office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 47, Iunie 2017


Revista Branché iunie 2017
Căsătoria protejează inima!
Alimentaţia în exces
Efectele nutritive şi terapeutice ale roşiilor
Primul ajutor în caz de insolaţie
Braţele şi picioarele “vorbesc” mai mult ca noi
Mănăstirea Pahomie

Primul ajutor în caz de insolaţie

Am așteptat cu nerădare să vină vara, să scăpăm repede de hainele groase și să stăm toată ziua la soare. Dacă s-ar putea chiar și la birou. Deși scăldatul în razele soarelui pare o activitate relaxantă, ei bine, după cum bine am aflat pe pielea noastră de atâtea ori, ce-i prea mult strică. Pe lângă faptul că bronzul se poate transforma pe nesimțite în rumeneală dacă nu iei măsurile necesare, și starea de sănătate se poate altera văzând cu ochii de la o oră la alta când apare insolația. Apărută la scurt timp după o expunere prelungită la temperaturi crescute în care organismul îşi pierde proprietatea de termoreglare, este o afecţiune acută cu risc potenţial letal. Poate să apară când ne expunem la temperaturi mari sau la efort, mai ales la tineri care practică sporturi solicitante.

 

Ca simptome, insolaţia poate produce: creşterea temperaturii corpului (peste 40°C sau mai mare), piele caldă, uscată și palidă, hiperventilaţie, cefalee, crampe musculare și convulsii, greaţă, vomă, uneori hipotensiune arterială, alte semne neurologice precum dezorientare, confuzie, atitudine agresivă, vorbire incoerentă, agitaţie, halucinaţii, letargie, leşin care poate evolua până la comă.

 

Tratament

Primul lucru după care-ți dai seama că o persoană a făcut insolaţie este acela că încetează să mai transpire. Odată ce se constată acest lucru, este esenţial ca persoana respectivă să primească ajutor medical specializat. Până la venirea ajutorului medical specializat se acordă primul ajutor care constă în următorii pași:

▪se mută persoana respectivă într-un loc răcoros, departe de soare, în poziţie culcată cu picioarele uşor ridicate;

▪se îndepărtează din haine şi se aşează în aşa fel încât să se expună corpul la aer;

▪se răcoreşte corpul pacientului cu apă rece, dar nu foarte rece, pulverizată pe corp sau cu un burete;

▪se pot aplica gheaţă sau comprese cu gheaţă pe abdomen, axile, gât, în locurile unde vasele mari se află mai la suprafaţa corpului;

▪nu se fac frecţii cu alcool, nu se administrează paracetamol sau aspirină;

▪dacă pacientul este conştient şi poate să înghită, insolaţia se poate trata şi acasă cînd se administrează lichide, de la 1 la 2L în primele două ore.  Într-un litru de apă se poate dizolva o linguriţă de sare şi se dă pacientului să-l bea într-o oră.

▪repaosul la pat este obligatoriu după insolaţie, iar temperatura corpului va fluctua anormal câteva săptămâni după insolaţie;

▪este necesară o perioadă de odihnă de 24 de ore, rehidratarea completă cu lichide administrate oral durează în jur de 36 de ore.

 

Măsuri de prevenire

Se evită activitaţile fizice mari cînd afară este caniculă. Se va evita expunerea la soare între orele 11.00 și 18.00. Dacă totuşi este necesară ieşirea, poartă haine deschise la culoare, pălărie/eşarfă/şapcă şi ochelari de soare. Pe parcursul deplasării este indicat să ai la îndemână o sticlă de apă care te va ajuta la hidratare. Se vor consuma multe lichide, fructe şi legume pentru a menţine starea de hidratare a organismului precum şi vitaminizarea sa. Se va evita consumul de cafea, sucuri carbogazoase, alcool pentru că ele sunt diuretice şi vor favoriza deshidratarea organismului.

 

CENTRUL MEDICAL NOVA VITA
Str. Liviu Rebreanu, nr. 29A,
Tîrgu Mureş, Jud. Mureş, România
Recepţie:
+40 (0) 0265 - 260.460
+40 (0) 0735 - 701.713
E-mail: receptie@nova-vita.ro