office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 35, Iunie 2016


Timp pentru visare
Importanța evaluărilor medicale la nou-născuți
Interviu: Dr. Török Barna, medic specialist ortoped, Centrul Medical Nova Vita
Ce mâncăm la serviciu ?
Psihoterapie şi psihosomatică
Agrişele, fructele vitalităţii
Teatru
Expo
Carte
Mănăstirea Buciumeni, un loc fără timp
Muzeul Etnografic al Moldovei

Importanța evaluărilor medicale la nou-născuțiAutor: dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie, medic specialist Pediatrie, Arcadia

Medicul neonatolog este prima persoană care ia contact cu copilul nou venit pe lume. Acestuia îi revine misiunea de a evalua starea nou-născutuluila naștereși gradul lui de maturitate în funcție de durata petrecută intrauterin. Pe lângă examenul clinic, după naștere sunt recomandate și o serie de investigații suplimentare minim invazive care pot depista anumite boli inaparente la examenul clinic.

Hemoleucograma - o analiză simplă, dar foarte valoroasă, ce poate oferi informații despre compoziția sângelui, numărul de celule regăsite și tipul acestora. Hemoleucograma furnizează date relevante pentru o gamă largă de boli: prezența unei infecții, anemie/policitemie, scăderea numărului de trombocite, cu rol important în coagularea sângelui.

Determinarea grupei de sânge și a Rh-uluinou-născuților este necesară în prevenirea bolii hemolitice a nou-născutului, cauzată de incompatibilitatea antigenică dintre eritrocitele mamei și cele ale copilului. Dacă mama are Rh negativ, este important să fie cunoscut Rh-ul nou-născutului, în funcție de care la mamă se va efectua imunoglobulina antiD în primele 72 ore după naștere (dacă nou-născutul este cu Rh pozitiv), pentru ca la eventuale alte sarcini să nu apară probleme de incompatibilitate.În cazul în care mama are grupa sanguină OI, este necesar a se determina grupa copilului, deoarece există posibilitatea ca nou-născutul să dezvolte incompatibilitate de grup sanguin. Determinarea grupei de sânge și a Rh-ului este utilă ulterior și pentru stabilirea compatibilității transfuzionale.

Glicemia este un parametru important,ce trebuie urmărit și în dinamică, în special la nou născuții cu risc pentru hipoglicemie/hiperglicemie: prematurii, nou-născuții din mamă cu diabet zaharat, nou-născuții cu greutate mică pentru vârsta de gestație, cu greutate mare la naștere (>4000g), cu suferință la naștere,  infecții, boli metabolice, boli endocrine, diabet neonatal, cât și cei ale căror mame au primit anumite medicamente ce pot determina modificări ale glicemiei.

Screeningul auditiv este untest rapid, nedureros și sigur, ce se efectuează după primele 48 ore de viață. Factorii de risc pentru hipoacuzie (defect invizibil la naștere) sunt: sindroamele genetice, prematuritatea, suferința la naștere, infecțiile congenitale și postnatale, medicamentele ototoxice administrate la gravidă sau la copil ș.a. În lipsa unei detectări active, hipoacuziaeste depistată abia la 12- 24 luni, când se observă o deficiență în dezvoltarea limbajului.

Screeningul metabolic pentru hipotiroidie și fenilcetonurie constă în recoltarea a două - trei picături de sânge din călcâiul nou-născutului, pe un card special. Testarea se realizează după primele 48 ore de viață, în cazul bebelușilor alimentați cu lapte. În cazul celor alimentați cu soluții fără proteine, testul se va face după 48 ore de la introducerea proteinelor în alimentație.

Hipotiroidia reprezintă un sindrom caracterizat prin insuficienta aprovizionare a țesuturilor cu hormoni tiroidieni la nou-născuți. Netratat, hipotiroidismul congenital lasă sechele neuropsihice pentru tot restul vieții.

Fenilcetonuria este o boală metabolică rară, ce apare din cauza imposibilității copilului de a metaboliza un aminoacid din alimente - fenilalanina.Diagnosticată tardiv și netratată, afecțiunea determină tulburări în dezvoltare și retard mintal sever.

Screeningul metabolicpoate fi extins la 50 boli de metabolism, în funcție de caz. În acest fel se pot depista boli rare, precum fibroza chistică, galactozemia, boli ale metabolismului proteinelor și grăsimilor, afecțiuni rare, dar care nu se manifestă întotdeauna în perioada neonatală.
În afara acestor teste, în situații speciale, medicul neonatolog poate recomanda și alte analize suplimentare.

Așasar, diagnosticarea precoce a afecțiunilor neonatale și instituirea imediată a unui tratament adecvat, ce previne complicațiile, sunt elemente foarte importante în asigurarea unei bune calități a vieții copilului pe termen lung.

Citiți mai multe despre evaluările medicale la nou-născuți pe blogul Arcadia: www.arcadiamedical.ro/blog.