Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/346-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Interviu: ing. Lenuţa Chiriţă, coordonatorul Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 37, August 2016


Ultima inovație în prevenția și diagnosticul cancerului de piele, acum la Arcadia
Cauzele apariției afecțiunilor varicoase
Investigaţia prin Rezonanţă magnetică nucleară
Este înfometarea o soluţie?
Acneea şi alimentaţia
Vaccinul universal
Psihoterapia de cuplu - o necesitate actuală
Se călătoreşte vara
Interviu: ing. Lenuţa Chiriţă, coordonatorul Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice
Expo B37
Râşca, mǎnǎstirea din calea vulturilor
Muzeul Victor Babeş

Interviu: ing. Lenuţa Chiriţă, coordonatorul Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice

 

 

1.Festivalul  Internaţional al Muzicii Mecanice (FIMM) a ajuns la cea de-a X-a ediţie. Unde se va desfǎşura şi ce aduce nou această ediţie aniversară?

 

Festivalul se va desfășura în Iași, la Palatul Culturii, pe strada Lăpușneanu (9-10 septembrie 2016) și la Târgu Neamț (11 septembrie 2016). Timp de trei zile, 9-11 septembrie 2016, festivalul va oferi publicului un program dens care va cuprinde expoziţii de automate muzicale și valori de patrimoniu tehnic, spectacole ale flaşnetarilor, concerte, dans, animaţie, proiecţii video, workshop pentru specialişti. 

 

2. Din ce ţări vor fi participanţii şi care sunt valorile care îi reunesc în oraşul nostru? 

 

Manifestarea  se va bucura de o participare prestigioasă, devenită deja tradiţională, din ţări, precum: Germania, Franţa, Cehia, Slovenia, Ungaria, Austria şi Republica Moldova.  Vor fi invitaţi specialişti în prezervarea acestor valori de patrimoniu cu scopul de a facilita mobilitatea culturală, circulaţia valorilor europene şi a schimburilor interculturale. Un rol important în desfăşurarea FIMM îl vor avea participanţii din muzeele din ţară (deţinători de colecţii de automate muzicale), colecţionari şi specialişti restauratori.

 

3. Aţi putea prezenta pe larg programul festivalului?

 

Primele două zile  vor oferi ieşenilor  un program dens, deosebit de atractiv pentru toate vârstele. De exemplu, din Germania va participa Adrian Oswalt, reputat muzician, aranjor şi interpret la flaşnetă, care va prezenta compoziţii şi aranjamente adaptate special pentru muzica de orgă. Formațiile Crevecoeur și J-C Sobeau vor veni cu specificul francez al ”tourneur la manivelle”, care încântă publicul şi azi. Tot din Franţa şi-a anunţat participarea formaţia  Le moulin a parole  - compusă din doi artişti talentaţi,  care au inclus în repertoriul lor şi melodii românesti. Din Slovenia ”Gud Kranjski komedijanti” – Rastko Tepina,  Bogomir Gajser, artişti profesionişti dedicaţi artelor străzii, acompaniaţi de douǎ orgi de stradă care aduc specificul regiunii. Singurul constructor de flaşnete din ţară, Vasile Cocoloş va participa cu o orgă de stradă, concepţie proprie. De asemenea, pentru prima dată în festival, va participa şi colecţionarul Gabriel Gospodaru din Bucureşti cu o flaşnetă din colecţia sa. Numeroase spectacole de stradă, animaţie, concerte de la muzica clasică la rock,  ca şi alte evenimente tematice vor completa programul festivalului.  Expoziţia ”Instrumente de muzică mecanică” va prezenta în mod atractiv şi interactiv colecţia de automate muzicale a muzeului. Expoziţia „RetroTehnica” va constitui un alt punct de atracţie în cadrul festivalului. Vor fi prezentate valori de patrimoniu tehnic din colecţiile muzeului din domeniul mecanicii fine, orologerie, fotografie, cinematografie, telefonie, radio, aparate electrice de uz casnic etc.   Workshop-ul „Istoria muzicii mecanice şi probleme de restaurare şi conservare a automatelor muzicale” se va bucura de participare internaţională. 

În a treia zi a festivalului se va organiza „Caravana muzicii mecanice”  care va promova FIMM şi în afara Iaşiului, făcând un popas muzical  la Târgu Neamț.

 

4. Programul propus reuşeşte să îmbine toate gusturile şi să încânte un public divers...  

 

Într-adevăr, proiectul 10 FIMM se adresează tuturor categoriilor de public, datorită ofertei culturale complete. Publicul vârstnic este invitat să petreacă clipe plăcute în compania muzicii de gramofon, a flaşnetelor sau a cutiilor muzicale, aparate care le-au însoţit tinereţea. Tinerii sunt în mod special vizaţi, deoarece FIMM le oferă posibilitatea să descopere muzica mecanică, istoria şi diversitatea ei, artele străzii.

 

5. Care sunt, în opinia organizatorilor, beneficiile pe termen lung ale acestei manifestări culturale, având în vedere amploarea şi diversitatea evenimentului?

 

Câştigul principal al proiectului va fi promovarea şi revitalizarea patrimoniului tehnic de valoare la nivel naţional şi internaţional, atragerea unui public numeros către muzeu. Va exista astfel, un schimb de experienţă de nivel artistic, ştiinţific, tehnic, precum şi interuman, prin legăturile de prietenie stabilite.

 

Interviu realizat de Ionuţ Bădărău