Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/343-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Este înfometarea o soluţie?
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 37, August 2016


Ultima inovație în prevenția și diagnosticul cancerului de piele, acum la Arcadia
Cauzele apariției afecțiunilor varicoase
Investigaţia prin Rezonanţă magnetică nucleară
Este înfometarea o soluţie?
Acneea şi alimentaţia
Vaccinul universal
Psihoterapia de cuplu - o necesitate actuală
Se călătoreşte vara
Interviu: ing. Lenuţa Chiriţă, coordonatorul Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice
Expo B37
Râşca, mǎnǎstirea din calea vulturilor
Muzeul Victor Babeş

Este înfometarea o soluţie?


 Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică

 

Din păcate, aud destul de frecvent de alegerea acestei soluţii radicale. Culmea, chiar şi persoane cu o greutate în limite normale recurg la înfometare. Atenţie însă, linia dintre dorinţa normală şi justificată de a slăbi şi boala psihică legată de alimentaţie este foarte firavă.


Atunci când alegem să ne infometăm, nu renunţăm doar la dulciuri şi făinoase, păstrând în rest un aport echilibrat de proteine şi lipide esenţiale, vitamine şi minerale, ci alegem să renunţăm la toate principiile nutritive sănătoase pentru a obţine un proces miraculos de slăbire.


Când ne infometăm organismul intră într-o stare de alertă deoarece nu mai are materie primă, „combustibilul”, pentru a obţine energie. Soluţia pe care o adoptă este de a consuma din depozitele accesibile, iar acestea sunt, în primul rând, masa musculară, ducând la senzaţia de slăbiciune, oboseală şi scăderea capacităţii de efort, iar mai apoi din ţesutul adipos. După această primă etapă, atunci când se accentuează criza, organismul declanşează procesul de adaptare metabolică, conceput ca o reacţie de supravieţuire,  prin încetinirea metabolismului. La această fază au ajuns cei care susţin că se îngraşă oricât de puţin ar mânca. În acest moment cura de slăbire s-a întors împotriva lor, organismul este foarte slăbit şi deja este afectată starea de sănătate fizică.


Pe lângă efectele metabolice, apar şi carenţe grave: lipsa de proteine,  vitamine şi minerale, care se oglindesc vizibil la nivelul întregului corp. Astfel, părul şi unghiile devin fragile, se accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, scade dramatic imunitatea, apar anemii de diverse tipuri, lipsa ciclului menstrual în cazul femeilor, afectarea fertilităţii, gastrite, ulcere şi lista poate continua. De asemenea, cu cât se parcurg mai multe perioade de infometare, cu atât rezultatele vor fi  din ce în ce mai slabe, deoarece organismul nu mai reacţionează la o nouă dietă, intră imediat în etapa de metabolism încetinit, cura rămânând fără efecte din punctul de vedere al scăderii în greutate.


Deci, nu vă bucuraţi că aţi slăbit făcând foamea, de fapt nu aţi reuşit decât să vă condamnaţi la o cură de slăbire pe viaţă. Decât să faceţi sacrificii absurde pe termen scurt, mai bine nu faceţi nimic !


Cei care trebuie într-adevăr să scadă în greutate, trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos, cu echilibru, cumpătare şi bun simţ în alegerile alimentare zilnice, cu un program de mişcare şi somn asumat, măsuri ce vor duce la o scădere în greutate mai lentă, dar eficientă. Iar dacă realizaţi faptul că aveţi nevoie de suport, de îndrumare, apelaţi la un specialist. Împreună veţi găsi soluţiile cele mai potrivite pentru a vă atinge obiectivele.

 

 

Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dieteticǎ

Iaşi, Str. General Berthelot, Nr. 4, Et. 2, Cam. 4

www.marianachelariu.ro

0728.082.951