Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/29-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Mănăstirea Neamț - un loc ferecat în minuni
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 30, Decembrie 2015


Iată vin colindători!...
Alergiile la polen și alimente
Cum ne ajută apă să scăpăm de kilogramele în plus?
Porţia de sǎnǎtate: nucile
Toaleta zilnică a cǎţelului tǎu
Delicii şi scofeturi: Turtă dulce de post
Beneficiile terapiei robot asistate la bolnavii cu suferinţe ale aparatului locomotor
Mănăstirea Neamț - un loc ferecat în minuni
Muzeul de icoane pe sticlǎ din Sibiel

Mănăstirea Neamț - un loc ferecat în minuni

Cea mai veche așezare monahală din Moldova, Mănăstirea Neamț ființează pe aceste plaiuri încă din secolele XI-XII cu o viață anahoretică desprinsă dintr-un colț de rai și așezat pe temelia de piatră a lui Petru I Mușat. Domnitorul moldovean a zidit noua biserică, în locul celei de lemn deja existente, cu hramul “Înălțarea Domnului”. Pilda i-a fost urmată de Alexandru cel Bun, care a zidit turnul-clopotniță la începutul secolului XV, pentru ca mai apoi Ştefan cel Mare și Sfânt să clădească actualul lăcaș, cel mai mare dintre toate bisericile ctitorite de el.
Mănăstirea este recunoscută pentru școala de caligrafi și miniaturiști înființată aici, monahul Gavril Uric fiind cel mai de seamă învățat care a creat Tetraevanghelul de la 1429, împodobit cu ornamente dintre cele mai delicate și mai grăitoare. Se știe că Evul mediu a reprezentat epoca micilor (și în același timp a marilor) opere de artă zămislite de mâna omului iubitor de frumos. Minunile artistice făcute de mâna omului și minunile cerești izvorăsc laolaltă în deplină armonie. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de minuni, pictată în secolul VII și îmbrăcată în argint aurit și pietre prețioase, este scoasă întotdeauna la vreme de restriște să-și reverse binefacerile asupra celor care se roagă. Pe reversul ei se află icoana Sfântului Gheorghe, fiind un dar primit de Alexandru cel Bun de la Împăratul Bizanțului. Tot aici se află icoana Maicii Domnului cu trei mâini (cealaltă mână reprezentată este a Sfântului Ioan Damaschin), o copie a celei din Muntele Athos. În anul 1986 s-au descoperit și moaștele unui sfânt necunoscut care a viețuit aici în cea mai plăcută pace, făcând din aceste locuri o grădină de frumuseți și lumină.

 

Luisa Ţuculeanu