Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/253-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Interviul lunii: Dr. Dragoş Popa
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 28, Octombrie 2015


Aer de toamna
Interviul lunii: Dr. Dragoş Popa
Bolile colectivității
Criolipoliza
Coronarografia selectivă
Leacuri din grădină: varza
Destinaţie culinară: Conac Polizu
Delicii şi scofeturi: salatǎ de spanac cu prune şi brânzǎ
Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Muzeul de Istorie a Farmaciei
File de ierbar: Domniţe la bal
Un loc binecuvântat
Frumuseţi de lângă noi: Focurile vii

Interviul lunii: Dr. Dragoş Popa

 

medic specialist chirurg, director medical Centrul medical Nova Vita Târgu Mureş
- În zilele noastre, auzim tot mai mult vorbindu-se de chirurgia minim invazivǎ. Ce înseamnǎ aceasta?
Chirurgia minim-invazivă abdominală este o ramură relativ nouă din cadrul chirurgiei clasice, impunându-se tot mai mult în ultimii ani, şi fiind abordată de tot mai multe centre medicale. După mai multe tentative experimentale, prima intervenţie laparoscopică efectuandu-se în anul 1983 de către Semm în Germania (apendicectomie laparoscopică). De atunci şi până în zilele, noastre chirurgia laparoscopică a devenit o primă opţiune de tratament pentru foarte multe afecţiuni. 
Chirurgia laparoscopică din prezent este o alternativă a chirurgiei convenţionale dar, are şi o tendinţă de progres şi deja în foarte multe centre medicale prima opţiune de abord chirurgical pentru multe dintre afecţiunile abdominale este reprezentată de tratamentul prin abord laparoscopic.
- Care sunt avantajele tehnicii laparoscopice, faţă de chirurgia convenţională?
 În mare măsură, avantajele chirurgiei laparoscopice faţă de chirurgia clasicǎ sunt: durerea postoperatorie mai redusă, recuperarea mai rapidă, reducerea pierderilor de sânge intraoperator, mişcări respiratorii mult îmbunătăţite postoperator, risc mai redus de seroame sau hematoame postoperatorii, aderenţe mai puţine, aspect estetic mult mai bun, integrare socio-profesională mult mai rapidă, costuri mai reduse. Toate acestea recomandă şi impun tratarea în cât mai multe cazuri a patologiei abdominale prin abord laparoscopic.
 Totuşi, reuşita  unor asemenea intervenţii este legată de starea pacientului, de nivelul de gravitate al afecţiunii, dar şi de manualitatea echipei operatorii şi a dotărilor tehnice existente. Anumite afecţiuni cum sunt: colecistita, apendicita, chisturi ovariene, biopsii doar excepţional au ajuns să fie practicate prin metoda convenţională, deoarece metoda laparoscopică asigură beneficiile menţionate pentru pacient, precum şi confortul echipei chirurgicale.
- Spre ce credeţi că va evolua chirurgia minim invazivă, în viitor?
 Chirurgia minim invazivă (chirurgia laparoscopică) a avut şi de-a lungul timpului o tendinţă de a reduce şi mai mult din abordul invaziv al peretelui abdominal, astfel au apărut tehnici noi cum sunt SILS ( Single Incision Laparoscopic Surgery) sau NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery). 
Procedura SILS implică o singură incizie de aproximativ 2 cm, care se efectuează la nivelul ombilicului, şi  prin care se introduc instrumentele de lucru şi camera optică. Procedura NOTES, este o procedură mai puţin utilizată, implică introducerea instrumentelor chirurgicale printr-un orificiu natural (gură, anus, vagin).
Cu siguranţă mai mult decât acum şi în viitor se va pune accentul spre a consolida caracterul minim invaziv al acestor procedură , iar  ca şi chirurg urmăresc  în permanenţă ca prin procedura efectuată să produc un discomfort cât mai redus pentru pacient, pentru ca acesta să aibă o perioadă de recuperare cât mai scurtă.
- Care din procedurile menţionate se pot efectua şi în Spitalul Nova Vita?
În centrul nostru am efectuat prima procedurǎ  SILS în anul 2012, fiind şi prima dată când această tehnică a fost efectuată în judeţul Mureş sau în judeţele din jur. Sunt bucuros că, împreună cu echipa de la Nova Vita, am efectuat prima colecistectomie  prin acest tip de abord, tehnica efectuată asigurând postoperator o incizie de dimensiuni reduse la nivelul regiunii ombilicale şi o recuperare mult mai rapidă.
În cadrul Spitalului Nova Vita există dotări moderne care permit efectuarea acestei tehnici operatorii, durata de spitalizare pentru pacient, în funcţie de natura intervenţiei fiind cuprinsă  între 1 şi 3 zile. 
- Există vreo contraindicaţie pentru acest tip de procedură?
Acest tip de intervenţie nu are contraindicaţie ca şi tehnică, pretându-se totuşi cel mai bine la pacienţii tineri, activi, care îşi doresc o reinserţie în viaţa socio-profesională într-un termen cât mai scurt.
- Vă rugăm să ne daţi câteva detalii despre intervenţiile chirurgicale care se pot efectua prin această tehnică.
Tehnica intraoperatorie în sine nu diferă faţă de tehnica laparoscopică atunci când abordul la nivelul peretelui abdominal se face prin mai multe orificii (3, 4 sau mai multe), singura diferenţă o impune abordul în cavitatea abdominală, în tehnica SILS acesta realizându-se printr-un singur orificiu care se situează la nivel ombilical, cicatricea postoperatorie , fiind greu vizibilă ulterior. 
Intervenţia propriu-zisă în funcţie de natura patologiei pe care o tratăm impune aceleaşi principii chirurgicale, tehnica SILS putând impune unele dificultăţi tehnice pentru o echipă operatorie care nu are experienţă.
 Cele mai frecvente intervenţii care se pot rezolva cu tehnica SILS sunt : colecistectomia, apendicectomia, chirurgia parietală pentru hernii sau eventraţii, laparoscopia exploratorie sau bioptică, chirurgie laparoscopică ginecologică.
- Ce trebuie să facă  pacienţii pentru a beneficia de un asemnea tip de intervenţie?
Dupǎ cum afirmam, sunt mai multe patologii de la nivelul cavităţii abdominale care pot fi abordate prin aceasta tehnică operatorie, dar anterior intervenţiei pacientul trebuie să se programeze în prealabil la un consult chirurgical pentru o evaluare prealabilă şi prezentarea conduitei terapeutice. În cadrul spitalui Nova Vita pentru  cei care  sunt interesaţi de aceste intervenţii, programările se pot face la numărul de telefon  0735701713 sau adresa de mail : receptie@nova-vita.ro 

