Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/192-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Interviul lunii : Olivier Dumas
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 24, Iunie 2015


Vară impresionistă
Interviul lunii : Olivier Dumas
Cafeaua - beneficii și efecte asupra sănătății
Coronarografia selectivă
Tratamentul transpiraţiei excesive cu toxina botulinicǎ
Hipotiroidia și sarcina
Leacuri din grǎdinǎ: Leuşteanul
Mănăstirea care a învins timpul
Palatul de la Ruginoasa
Muzeul Satului Bucovinean
File de ierbar: Lavanda, aer de Provence
Locuri de poveste: Povestea unui tei de-argint
Frumuseţi de lângǎ noi: Bucovina Micǎ
Sorrento - Italia, Bella Italia

Interviul lunii : Olivier Dumas

 

Olivier Dumas, secretar general al Asociaţiei „Charlotte Sibi”
şi bibliotecar la Mediateca Institutului Francez din Iaşi 

Olivier Dumas, secretar general al Asociaţiei „Charlotte Sibi”şi bibliotecar la Mediateca Institutului Francez din Iaşi 1.Cum a fost prima întâlnire cu România? De câţi ani locuiţi în Iaşi şi cum percepeţi oraşul astăzi? 

Am descoperit românii înainte de a descoperi România, în 1990 la Avignon, unde m-am născut şi unde locuiam la vremea respectivă. Am venit în România pentru prima oară în cursul verii anului 1991. Am vizitat Bucureştiul, Marea Neagră, Râmnicu-Vâlcea şi am făcut drumul Bucureşti-Arad, dus-întors, într-un Olcit ! Am descoperit Iaşul în 1993 şi de atunci locuiesc aici cu familia mea franco-română. România şi oraşul Iaşi s-au schimbat mult, în bine. În 1993, în viaţa cotidiană încă se trăia cu un picior în lumea veche (comunismul) şi cu unul în cea nouă (capitalismul). Astăzi, România este o ţară a Uniunii Europene... nu s-au rezolvat toate problemele, dar acestea sunt prezente şi în alte ţări ale Uniunii Europene!2.Iaşiul şi-a depus candidatura pentru titlul de “capitalǎ europeană”. Care sunt, în opinia dumneavoastră, acele atuuri care i-ar putea conferi titlul dorit?

Iaşiul are un trecut şi un patrimoniu impresionant pentru România. Forţa sa rezidă, de asemenea, în tineri, studenţi, profesori şi intelectuali, în  infrastructura şi instituţiile sale culturale naţionale şi internaţionale... Sunt organizate manifestări culturale foarte interesante, cum ar fi FILIT-ul şi FIE. Din nefericire, nu ştiu foarte multe lucruri despre noile proiecte avute în vedere pentru a câştiga cursa la titlu în faţa numeroşilor candidaţi.3.Aţi publicat, împreună cu doamna  prof. Felicia Dumas, soţia dumneavoastră, o serie de lucrări dedicate capitalei Moldovei : La France et Iași – 600 ans d'une histoire d’amour (2009), Iași, la Moldavie et la France dans les relations franco-roumaines (2006). Care este, aşadar, fundamentul relaţiilor de prietenie franco-române?

Limba franceză, pe care românii au adoptat-o pe larg  din secolul al XVIII-lea şi geo-politica, începând cu François I până la  François Hollande… dar un răspuns mai detaliat şi mai amplu puteţi găsi în cărţile noastre.4.Desfăşuraţi o bogată activitate şi în calitate de secretar al Fundaţiei “Charlotte Sibi” - publicaţii, concursuri de limbă şi civilizaţie... Cine este “la demoiselle de Français”? 

Un profesor de franceză şi o persoană de excepţie, fiica ultimului consul francez la Iaşi, născută în acest oraş în 1901 şi care se odihneşte la cimitirul Etrenitatea din mai 1989. Catolică practicantă, ea a fost exclusă din învăţământul public de către comunişti în 1949, însă a continuat să dea lecţii de franceză şi de viaţă copiilor din Iaşi, la ea acasă, până în 1989.5. În final, ce cuvânt din limba română “vous tient vraiment à cœur”?

Cuvântul “dor”, pe care îl folosesc rar, dar este un sentiment prezent uneori atunci când trăieşti de multă vreme departe de ţara în care te-ai născut.


Interviu realizat de Ionuţ Bădărău