Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/18-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
În liniștea munților
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr.9, februarie 2014


În luna lui februarie
Mǎnǎstirea Popǎuţi
Muzeul Maestrului Ion Irimescu
Palatul de pe dealul Cetǎţuii
În liniștea munților
Ioniţǎ Sandu Sturdza
Turist în Europa: Costa Brava
Roma - oraşul iubirii
Sfaturi utile pentru destinaţii exotice!
Destinaţie culinarǎ: Restaurant Rustic - Bellaria

În liniștea munților

Piatra Neamț, municipiu situat pe valea Bistriței, e o zonă străjuită de munți și păduri de brazi, cu biserici vechi de lemn și Curte Domească din vremea lui Ştefan cel Mare; e o adevărată oază de liniște și inspirație pentru toți scriitorii care au trecut pe aceste meleaguri. Nu întâmplător, “drumurile de munte” au fost străbătute de pașii lui Calistrat Hogaș sau cei ai lui Alexandru Vlahuță, acesta din urmă petrecându-și verile la Agapia, în apropierea mănăstirii. Aici era Elisabeta Străjescu, sora scriitorului, care s-a călugărit la Mănăstirea Agapia după ce a rămas văduvă. Căsuța cu cerdac a surorii sale a devenit un loc de odihnă pentru scriitor, deschis și prietenilor lui, dornici de natură și atmosferă propice creației, printre care se număra și pictorul Nicolae Grigorescu, aflat aici pentru pictura bisericii (despre care Vlahuță va publica și o lucrare). Pesemne că în aceste locuri învăluite de verdeață și parfum de flori rare autorul “României pitorești” și-a găsit liniștea necesară de a-și scrie opera.
În 1963 casa a fost transformată în muzeu (administrat de Mănăstirea Agapia), devenind, astfel, un loc aparte, în care vizitatorul poate regăsi mobilierul original, încărcat de istorie și amintiri sau obiectele, fotografiile, scrisorile aparținând familiei. În momentul de față atmosfera literară este întreținută de cenaclurile care se țin în pridvorul casei, păstrând vie în memoria cititorilor figura literară a lui Alexandru Vlahuță.

 

Maria-Luisa Ţuculeanu