Medic specialist chirurg, director medical Centrul medical Nova Vita Târgu Mureş


- În zilele noastre, auzim tot mai mult vorbindu-se de chirurgia minim invazivǎ. Ce înseamnǎ aceasta?

 

Chirurgia minim-invazivă abdominală este o ramură relativ nouă din cadrul chirurgiei clasice, impunându-se tot mai mult în ultimii ani, şi fiind abordată de tot mai multe centre medicale. După mai multe tentative experimentale, prima intervenţie laparoscopică efectuandu-se în anul 1983 de către Semm în Germania (apendicectomie laparoscopică). De atunci şi până în zilele, noastre chirurgia laparoscopică a devenit o primă opţiune de tratament pentru foarte multe afecţiuni. Chirurgia laparoscopică din prezent este o alternativă a chirurgiei convenţionale dar, are şi o tendinţă de progres şi deja în foarte multe centre medicale prima opţiune de abord chirurgical pentru multe dintre afecţiunile abdominale este reprezentată de tratamentul prin abord laparoscopic.

 

- Care sunt avantajele tehnicii laparoscopice, faţă de chirurgia convenţională? 

 

În mare măsură, avantajele chirurgiei laparoscopice faţă de chirurgia clasicǎ sunt: durerea postoperatorie mai redusă, recuperarea mai rapidă, reducerea pierderilor de sânge intraoperator, mişcări respiratorii mult îmbunătăţite postoperator, risc mai redus de seroame sau hematoame postoperatorii, aderenţe mai puţine, aspect estetic mult mai bun, integrare socio-profesională mult mai rapidă, costuri mai reduse. Toate acestea recomandă şi impun tratarea în cât mai multe cazuri a patologiei abdominale prin abord laparoscopic. Totuşi, reuşita  unor asemenea intervenţii este legată de starea pacientului, de nivelul de gravitate al afecţiunii, dar şi de manualitatea echipei operatorii şi a dotărilor tehnice existente. Anumite afecţiuni cum sunt: colecistita, apendicita, chisturi ovariene, biopsii doar excepţional au ajuns să fie practicate prin metoda convenţională, deoarece metoda laparoscopică asigură beneficiile menţionate pentru pacient, precum şi confortul echipei chirurgicale.

