office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 42, Ianuarie 2017


Entorsele
Urticaria la frig
Cum sǎ începem o dietǎ
Farmacia verde: Bradul
Cum să previi un infarct pe timpul iernii?
Rozmarinul, cel mai bun tonic natural
Gripa, o boală extrem de contagioasă
Busuiocul

Farmacia verde: Bradul

Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milicǎ

 

 

Descriere : Arbore conifer, înalt pânǎ la 50 m, cu tulpina dreaptǎ, cilindricǎ şi coroana compactǎ, formatǎ din ramuri dispuse în verticile suprapuse, mai scurte spre vârf, dând forma piramidalǎ cu vârful în sus. Frunzele sunt aciculare, turtite dorso-ventral, având pe partea inferioara câte 2 dungi albe de cearǎ care le dau culoarea verde-albicioasǎ. Florile sunt unisexuate, cele femele dispuse în conuri cilindrice, lungi de 10-20 cm, orientate cu vârful în sus (la molid conurile sunt cu vârful in jos). Florile bǎrbǎteşti sunt grupate în conuri mici, gǎlbui (numite amenti).

 

Organele utilizate: muguri şi ramuri tinere lungi de 20 cm (cetina de brad). Se mai colecteazǎ rǎşina de brad.

 

Recoltare: mugurii se recolteazǎ primǎvara (lunile martie-mai), dupǎ care se usucǎ la umbrǎ, în încǎperi încǎlzite şi aerisite. Cetina se colecteazǎ primǎvara şi vara din parchetele destinate tǎierii.

 

Proprietǎţi terapeutice: antitusive, antiastmatice, pulmonare, coleretice, colagoge, diuretice,  revulsive, antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice.

 

Acţiuni specifice: boli respiratorii: bronşite, catar pulmonar, guturai, laringite cronice la copii, rino-sinuzitǎ, nevralgii, tuberculozǎ; boli ale sistemulul nervos: nevroza cardiacǎ; rahitism, reumatism, tulburǎri de calcifiere la tineri (spasmofilie), refacerea oaselor fracturate, carii dentare; rǎni greu vindecabile, erupţii ale pielli, pecingine.

 

Forme de utilizare:

 

Uz intern

 

▪Infuzie din 2 linguri de muguri uscaţi la 200 ml apǎ clocotitǎ; se infuzeazǎ acoperit 5-10 minute, se strecoarǎ şi se beau zilnic câte 2 ceaiuri îndulcite cu miere, având efecte antitusive şi pentru decongestionarea cǎilor respiratorii în afecţiuni pulmonare şi în tulburǎri ale metabolismului calciului la tineri şi copii.

▪Sirop din muguri uscaţi: la 1 kg de muguri se toarnǎ 2 litri de apǎ şi se fierbe în clocot 15-20 minute; se lasǎ sǎ se rǎceascǎ, se strecoarǎ şi se adaugǎ 900 g de zahǎr pentru fiecare litru de lichid. Se fierbe din nou pânǎ la clocot şi se trece în sticluţe bine astupate care se pǎstreazǎ în frigider. Se consumǎ pentru efecte rǎcoritoare, în amestec cu apǎ, sifon sau apǎ mineralǎ şi concentrat având rol vitaminizant şi curativ în tratamentul afecţiunilor pulmonare (bronşite, traheite, faringite, tuse, astm bronşic, gripǎ, guturai, nevralgii, tuberculozǎ), la ulcere de gambǎ, purpurǎ, angiodermite etc.

▪Sirop din muguri preparat într-un borcan de 5 litri în care se pun straturi de muguri în alternanţǎ cu straturi de zahǎr pânǎ la jumǎtatea borcanului. Se lasǎ la soare 5-10 zile, iar sucul depus în borcan se strecoarǎ şi se stoarce prin tifon. Sucul se dǎ în clocot 5-10 minute şi se trece în sticluţe bine închise, pǎstrate în frigider.

▪Bere antiscorbuticǎ: din 2 litri de bere proaspatǎ în care se pun 30 g de muguri de brad, 30 g de frunze de hrean şi 60 g de rǎdǎcini proaspete de hrean; se lasǎ la macerat 5-7 zile la temperatura camerei, agitându-se zilnic, se strecoarǎ şi se beau zilnic 50-100 ml cu rol antiscorbutic, aperitiv şi diuretic.

▪Tinctura din alcool 70° cu amestec de muguri de brad şi frunze de mesteacǎn care se utilizeazǎ câte 50 picǎturi, de 3 ori pe zi, în fracturi şi în tulburǎri de calcifiere.

 

Uz extern

 

▪Bǎi locale cu decoct din cetinǎ de brad care se toarnǎ în cada de baie, având efect în tratamentul bolilor reumatismale şi ca odorizant.

▪Alifie din 1 parte rǎşinǎ proaspǎtǎ de brad amestecatǎ cu câte 2 pǎrţi cearǎ de albine şi unt proaspǎt sau margarinǎ; se aplicǎ pe rǎni şi ulceraţii cronice, având efecte vulnerare, antiseptice şi analgezice.

▪Inhalaţii cu vapori din decoct cu cetinǎ de brad, care acţioneazǎ în bronşite, astm, traheite şi laringite, având proprietǎţi antiseptice şi antiinflamatoare.

 

Alte utilizǎri: aromatizant în unele produse alimentare (dulciuri, bǎuturi); odorant şi antiseptic în prepararea de şampoane, sǎpunuri şi detergenţi; deodorant sub forma de aerosoli pentru încǎperi şi alte spaţii închise, având un miros specific, rǎcoritor.

 

Farmacia Verde,

Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicinǎ Veterinarǎ “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

0232. 407.468 │0744.650.569 │www.farmacia-verde.ro