office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 49, August 2017


Revista Branché, august 2017
Interviu: Liviu Huţanu, preşedinte Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor
Alergiile și aerul condiţionat
Consumaţi nuci şi seminţe hidratate!
Cuvinte care dărâmă sau construiesc o relaţie
6 semne că partenerul te înșeală pe Facebook
Proprietăţile nutritive ale zmeurei
Mănăstirea Bârnova

Interviu: Liviu Huţanu, preşedinte Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor

  1. 1.     În ce an s-a înfiinţat şi ce îşi propune asociaţia?

 

Asociaţia de Ecoturism Țara Dornelor s-a înfiinţat în iunie 2010, în urma unor întâlniri publice organizate în cadrul proiectului „Ecoturism în Țara Dornelor - Instrument pentru dezvoltare durabilă”, implementat de către Asociația de Ecoturism din România și finanțat de Innovation Norway. AETD este formată din reprezentanţi ai  sectoarelor public şi privat din domeniul turismului, protecţiei naturii şi administraţiei publice din zonă: operatori turistici (pensiuni şi activităţi turistice), Serviciul Salvamont Vatra Dornei, Administraţia Parcului Naţional Călimani, Primăria  Şaru Dornei, precum şi persoane fizice implicate în aceste domenii de activitate.  Asociatia se  constituie ca o reţea locală de produse şi servicii reunite sub imaginea Asociaţiei. La baza selecţiei membrilor noştri stau o serie de criterii menite să asigure garanţia unor produse ecoturistice de calitate.

Scopul Asociaţiei este promovarea conceptului de ecoturism şi dezvoltarea ecoturismului în zonă prin promovarea naturii şi culturii locale ca elemente esenţiale ale imaginii turistice a Ţării Dornelor şi prin dezvoltarea de activităţi ecoturistice, în vederea susţinerii conservării naturii, creşterii calităţii serviciilor ecoturistice şi atractivităţii turistice a zonei şi dezvoltării durabile a comunităţilor umane locale.

 

  1. 2.     Care sunt principalele proiecte dezvoltate până în prezent?

 

În anul 2011, Asociaţia de Ecoturism din România, în parteneriat cu AETD implementează proiectul "Cu bicicleta în Ţara Dornelor". Proiectul a urmărit identificarea şi cartarea unor trasee cicloturistice şi promovarea Ţării Dornelor ca o destinaţie ecoturistică prin prisma cicloturismului.

Începând cu 2015 asociația derulează programul “Țara Dornelor – Destinație de ecoturism”. Proiectul este finanțat prin intermediul programului “Green Entreprenuership – Dezvoltarea Destinatiilor de Ecoturism din Romania”, un program comun al Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, prin care AEDT asigură necesităţile de funcţionare a Unităţii de Management  a Destinaţiei de Ecoturism Ţara Dornelor.

În anul 2016, AETD, în parteneriat cu Asociaţia de Ecoturism din România şi Administraţia Parcului Naţional Călimani RA implementează proiectul "Natura pentru oameni: integrarea comunității locale în oferta centrului de vizitare Călimani". Proiectul a urmărit îmbunătățirea imaginii Parcului Național Călimani în rândul comunității locale prin crearea de beneficii financiare și integrarea serviciilor locale în oferta centrului de vizitare.


  1. 3.     Câte unităţi de cazare aţi reuşit să cooptaţi în asociaţie?

 

Ţara Dornelor beneficiază de un număr de  146 de structuri de cazare clasificate ANT, dintre care, până în prezent, 24 fac parte din reţeaua de ecoturism dezvoltată de Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor. Tot din această reţea fac parte ghizi, Administraţia Parcului Naţional Călimani şi Salvamont Vatra Dornei. Turiştii se pot informa privind destinaţia de ecoturism online (www.taradornelor.ro), sau în interiorul destinaţiei la Centrul Salvamont Vatra Dornei şi în Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Călimani, care este una dintre atracțiile centrale ale destinației pentru ecoturism Țara Dornelor. Acesta este gândit pentru a crește atractivitatea destinației și capacitatea Parcului de a comunica vizitatorilor valorile sale naturale și culturale într-un mod plăcut și interesant. Aici vizitatorii pot găsi o expoziție cu caracter educativ despre valorile din Parcul Național Călimani în interiorul centrului, pot face o incursiune prin peisajul și cultura locală în curtea acestuia, pot cumpara produse meșteșugite de sateni direct din magazinul, sau pot lua calea potecii tematice special amenajată pentru o incursiune de o oră în lumea nevăzută a tinovului Șaru Dornei.

 

  1. 4.     Ce servicii de agrement preferă, de obicei, turiştii intresaţi de această zonă?

 

În Țara Dornelor, majoritatea produselor turistice au caracter ecoturistic, sau cel puțin complementar ecoturismului. Serviciile cel mai des accesate de vizitatori, sunt cele de turism activ, dintre care putem aminti:

▪Drumeție pe unul din cele  peste 20 de trasee turistice omologate, și de grade diferite de dificultate sau pe una din cele 4 poteci tematice care, pe langă drumeţia propriu zisă, oferă şi informaţii privind zona vizitată.

▪Nordik walking. Pentru cunoscătorii și iubitorii acestui sport, în Vatra Dornei au fost amenajate 6 trasee de nordic walking cu lungimi diferite.

▪River rafting. Râul Bistriţa este unul dintre puţinele râuri din ţară care oferă condiţii foarte bune pentru această activitate, sectoarele pretabile pentru acest sport atingând gradul 3 de dificultate (pe o scară de la 1 la 5 – cel mai greu).

▪Turism ecvestru. Oferta de turism ecvestru în Ţara Dornelor include programe diversificate. Călăreţii experimentaţi, dornici de aventură,  pot aborda trasee itinerante, ce acoperă distanţe lungi şi presupun înnoptarea în condiţii de adăpost, cort sau chiar sub cerul liber.

▪Mountain –bike și cicloturism. Țara Dornelor dispune de un relief și o rețea de drumuri ideale pentru practicarea acestor tipiuri de sporturi. În prezent exista un număr de 8 trasee de cicloturism marcate corespunzător şi a fost editată şi o broşură de descriere a acestora.

 

5. La ce ce temperaturi avem vara aceasta, inevitabil, gândul ne fuge şi spre sezonul rece...

 

Pentru perioada de iarnă, Ţara Dornelor vă oferă posibilitatea practicării unor sporturi de iarnă: schi de tură, schi alplin, căţărare pe gheaţă, patinaj, precum şi a plimbărilor cu sania trasă de cai.

  

 Branché 2017