 

- Spre ce credeţi că va evolua chirurgia minim invazivă, în viitor? 

 

Chirurgia minim invazivă (chirurgia laparoscopică) a avut şi de-a lungul timpului o tendinţă de a reduce şi mai mult din abordul invaziv al peretelui abdominal, astfel au apărut tehnici noi cum sunt SILS(Single Incision Laparoscopic Surgery) sau NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery). Procedura SILS implică o singură incizie de aproximativ 2 cm, care se efectuează la nivelul ombilicului, şi  prin care se introduc instrumentele de lucru şi camera optică. Procedura NOTES, este o procedură mai puţin utilizată, implică introducerea instrumentelor chirurgicale printr-un orificiu natural (gură, anus, vagin).Cu siguranţă mai mult decât acum şi în viitor se va pune accentul spre a consolida caracterul minim invaziv al acestor procedură, iar ca şi chirurg urmăresc în permanenţă ca prin procedura efectuată să produc un discomfort cât mai redus pentru pacient, pentru ca acesta să aibă o perioadă de recuperare cât mai scurtă.

 

- Care din procedurile menţionate se pot efectua şi în Spitalul Nova Vita?

 

În centrul nostru am efectuat prima procedurǎ  SILS în anul 2012, fiind şi prima dată când această tehnică a fost efectuată în judeţul Mureş sau în judeţele din jur. Sunt bucuros că, împreună cu echipa de la Nova Vita, am efectuat prima colecistectomie  prin acest tip de abord, tehnica efectuată asigurând postoperator o incizie de dimensiuni reduse la nivelul regiunii ombilicale şi o recuperare mult mai rapidă.În cadrul Spitalului Nova Vita există dotări moderne care permit efectuarea acestei tehnici operatorii, durata de spitalizare pentru pacient, în funcţie de natura intervenţiei fiind cuprinsă  între 1 şi 3 zile. 

 

- Există vreo contraindicaţie pentru acest tip de procedură?

 

Acest tip de intervenţie nu are contraindicaţie ca şi tehnică, pretându-se totuşi cel mai bine la pacienţii tineri, activi, care îşi doresc o reinserţie în viaţa socio-profesională într-un termen cât mai scurt.- Vă rugăm să ne daţi câteva detalii despre intervenţiile chirurgicale care se pot efectua prin această tehnică.Tehnica intraoperatorie în sine nu diferă faţă de tehnica laparoscopică atunci când abordul la nivelul peretelui abdominal se face prin mai multe orificii (3, 4 sau mai multe), singura diferenţă o impune abordul în cavitatea abdominală, în tehnica SILS acesta realizându-se printr-un singur orificiu care se situează la nivel ombilical, cicatricea postoperatorie , fiind greu vizibilă ulterior. Intervenţia propriu-zisă în funcţie de natura patologiei pe care o tratăm impune aceleaşi principii chirurgicale, tehnica SILS putând impune unele dificultăţi tehnice pentru o echipă operatorie care nu are experienţă. Cele mai frecvente intervenţii care se pot rezolva cu tehnica SILS sunt : colecistectomia, apendicectomia, chirurgia parietală pentru hernii sau eventraţii, laparoscopia exploratorie sau bioptică, chirurgie laparoscopică ginecologică.

 

- Ce trebuie să facă  pacienţii pentru a beneficia de un asemnea tip de intervenţie?

 

Dupǎ cum afirmam, sunt mai multe patologii de la nivelul cavităţii abdominale care pot fi abordate prin aceasta tehnică operatorie, dar anterior intervenţiei pacientul trebuie să se programeze în prealabil la un consult chirurgical pentru o evaluare prealabilă şi prezentarea conduitei terapeutice. În cadrul spitalui Nova Vita pentru  cei care  sunt interesaţi de aceste intervenţii, programările se pot face la numărul de telefon  0735701713 sau adresa de mail : receptie@nova-vita.ro