office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 40, Noiembrie 2016


Ulcerul peptic
Rejuvenare pentru zona gâtului şi decolteu
Cum să ne ferim de răceli
Alimentaţia în sezonul rece
10 motive să iubeşti sfleca roşie
Între ipohondrie şi frica de actul medical
Tratamentul mâinilor uscate
Sfântul Nectarie Taumaturgul
Castelul Magna Curia
Interviu: Chef Ding, Restaurant Club 20 Bamboo

Între ipohondrie şi frica de actul medical

Autor: lector univ. doctor Monica Mihăilă, Clinica Psiharmony

Uneori se întîmplă să apară, fără să înţelegem de ce, simptome somatice, dureri, înţepături, furnicături, amorţeli, ameţeli, chiar erupţii ale pielii sau alte simptome mai grave. În primul rând suntem obişnuiţi să căutăm o cauză fizică a simptomatologiei, să ne gândim că o boală sau alta ar putea fi cauza acestor simptome. Rareori considerăm că aceste manifestări pot fi chiar efecte ale anxietăţii şi ale îngrijorărilor. Adevărul este că psihicul are puterea de a crea efecte fizice asupra organismului, iar acestea se numesc somatizări.


Între psihic şi fizic nu există o delimitare, ci mai degrabă o interdependenţă, psihicul afectează fizicul şi invers sau ambele evoluează în funcţie de nişte factori. Atunci când în urma analizelor repetate care arată că nu există nici o cauză fizică pentru simptome, persistă ideea că totuşi există o boală fizică care nu a fost încă identificată, aceasta duce la anxietatea faţă de sănătate sau Ipohondrie.


Termenul a fost utilizat în trecut pentru diferite boli, mai ales pentru cele care nu puteau fi explicate. Ulterior a fost utilizat pentru a desemna o ideea falsă despre boală, iar recent a început să fie tratată ca tulburare individuală şi principală. Totuşi acest termen a fost eliminat din ultimul manual de diagnostic (DSM V) şi a fost înlocuit cu tulburarea de somatizare şi tulburarea de anxietate faţă de boală. Pentru clinicieni este greu dacă să o trateze ca o tulburare somatoformă ori ca o tulburare de anxietate. Probabil cel mai bine e să fie tratată ca o tulburare de anxietate cu simptome somatice, având în vedere că faţă de sănătate este mai descriptiv şi este folosit pentru o mai bună înţelegere a tulburării.


Ipohondria este văzută de majoritatea oamenilor ca o boală imaginară, care e doar în capul pacientului, când de fapt pot exista simptome somatice foarte reale, numai că sursa acestor simptome nu este una fizică, ci una psihică. Asta nu înseamnă că pacientul îşi cauzează simptomele, ci că probabil anxietatea are un rol destul de mare în producerea lor. Frica de boală şi frica de moarte sunt două elemente importante care pot fi declanşate de apariţia sau conştientizarea unor senzaţii sau simptome corporale normale, dar neobişnuite.


De regula, pacientul cauta excesiv prin controale medicale repetate, să găsească o cauză somatică şi este liniştit pentru o scurtă perioadă când nu se găseşte, apoi o ia de la capăt.
Există şi reversul, în care pacientul, tot din anxietate, neagă o boală reală şi frica de actul medical îl determină să nu solicite un consult medical care se impune. În ambele cazuri acesta are nevoie de suport psihologic şi psihoterapie pentru a putea să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea sa fizică şi mentală.


Clinica Psiharmony
Iaşi, Sos. Nicolina, Nr. 13, Bl. 938, Mezanin
www.cabinet-psihoterapie-psihologie-iasi.ro
0724.076.855