office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 38, Septembrie 2016


Interviu: Cristi Iliuţă, somelier Little Texas
Un start de nota 10 la începerea școlii
Psoriazis: cauze și metode de tratament
CT – COMPUTER TOMOGRAFIA
Celulita – duşmanul multor femei
Adaptarea copilului la colectivitate
Paşaport către neuitare
Cȃnd ȋngerii pictează
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Interviu: Cristi Iliuţă, somelier Little Texas

 

 1.  Somelierul este considerat un profesionist al bunului gust. În ce constǎ, mai exact, aceastǎ ocupaţie? Care este rolul acestuia în cadrul restaurantului?

 

Somelierul este un profesionist al restaurantului.  În colaborare cu managementul el poate contribui la organizarea unui restaurant precum și la politica sa comercială. Somelierul participă activ la organizarea, motivarea și formarea personalului. Somelierul nu poate fi  numai un profesionist în măsura să recomande cel mai bun vin pentru a însoți fiecare preparat și să-l servească cu grijă și atenție, el trebuie  să știe să sătisfacă după plac oaspeții și să se adreseze politicos, fără a fi plictisitor, arogant, dar nici servil.

În ceea ce privește rolul meu ca somelier la Little Texas, am în primul rând sarcina de a realiza “Cartea de vinuri”, care, consider eu, este cartea de vizită a restaurantului. Sunt câteva aspecte importante legate de Cartea de vinuri de la Little Texas: elementul de bază, după care ne-am ghidat în realizarea acestei cărţi a fost raportul calitate – preț. În acest sens am demarat în anul 2015 proiectul de documentare numit „Vineriada”, care se va întinde pe o perioadă de 3 ani. Am început cu două zone viticole importante, Muntenia și Dobrogea, pentru a descoperi crame mici, necusoscute și vinuri de foarte bună calitate și de a le aduce în atenția consumatorilor - respectând criteriul de bază, raportul calitate/preț. Acest demers a avut un real succes, cartea de vinuri fiind lansată în luna octombrie 2015 cu două evenimente unice de mare amploare, adresate  atât cunoscătorilor, cât și amatorilor iubitori de vin: primul eveniment a fost dedicat cramelor mari consacrate, iar cel de-al doilea cramelor mici, mai puțin cunoscute.

Alte aspecte la fel de importante în activitatea mea sunt: organizarea aprovizionării, gestionarea portofoliului de vinuri, controlarea și păstrarea vinurilor, actualizarea stocurilor, asocierea preparatelor cu vinurile - recomand vinurile ținând cont de gusturile și dorințele oaspeților - servirea vinurilor cu clasă și stil, ținând cont de toate aspectele legate de tehnica servirii.

 

2.  Pentru a deveni somelier trebuie cultivate anumite aptitudini?

 

Sigur, una din cele mai importante aptitudini este cea a simțurilor, pentru că acestea vor fi educate pe parcursul pregătirii permanente. Bineînteles, mai sunt aptitudini multiple cum ar fi cele culinare, de comunicare și cultură generală (istorie, geografie, chimie, fizică, agronomie).


3.  Degustarea vinului este un exerciţiu greu de realizat? Care sunt primii paşi?

 

Pentru a putea exprima o părere asupra caracteristicilor unui vin trebuie, înainte de toate, să se înceapă prin educarea simțurilor, învăţând a distinge și a indentifica senzațiile vizuale, olfactive și gustative pe care le produce acesta.


4.  Cum alegem un vin bun? Ar trebui sǎ ţinem cont de anumite criterii?

 

Se spune că nu ai cum să cunoşti un vin dacă nu-l guşti.Viața e prea scurtă pentru a alege vinuri ieftine, dar asta nu înseamnă neapărat că cele scumpe ar putea fi mai bune. Acest fapt a fost demonstrat de nenumărate ori în cadrul degustarilor „oarbe”, vinurile din categoria celor scumpe fiind, pe alocuri, mai puțin demne decât cele din categoria „low price”. Nu ne oprim aici însă. Pentru a alege un vin „onest” într-un restaurant, adică un vin cu un raport satisfăcător preț/calitate, trebuie să știi ce așteptări ai de la vinul respectiv din punct de vedere al experienței gastronomice, apoi să consulţi un specialist în domeniu – somelierul.

 

5.  Cum se îmbinǎ arta culinarǎ şi rafinamentul vinului de calitate la Little Texas? Cu ce sortimentele de vin asociaţi preparatele din restaurant?

 

La Little Texas arta culinară și rafinamentul vinului de calitate se îmbină perfect și aici mă refer la evenimentele pe care le organizăm pe acestă temă, unul din ele fiind Texas Friendly Evenings - un eveniment foarte apreciat, care a ajuns deja la a cincea ediție. Asociem vinuri de calitate cu preparate de fine dining, într-o atmosferă foarte distinsă și prietenoasă. La aceste evenimente, poveștile despre vinuri, preparatele excepționale și muzica live contribuie la o seară de neuitat.

            Câteva asocieri din meniul Little Texas:

Quesadillas de pui – vinuri albe -Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay

Quesadillas de porc/vită - vinuri roșii - Pinot Noir, Sangiovese, Zifandel

Fajita de vită – Shiraz

Burgeri - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon

Somon – Rosé

Lamb Chops - Fetească Neagră, Băbească Neagră

 

Interviu realizat de Ionuţ Bădărău