Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/61-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Mănăstirea din poiana pustnicilor
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 12, Mai 2014


Cu flori în păr la ceas de-aniversare
Embolizarea fibromului uterin
În vizitǎ la Muzeul Unirii
Pietrele Doamnei
Casa lui Iorga
Mănăstirea din poiana pustnicilor
Istoria unui nume: Valea Uzului
Cetatea de la Mare
Destinaţie culinarǎ: Frankly
Frumuseţi de lângǎ noi: Apus de soare în Deltǎ
Disneyland Paris – tǎrâmul poveştilor şi al basmelor

Mănăstirea din poiana pustnicilor

Mănăstirea Horaița este așezată într-o poiană ocrotită de munți (Subcarpații Munților Stânișoarei) și gătită cu un brâu strălucitor de apă limpede (pârâul cu același nume), aproape de șoseaua ce leagă orașele Piatra Neamț de Târgu Neamț. Se spune că zidurile mănăstirii au fost ridicate de sihaștrii care își duceau traiul prin poienile din jur Lăcașul a fost întemeiat în secolul al XIX-lea, deși există izvoare care atestă existența lui încă din secolul XV, din vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Înființarea și consolidarea a fost sprijinită și de domnii Moldovei Ioan Sandu Sturza și Mihail Sturza. Referitor la denumirea Horaiței , aceasta vine de la Gorăeți, numele proprietarilor de pământ din zonă.

 

Arhitectura bisericii mănăstirii Horaița este unică. Pereții, groși de 1,6 până la 4 metri, sunt construiți exclusiv din piatră, cu excepția bolților, care sunt făcute din cărămidă. Configurația celor opt turle este în stil rusesc. Pictura, realizată în manieră neobizantină, a fost transpusă pe un fond cărămiziu. Unicat în țară prin așezarea amvonului deasupra ușilor împărătești, catapeteasma în lemn (posibil din tei, păr și tuia) are influențe clare ale barocului, tendință evidentă, de altfel, la majoritatea catapetesmelor din acele timpuri.

 

Cel mai prețios obiect din mănăstire este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, “Izbăvitoarea de secetă”, care a ajutat de multe ori satele afectate de lipsa apei. Icoana este îmbrăcată în argint și are o valoare deosebită din punct de vedere artistic, dar mai ales spiritual. Pictată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, ea a fost adusă din vechea biserică de lemn a mănăstirii și veghează și astăzi biserica cea nouă din poiana cu pustnici.

 

  Luisa Ţuculeanu