la nivel testicular), afectând procesul de producere a spermatozoizilor, precum și calitatea și motilitatea acestora. Astfel, varicocelul  este considerat a fi cea mai importantă cauză de infertilitate masculină  - fiind răspunzător de aproximativ 30 - 40% dintre cazurile de infertilitate a cuplului.

 


Varicocelul rămâne adesea nediagnosticat o perioadă importantă de timp. Pacientul poate resimți durere sau tensiune la nivel testicular, în cazul varicocelului de mari dimensiuni, sau poate remarca diferențe de volum și textură între testicule; dilatația venelor ia forma unui „ghem” sau „sac de râme” resimțit la palpare. Treptat, varicocelul poate determina atrofierea testiculului afectat. Diagnosticul varicocelului necesită o evaluare comparativă a testiculelor, pentru a observa eventualele iregularități și disproporționalități, o ecografie testiculară, precum și o spermogramă.

 


Embolizarea varicocelului 

Embolizarea varicocelului este cea mai modernă tehnică de tratament a acestei anomalii venoase și reprezintă o alternativă minim invazivă și confortabilă la intervenția chirurgicală obișnuită de ligaturare efectuată de medicul urolog. Intervenția este efectuată sub control radioscopic, în sala sterilă de angiografie și durează aproximativ 60 de minute. Procedura de embolizare nu necesită anestezie generală , nici incizie la nivelul scrotului și nu implică cicatrici, elemente ce reduc anxietatea pacientului legată de intervenție. Pacientul este conștient pe toată durata intervenției. Embolizarea prezintă mult mai puține riscuri și efecte secundare, însă oferă aceeași eficiență ridicată ca și metoda chirurgicală invazivă. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că pacienții cu varicocel la ambele testicule au posibilitatea de a trata afecțiunea în cadrul unei singure intervenții. E important de știut că varicocelul mic, precum și anumite particularități anatomice ale bărbatului pot împiedica realizarea embolizării.

 


Embolizarea varicocelului este o procedură foarte sigură, având în vedere caracterul său minim invaziv.În cazuri izolate, pot apărea, după procedura de embolizare a varicocelului, manifestări precum: sângerări la locul puncției, febră, dureri de cap, reacții la anestezic. Pacientul poate resimți, în unele cazuri, o durere locală la locul puncției, care se ameliorează la administrarea de antiinflamatoare și analgezice și dispare în două-trei zile. Pacientul este ținut sub observație timp de câteva ore după embolizare, fiind externat chiar în aceeași zi, iar reluarea activităților socio-profesionale este posibilă chiar din ziua următoare. Totuși, în perioada următoare se recomandă evitarea efortului fizic intens, care ar putea determina anularea obturației venoase. În 90% din cazuri, simptomele varicocelului se ameliorează după intervenție și dilatația varicoasă dispare cu totul după cel mult 12 săptămâni. Foarte rar, pot exista cazuri în care chiar în urma unei embolizări efectuate cu succes, varicocelul să recidiveze și să solicite o nouă intervenție. 

 

Radiologia intervențională

Radiologia intervențională este o subspecialitate a radiologiei ce utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X, pentru efectuarea de proceduri minim invazive, în scopul diagnosticării și tratării a numeroase afecțiuni. Principalele obiective sunt reducerea riscurilor pentru pacient și îmbunătățirea rezultatelor din domeniul sănătății. Embolizarea varicocelului reprezintă  o oportunitate pentru  pacienții din întreaga regiune a Moldovei.

 

Introducerea acestei proceduri în portofoliul Arcadia, în premieră regională, completează firesc linia de dezvoltare a rețelei de sănătate.

 

 

 

Spitalul Arcadia, Policlinica Cicoarei

Iaşi, Str. Cicoarei, nr. 2

Centrul Medical Arcadia Sǎrǎrie

Iaşi, Str. Sǎrǎriei, nr. 38

Call Center: 0232.920

info@arcadiamedical.ro

www.arcadiamedical.ro