office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 50, Septembrie 2017


Efectele terapeutice ale miezului de pomelo
Setea și rinichiul
Presiunea atmosferică și durerile articulare
Încep şcolile: ce facem să avem copii sănătoşi fizic şi emoţional
Cum ajungem să uităm de noi?
Gelozia apare atunci când dragostea intră la închisoare
Somnul ajuntă la slăbit!
Cuişoarele, proprietăţi terapeutice

Încep şcolile: ce facem să avem copii sănătoşi fizic şi emoţional

 

Autor: Dr Rusu Liliana - medic pediatru, Centrul Medical Nova Vita

 

Ca părinte, dacă ai  un copil la grădiniţă sau la şcoală, probabil îţi faci griji întrebându-te dacă puştiul tău e pe mâini bune: e îngrijit, mănâncă corect, , doarme, e fericit? Pe lângă asta, stresul oricărui părinte: îmbolnăvirile. Asta datorită faptului că în colectivitate copiii se pot molipsi repede unii de la alţii şi pot contacta diverse boli. Implicit apare şi întrebarea:  ce pot face să îmi ajut copilul să treacă cât mai uşor peste această perioadă de adaptare cu dificultăți inevitabile.

 

Pentru a avea un sistem imunitar puternic, copiii trebuie să îndeplinească câteva condiţii:

-    să aibă o viaţă activă, cu multă mişcare în aer liber;

-    să doarmă suficient pentru a avea un sistem nervos echilibrat;

-    să aibă o greutate normală;

-    să respire corect, amplu şi profund, pentru o bună oxigenare a sângelui;

-    să aibă o hrană cu calităţi nutritive superioare, pentru a asigura necesarul de vitamine, săruri minerale, aminoacizi și nu în ultimul rând să aibă echilibru emoţional

 

Dieta copilului e importantă. O dietă naturală conţine multe legume, fructe, lapte, ouă, brânză, carne.

Majoritatea copiilor, însă, mănâncă numeroase produse nenaturale şi nesănătoase: snacksuri,  chipsuri,  fast food, sucuri carbogazoase. Învăţaţi copiii despre alimentele bune şi cele rele, nu tot ce este gustos este şi sănătos, pentru copii dulciurile sunt foarte tentante.Explicaţi-le de ce nu sunt bune, asta nu înseamnă că trebuie scoase definitiv. Nu impuneţi reguli stricte, căci vor fi cu uşurinţă încălcăte.

O alimentaţie echilibrată, împreună cu administrarea de remedii naturale va face copilul mai sănătos şi mai rezistent la boli.

Sistemul imunitar poate fi  susţinut cu produse naturale ca: mierea de albine, lăptişorul de matcă, propolis, polen, cătină, măceşe, sucuri de fructe şi legume, ceaiuri de plante.

Lăptişorul de matcă spre exemplu este foarte puternic antiseptic, distruge bacteriile, virușii, ciupercile şi protozoarele și trebuie menționat că stimulează imunitatea – mai ales pe cale endocrină. Ajută mai ales căile respiratorii. Extractul din mlădiţe de măceş stimulează imunitatea plămânului şi a arborelui bronşic.  Extractul din muguri de carpen stimulează imunitatea căilor respiratorii superioare, iar extractul de coacăz negru este un excelent antialergic.

Hidratarea nu trebuie neglijată. Cantitatea de  apă pe care  trebuie să o bea un copil depinde de vârstă, înălţime, greutate, activităţile fizice pe care le depune şi de temperatura de afară. Te poţi însă asigura de faptul că micuţul tău a băut suficiente lichide dacă urinează de cel puţin 4-6 ori pe zi, iar urina este limpede, de culoare galben pal.

 

Igiena personală a copilului este foarte importantă şi trebuie obișnuit încă de mic cu regulile de menținere a ei. Spălatul pe mâini, înainte şi după folosirea toaletei, duşul zilnic trebuie să fie o rutină. O igienă ireprosabilă a mâinilor (minim 4 spălări pe zi) va reduce semnificativ șansele de contractare a unor boli infecțioase, de exemplu guturaiuri sau gastroenterite. Introducerea acestor reguli în rutina zilnică îl vor determina pe copil să le aibă pentru întreaga viaţă.

 

Somnul este esenţial. Culcaţi-l devreme! Dacă este odihnit, va participa mai mult la activităţile de dimineaţă, va fi mai puţin morocănos, iar despărţirea va fi mult mai uşoară. Copiii care nu dorm suficient au rezultate mai slabe la învăţătură, sunt agresivi , hiperactivi şi prezintă tulburări de comportament recurente.

 

Apoi, lăsaţi-l să respire după grădiniţă.  După o zi  încărcată, va avea nevoie să se regăsească şi să împartă un moment de calm cu dumneavoastră.

 

Învăţaţi-l să-şi asculte corpul: durerea este primul semn pe care îl transmite organismul atunci când ceva nu este în regulă. Învăţaţi-l să vă spună de fiecare dată când îl doare ceva.

 

Echilibrul emoţional al copilului este foarte important. Grădiniţa şi şcoala sunt etape importante în viaţa copilului. Frământările lui  cele mai mari sunt „ dacă mai vine cineva să îl ia acasă….”, „dacă se rătăceşte”, „dacă nu îl plac colegii sau educatoarea/invăţătoarea”,„ dacă trebuie să meargă la baie”. Lăsaţi copilul să se adapteze. Răspundeti-i la întrebări, arătându-i că îl înţelegeţi şi  încurajându-l mereu să îşi exprime aceste temeri în discuţii, în loc să sa interiorizeze.

 

Iubirea înseamnă atenţie: atunci când copilul tău discută cu tine, oferă-i toată atenţia ta. Indiferent cât de mult îl iubeți, el se va simţi prea puţin important pentru voi ca părinți dacă sunteți mereu preocupați de alte lucruri şi păreți distrași în momentele în care el vi se adresează. În consecinţă, va imita acelaşi stil pe măsură ce creşte şi vă veți  lovi de ignorarea lui.

 

Concentrează-te pe mesajele pe care ţi le transmite, răspunde-i prompt şi nu îl repezi niciodată, oricât de stresat şi obosit ai fi. Acest obicei îi stimulează producţia fiziologică de oxitocină, hormonul ataşamentului, care îi va oferi senzaţia de siguranţă pe care o caută în părinte şi îl va ajuta să absoarbă mai eficient informaţii importante.

 

Înconjuraţi copiii cu multă dragoste, acordaţi-le timpul necesar, pentru copii atmosfera de acasă este cea care îi va ghida pentru toată viaţa.

 

CENTRUL MEDICAL NOVA VITA

Str. Liviu Rebreanu, nr. 29A,

Tîrgu Mureş, Jud. Mureş, România

0265.260.460

0735.701.713

E-mail: receptie@nova-vita.ro