Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/220-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Interviul lunii: Mariana Vatamaniuc, cake designer
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 26, August 2015


Interviul lunii: Mariana Vatamaniuc, cake designer
Hipertensiunea arterială
O zi de porţelan, cu flori de trandafir
Leacuri din grădină: Roşiile
Delicii şi scofeturi: Frappé cu moţ pudrat
Mănăstirea Cozia
Istoria Statuii cronicarului Miron Costin
Festivalul Gastronomic Ucrainean din Sulina
Hanul Domnesc
File de ierbar: Brocard de roşu, galben sau portocaliu
Locuri de poveste: Bucureştii lui Caragiale
Frumuseţi de lângă noi: Nuferii din Deltă
Muzeul George Enescu din Dorohoi

Interviul lunii: Mariana Vatamaniuc, cake designer

 

1. Aţi ales o meserie poate mai puţin exploratǎ, care cere dǎruire, talent şi care se adreseazǎ unui public larg... 
Dintotdeauna am fost atrasǎ de prepararea şi decorarea prǎjiturilor, un hobby din care s-a conturat o micǎ afacere. Locuiesc în Vlǎdeni, judeţul Botoşani şi am un laborator de cofetarie unde îmi pun în aplicare ideile creative. Ceea ce am crezut cǎ este o simplǎ joacǎ s-a dovedit a fi o muncǎ destul de complexǎ, care cere multǎ dǎruire, inventivitate şi nu în cele din urmǎ un pic de talent. Această meserie am dobândit-o lucrând ca ajutor de bucătar în Spania. Întâmplarea a făcut să cunosc un maistru cofetar din Anglia care pregătea un tort pentru o nuntă. Am rămas foarte impresionată şi am furat din tainele meseriei cât am putut. Ulterior, ajungând acasă, am început să pun în practică ce am învăţat. 
2. Suntem convinşi cǎ cei mici beneficiazǎ în principal de gustul şi rafinamentul delicateselor pe care le pregǎtiţi. Este şi acesta un motiv pentru care aţi început sǎ lucraţi într-un domeniu atât de special, bucuria iubitorilor de dulciuri?
Pun mult suflet în ceea ce fac, iar clienţii mei cei mai numeroşi sunt într-adevǎr copiii. Pentru ei caut fel de fel de poveşti cu personajele lor preferate. Bucuria de pe chipul copiilor îmi rǎsplǎteşte munca şi atunci sunt fericitǎ.
     
3. Cum se îmbinǎ cele douǎ domenii, arta cofetarului şi arta de a decora, înfrumuseţa veritabile arhitecturi culinare? Primeazǎ tehnica de lucru, partea practicǎ sau mai degrabǎ simţul artistic şi imaginaţia?
Cred cǎ amândouǎ în mod egal. Faci un tort frumos ornat şi dacǎ gustul lasǎ de dorit, nu este tocmai bine, sau invers. Imaginaţia, tehnica, simţul artistic sunt în strânsǎ corelare una cu alta. Nu poţi lucra dacǎ nu le stǎpâneşti pe toate trei. 
4. Care formǎ de marţipan este cea mai cǎutatǎ de cǎtre cei care doresc sǎ comande o prǎjiturǎ deosebitǎ? Existǎ o figurinǎ de top în rândul preferinţelor?
Deşi lucrez şi torturi de aniversǎri, nunţi, cei mici sunt clienţii mei fideli. Fiecare copil are un personaj preferat, începând cu Alba ca Zǎpada, pânǎ la personaje dragi lor de care eu nu ştiu nimic şi trebuie sǎ mǎ documentez. Nu pot sǎ le înşel aşteptǎrile.
 
5. Având în vedere cǎ ne aflǎm într-o perioadǎ propice cǎlǎtoriilor, am dori sǎ vǎ sugerǎm un exerciţiu de imaginaţie (lucru pe care îl faceţi, de altfel, permanent în atelierul de creaţie): vǎ sugerǎm sǎ ne descrieţi cea mai frumoasǎ destinaţie de vacanţǎ, cel mai frumos peisaj, colţ de naturǎ care vǎ inspirǎ şi care ar putea fi modelate în pasta de marţipan.
Asta nu e greu: o plajǎ însoritǎ cu un şezlong la umbra unor palmieri şi multe flori exotice...
Interviu realizat de Ionuţ Bǎdǎrǎu

1. Aţi ales o meserie poate mai puţin explorată, care cere dăruire, talent şi care se adresează unui public larg... Dintotdeauna am fost atrasă de prepararea şi decorarea prăjiturilor, un hobby din care s-a conturat o mică afacere. Locuiesc în Vlădeni, judeţul Botoşani şi am un laborator de cofetarie unde îmi pun în aplicare ideile creative. Ceea ce am crezut cǎ este o simplă joacă s-a dovedit a fi o muncă destul de complexă, care cere multă dăruire, inventivitate şi nu în cele din urmă un pic de talent. Această meserie am dobândit-o lucrând ca ajutor de bucătar în Spania. Întâmplarea a făcut să cunosc un maistru cofetar din Anglia care pregătea un tort pentru o nuntă. Am rămas foarte impresionată şi am furat din tainele meseriei cât am putut. Ulterior, ajungând acasă, am început să pun în practică ce am învăţat. 


 

2. Suntem convinşi că cei mici beneficiază în principal de gustul şi rafinamentul delicateselor pe care le pregătiţi. Este şi acesta un motiv pentru care aţi început să lucraţi într-un domeniu atât de special, bucuria iubitorilor de dulciuri?Pun mult suflet în ceea ce fac, iar clienţii mei cei mai numeroşi sunt într-adevăr copiii. Pentru ei caut fel de fel de poveşti cu personajele lor preferate. Bucuria de pe chipul copiilor îmi răsplăteşte munca şi atunci sunt fericită.   


 


3. Cum se îmbină cele două domenii, arta cofetarului şi arta de a decora, înfrumuseţa veritabile arhitecturi culinare? Primează tehnica de lucru, partea practică sau mai degrabă simţul artistic şi imaginaţia?Cred cǎ amândouă în mod egal. Faci un tort frumos ornat şi dacă gustul lasă de dorit, nu este tocmai bine, sau invers. Imaginaţia, tehnica, simţul artistic sunt în strânsă corelare una cu alta. Nu poţi lucra dacă nu le stăpâneşti pe toate trei.  

 

4. Care formă de marţipan este cea mai căutată de către cei care doresc să comande o prăjitură deosebită? Există o figurină de top în rândul preferinţelor?Deşi lucrez şi torturi de aniversări, nunţi, cei mici sunt clienţii mei fideli. Fiecare copil are un personaj preferat, începând cu Alba ca Zăpada, până la personaje dragi lor de care eu nu ştiu nimic şi trebuie să mă documentez. Nu pot să le înşel aşteptările. 

 

5. Având în vedere că ne aflăm într-o perioadă propice călătoriilor, am dori să vă sugerăm un exerciţiu de imaginaţie (lucru pe care îl faceţi, de altfel, permanent în atelierul de creaţie): vă sugerăm să ne descrieţi cea mai frumoasă destinaţie de vacanţă, cel mai frumos peisaj, colţ de natură care vă inspiră şi care ar putea fi modelate în pasta de marţipan.


Asta nu e greu: o plajă însorită cu un şezlong la umbra unor palmieri şi multe flori exotice...


Interviu realizat de Ionuţ Bădărău