Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/53-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Încondeierea ouǎlor în tradiţia popularǎ
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 11, Aprilie 2014


Carte B 37
Lunca din Mirceşti
Lumină din lumină
Biserica “Sf. Ioan Gurǎ de Aur” de pe Uliţa copilǎriei
Drumul vinului
Pictorul anemonelor
Istoria unui nume: Mǎnǎstirea Nechit
Povestea aurului alb
Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei
Încondeierea ouǎlor în tradiţia popularǎ
Frumuseţi de lângǎ noi: Lacul Albastru
Fiesta gusturilor mexicane de la Little Texas

Încondeierea ouǎlor în tradiţia popularǎ

Obiceiul încondeierii ouǎlor a strǎbǎtut veacurile, fiind întâlnit cu douǎ mii de ani în urmǎ şi la popoarele Asiei. Chinezii vedeau în el simbolul echilibrului, al perfecţiunii şi al renaşterii naturii.  

La noi, tradiţia s-a ridicat la nivel de artǎ, datoritǎ mǎiestriei artizanilor, tehnicii, materialelor folosite, dar mai ales simbolisticii, care combinǎ motive florale, folclorice şi religioase.Cromatica aleasǎ este încǎrcatǎ, la rândul ei, de semnificaţii. Astfel, culoarea roşie aminteşte de sângele Domnului şi alungǎ forţele rǎului, aducând vindecare, frumuseţe sau  prosperitate. Cele colorate în nuanţe de galben, verde, albastru transmit o stare de bine, în deplin acord cu bucuria primǎverii, în timp ce  negrul simbolizeazǎ patimile Mântuitorului pe cruce.

Alese cu evlavie în miercurea din a patra sǎptǎmânǎ a Postului Mare, numitǎ  şi "miercurea Paresimilor",  vopsitul lor are  loc în joia din sǎptǎmâna de dinaintea Sfintelor Paşte, însǎ niciodatǎ în Vinerea Mare. În credinţa popularǎ se spune cǎ ouǎle vopsite în acestǎ zi rezistǎ tot timpul anului. Sfinţite la bisericǎ, în noaptea de Înviere şi îngropate în gospodǎrii, le feresc de grindinǎ şi piatrǎ.

În Bucovina, cojile ouǎlor sunt aruncate în râu, pentru ca apa sǎ le poarte la "Blajini". În zona Sibiului se împodobeşte un pom cu ouǎ vopsite, iar în Maramureş în prima zi de Paşte copiii merg dimineaţa pe la casele sǎtenilor, pentru a le anunţa Învierea Domnului. Un alt obicei,  prezent şi în Moldova,  constǎ în spǎlarea pe faţǎ cu apǎ proaspǎtǎ de la fântânǎ,  în care s-au pus un ou roşu, un bǎnuţ  şi câteva fire de iarbǎ verde. Aşadar, fiecare regiune îmbogǎţeşte, prin credinţele sale,  imaginarul popular, izvor de optimism şi dǎinuire.


                                                                                                     

   Lavinia Roman