office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 40, Noiembrie 2016


Ulcerul peptic
Rejuvenare pentru zona gâtului şi decolteu
Cum să ne ferim de răceli
Alimentaţia în sezonul rece
10 motive să iubeşti sfleca roşie
Între ipohondrie şi frica de actul medical
Tratamentul mâinilor uscate
Sfântul Nectarie Taumaturgul
Castelul Magna Curia
Interviu: Chef Ding, Restaurant Club 20 Bamboo

Interviu: Chef Ding, Restaurant Club 20 Bamboo

 

1. Care sunt ingredientele specifice meniului chinezesc pe care le putem degusta la restaurantul Club 20 Bamboo, cunoscut pentru preparatele sale delicioase?

Bucătăria chinezească, în general, foloseşte în mod deosebit următoarele ingrediente: alge, anson, bambus, ciuperci Shiitake, varză chinezească, oţet chinezesc din orez, piper Sichuan, ulei de susan, sos de soai, sos de stridii, paste din soia şi spaghete din orez. La toate acestea se adaugă ingrediente obişnuite din categoria carne, legume, fructe, etc…
Spun “în general” pentru că ţara noastra are o foarte mare întindere şi o bucătărie şi obiceiuri alimentare extrem de diverse. Ingredientele despre care am vorbit sunt frecvent folosite în meniul restaurantului nostru, calitatea mâncărurilor preparate de noi fiind deosebită în primul rând datorită diverselor combinaţii dintre ele.


2. Existǎ un fel de mâncare din bucǎtǎria româneascǎ care va place în mod deosebit?

Bucătăria românească a primit foarte multe caracteristici ale bucătăriei “internaţionale”. Sunt, după părerea mea, influenţe de tot felul, chiar şi la mâncărurile numite “tradiţionale”. Acesta este un lucru bun pentru că este aşa cum sunteţi voi, românii: foarte primitori! Şi, da!, îmi plac borşurile, mai ales cele de fasole!


3. Ce diferenţe notabile aţi observat între gastronomia europeanǎ şi cea asiaticǎ?

Diferenţa cea mai mare între gastronomia europeană şi cea chinezească este reprezentată de timpul de gătire. Metoda specific chinezească permite finalizarea majorităţii felurilor de mâncare în câteva minute. Acesta nu este deloc un lucru rău pentru clienţii unui restaurant, cred eu. În plus, datorită rapidităţii procesului de preparare, caracteristicile nutritive ale ingredientelor nu sunt atât de mult influenţate ca la prepararea termică îndelungată, aşa cum tradiţional procedează diversele bucătării europene. Faptul că ingredientele sunt preparate rapid le permite acestora să-şi păstreze atât calităţile nutritive, cât şi propriul specific în concertul de gusturi şi arome al preparatului final.


4. O parte importantǎ a meselor în China este ritualul ceaiului. Ce semnificaţii are şi cum se desfǎşoarǎ acesta mai exact?

China este ţara de origine a ceaiului, iar tradiţiile legate de acesta, de modul său de preparare și de servire sunt numeroase, fiind influențate de oameni și de modul de evoluţie al acestora.Una dintre cele mai vechi modalităţi de preparare a ceaiului era opărirea frunzelor de ceai într-un vas cu apă fiartă, lichidul obţinut fiind turnat în vase mici şi sorbit încet. Deosebirea dintre ceremonia ceaiului din Japonia şi cea din China este aceea că în China se pune accent peprepararea unui ceai deosebit, iar în Japonia pecrearea unei ambianţe speciale. Etapele ceremoniei însă nu diferă de la tradiţia chineză la cea japoneză, fiind anume stabilite pentru a evidenţia proprietăţile ceaiului: se aşează setul de ceai, se curăţă, se fierbe apa, frunzele se pun pe rând în ceşti, apoi se toarnă apa, se amestecă şi se serveşte.
Această ceremonie reprezintă pentru chinezi purificarea spirituală, revigorarea trupului şi înfrumuseţarea vieţii, cei tineri servind ceaiul celor mai în vârstă în semn de recunoştinţă şi respect. Atât la chinezi, cât şi la japonezi este întâlnit obiceiul ca oaspeţii să complimenteze gazda, arătându-şi în mod evident recunoştinţa prin cuvinte alese. Pentru sublinierea acestui lucru în China se mai obişnuiește ca invitaţii să ciocanească în masă, semn şi al faptului că ritualul de curge cum se cuvine. Toate etapele acestei ceremonii sunt mult mai simple la chinezi faţă de japonezi, ritualul fiind totodată unul care stimulează creativitatea, o ocazie propice pentru compunerea de poeme, pentru pictură sau dans. Pentruchinezi ceaiul reprezintă eliberarea spiritului şi uniunea cu natura.


5. Muzica, decorul completeazǎ savoarea preparatelor chinezeşti. Cum se îmbinǎ toate aceste elemente ambientale în cadrul restaurantului dumneavoastrǎ?

A mânca este o plăcere şi pentru noi, chinezii. Însă plăcerea nu ar fi completă dacă doar gustul s-ar delecta la o masă în restaurant. Armonia şimturilor se realizează cu ajutorul preparatelor culinare dar şi cu aportul întregului ambient la atmosferă de pace şi echilibru, de măsură în toate pe care ne-o dorim atunci când mâncăm.
Muzica are aici un rol deosebit, ea ajutand la evadarea către atmosferă specifică mediului cultural milenar chinezesc care a generat reţetele preparatelor oferite clienţilor noştri la Club 20 Bamboo.

 

Interviu realizat de Ionuţ Bădărău