office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 42, Ianuarie 2017


Entorsele
Urticaria la frig
Cum sǎ începem o dietǎ
Farmacia verde: Bradul
Cum să previi un infarct pe timpul iernii?
Rozmarinul, cel mai bun tonic natural
Gripa, o boală extrem de contagioasă
Busuiocul

Entorsele

Autor: dr. Ecaterina Istov, medic specialist Recuperare Medicală, Arcadia

Iarna poate aduce odată cu bucuria primelor ninsori și momente mai puțin plăcute, ca urmare a alunecărilor pe gheață, a distracției la derdeluș sau a parcurgerii în viteză a pârtiilor de schi: traumatisme la nivelul membrelor.
Un astfel de traumatism este entorsa–leziune a unei articulaţii, provocată de o mişcare bruscă şi puternică a acesteia, în urma căreia se produce întinderea sau ruperea ligamentelor.
Entorsele apar cel mai frecvent la adulţii tineri, activi. Cele mai comune sunt entorsele de gleznă, urmate de entorsele de genunchi, radiocarpiene și de police (degetul mare).
Factori favorizanţi: traumatism, căzături sau aterizări accidentale pe articulație,întinderea, răsucirea sau îndoirea peste limită, încălzirea insuficientă înainte de efort,laxitatea articulară, încălțămintea neadecvată, obezitatea, sedentarismul.

Durerea este resimțită imediat pe partea pe care s-a produs entorsa, articulația afectată se umflă progresiv și apare dificultatea în utilizarea articulaţiei.

Entorsă vs. Luxație
Deoarece o entorsă se confundă deseori cu o luxație, trebuie lămurită de la început diferența dintre cele două:
 • entorsa este o afecțiune în care se produce supraîntinderea ligamentelor sau ruptura lor, fără ca oasele de care acestea sunt prinse să părăsească articulația. Deși făcută cu disconfort, mobilizarea articulației este posibilă.
 •  în cazul luxației, accidentul are ca efect pierderea contactului dintre suprafețele articulare, ligamentul și capsula articulară se rup, iar oasele ies din cavitate.Din cauza durerilor, mobilizarea sau sprijinul pe articulație sunt imposibile.

Diagnosticul tipului de entorsă la picior sau mână și a posibilelor leziuni asociate se poate realiza numai de către un medic specialist ortoped sau de medicină de urgență!

Ce este de făcut atunci când suferiți o entorsă?               
În cazul unei leziuni minore, e necesar să țineți seama de următoarele indicații:
 • Protecţie- imobilizați zona afectată, pentru a favoriza vindecarea şi a vă proteja de accidente suplimentare, folosind benzi, atele, cârje sau baston.
 • Repaus– evitați activităţilecare produc durere sau umflare - aspect esenţial pentru începerea vindecării ţesuturilor.
 • Gheaţă– pentru a scădea durerea, umflătura sau spasmul muscular, aplicați imediat gheaţă pe zona afectată. Pungile cu gheaţănu se aplică direct pe piele, ci printr-un material textil/prosop, timp de max. 20 – 30 minute, de 3 – 4 ori pe zi. Aplicarea gheții se combină cu compresia prin fașă elastică, pentru reducerea umflăturii locale și a durerii.
 • Compresie– umflătura poate duce la pierderea mobilităţii în articulaţia afectată. Pentru a o controla,comprimațizona afectată cu benzi sau bandaje elastice, până când acest proces se opreşte.
 • Ridicare– ridicațibraţul sau piciorul tumefiat deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul -aspect important, în special noaptea.

Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene pentru controlul durerii și al inflamației se vor administra doar la recomandarea medicului specialist, care va ține cont de afecțiunile asociate, vârstă, posibile efecte adverse.


Cum evităm entorsele?

Cea mai bună metodă de prevenție o reprezintă menținerea forței și a tonusului muscular, precum și a flexibilității și stabilității articulației.

Sfaturi practice de urmat:

• încălziți-vă înainte de orice exerciții fizice și activități care necesită efort fizic; │ •  aveți grijă la suprafața pe care vă deplasați, alergați sau lucrați; │ •  purtați încălțăminte adecvatăși confortabilă; •  diminuați ritmul mișcărilor dacă simțiți durere sau oboseală; │  •  evitați creșterea în greutate, sedentarismul, purtatul de greutăți;│ •  efectuați regulat exerciții fizice; cele de stabilitate, în special, sunt esențiale pentru creşterea forţei muşchilor slăbiţi de accidentări repetate şi pentru stabilizarea unei articulaţii, ajutând la prevenirea accidentărilor recurente.

 

Spitalul Arcadia, Policlinica Cicoarei
Iaşi, Str. Cicoarei, nr. 2
Centrul Medical Arcadia Sǎrǎrie
Iaşi, Str. Sǎrǎriei, nr. 38
Call Center: 0232.920
info@arcadiamedical.ro
www.arcadiamedical.ro