Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/131-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Mărirea de sâni prin injectarea de grăsime proprie
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 17, Octombrie 2014


Ȋn luna lui octombrie…
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Hernia inghinală
Roua cerului
Palatul de la Comǎneşti
Muzeul de Artǎ din Piatra Neamţ
Podul Minciunilor, legendă sau adevăr?
Destinaţie culinarǎ: Restaurant Turnul de Apă
Cipru - o insula mai frumoasă decât Afrodita!
Frumuseţi de lângǎ noi: Flori de toamnă
Mărirea de sâni prin injectarea de grăsime proprie

Mărirea de sâni prin injectarea de grăsime proprie

Dr. Susanu Sidonia
Medic specialist
Director medical - Susanu Clinic
Coordonator Compartiment Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Spitalul de Copii „Sf. Maria" laşi
Stagii de pregătire / Experienţă şi expertiză internaţională: Japonia, Germania, SUA, Franţa, Italia şi Grecia
Comisia Europeană pentru Standardizarea Tratamentului Malformaţiilor Faciale

Dr. Susanu Sidonia

Medic specialist

Director medical - Susanu Clinic

Coordonator Compartiment Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Spitalul de Copii „Sf. Maria" laşi

Stagii de pregătire / Experienţă şi expertiză internaţională: Japonia, Germania, SUA, Franţa, Italia şi Grecia

Comisia Europeană pentru Standardizarea Tratamentului Malformaţiilor Faciale

 

 

Spre deosebire de mărirea de sâni cu implante siliconice, augmentarea mamară cu grăsime proprie prezintă multiple avantaje, printre care:

- substratul folosit pentru mărirea de volum este reprezentat de ţesut propriu organismului, şi deci complet inofensiv

-  riscul de reject care apare în cazul protezei siliconice este astfel inexistent

- ţesutul gras transferat la nivelul sânului are capacitatea de a se integra în ţesuturile la nivelul cărora este transferat

- grăsimea conţine o cantitate importantă de celule stem, care au capacitatea de a stimula suplimentar rejuvenarea ţesuturilor în care sunt transferate

- creşterea / ridicarea sânilor se poate face progresiv, în 2-3 şedinţe cu injectări între 150-300 ml/sân/şedinţă, în funcţie de volumul sânului şi dorinţa pacientei; aceasta permite o schimbare treptată a aspectului bustului

- concomitent cu mărirea de sâni se realizează o corectare prin liposucţie a depozitelor adipoase inestetice

- aspectul şi senzaţia la atingere a sânului sunt naturale

- odată revascularizată, grăsimea transferată îşi păstrează definitiv volumul

- intervenţia se realizează cu anestezie locală şi eventual, sedare, de aceea nu necesită spitalizare, pacienta poate părăsi clinica la scurt timp după intervenţie

- perioada de recuperare este minimă, 2-3 zile

- durerile postoperatorii sunt minime

 

 

Intervenţia chirurgicală este relativ simplă şi presupune trei timpi esenţiali: de recoltarea a ţesutului adipos, de prelucrare şi ulterior de injectare a acestuia.

 

În cadrul consultului preoperator se vor stabili zonele de unde se va recolta grefa de grăsime (zonele donatoare). În funcţie de volumul de grăsime care este necesar a fi injectat se vor folosi una sau mai multe zone donatoare. în general se preferă recoltarea de pe acele zone „cu probleme”, zone la nivelul cărora depunerile adipoase sunt foarte dificil de îndepărtat. Grefa de grăsime prezintă o particularitate - păstrează caracteristicile zonei de unde a fost recoltată. De aceea se preferă zonele unde grăsimea se depune cel mai uşor şi dispare cel mai dificil, în acest fel, dacă pacienta va slăbi după procedură, grăsimea transferată la nivelul sânilor se va diminua ultima. În cazul în care pacienta se va îngrăşa, primii care îşi vor creşte volumul vor fi sânii.

 

În general se recoltează ţesut adipos de la nivelul abdomenului inferior, taliei, feţelor laterale şi posterioare ale coapsei. De cele mai multe ori mărirea sânilor cu grăsime proprie este combinată şi cu procedee de remodelare corporală, numeroase paciente solicitând în aceeaşi intervenţie şi remodelarea genunchilor, a feţelor interne ale coapselor sau a gambelor.

Recoltarea ţesutului adipos se realizează similar cu o procedură de liposucţie, doar că presiunea negativă cu care se recoltează grăsimea nu trebuie să scadă nici un minut în timpul procedurii sub -0.5/-0.6 bari, spre deosebire de liposucţia simplă, în care presiunea negativă folosită poate ajunge la -0.9/-1 bar. Acest lucru este deosebit de important, pentru că presiuni negative exagerate pot determina spargerea celulei adipoase, topirea ţesutului transferat şi eşecul procedurii.

 

Lipoaspiraţia se efectuează în general în condiţii de anestezie locală şi sedare intravenoasă, pentru a oferi pacientei o stare de confort şi relaxare.

 

Ulterior, lichidul aspirat este prelucrat în vederea separării ţesutului adipos de ser, sânge şi ulei (cu care se extrage împreună). Prelucrarea se realizează clasic manual, deoarece centrifugarea, deşi oferă o rapiditate crescută procedurii, are acelaşi risc de a deteriora calitatea ţesutului adipos, cu resorbţie crescută ulterioară.

 

Ţesutul adipos astfel obţinut se amestecă cu factori de creştere autologi (concentrat trombocitar obţinut prin recoltarea şi centrifugarea a 10 ml de sânge de la pacientă) şi se injectează la nivelul regiunilor mamare. Injectarea se face cu ajutorul unei canule fine, progresiv, la nivelul fiecărui cadran, şi ulterior a porţiunii centrale, submamelonare. Injectarea grăsimii se realizează progresiv, câte 1-2 ml pe fiecare injectare, pentru o repartizare uniformă a grefei adipoase în interiorul ţesutului gazda. Prin această tehnică se pot corecta atât asimetriile de volum, cât şi de poziţie a sânilor.

 

 

Efectul este imediat, cu atât mai spectaculos cu cât se injectează o cantitate mai mare de ţesut adipos. Însă aceasta este dependentă de volumul actual al sânului, deoarece „hrănirea” grefei de grăsime depinde de cantitatea de ţesut şi vascularizaţia existente anterior. În cazul unui sân foarte mic se preferă efectuarea procedurii gradual, în 2-3 şedinţe (deoarece grefa de grăsime odată integrată are capacitatea de a revasculariza ea însăşi o nouă grefa de grăsime).

 

După intervenţie, sânii vor dezvolta un edem moderat, până la 3-5 zile, care cedează până la 14 zile de la intervenţie. În general se remite complet la două luni de la intervenţie, aspectul sânilor la acest moment fiind ulterior stabil.

Perioada de recuperare este în general scurtă, în medie 3-5 zile. La nivelul zonelor donatoare pacienta va resimţi o durere sub formă de febră musculară puternică, va prezenta edeme (umflături) şi echimoze (vânătăi). Senzaţia de durere cedează după 3 zile, concomitent şi cu edemul postoperator, în timp ce echimozele pot persista 21 de zile.

 

Timp de 14 zile se recomandă purtarea ciorapilor compresivi la nivelul zonelor de unde s-a recoltat grăsimea şi a unei bustiere conformatoare. După 14 zile pacienta îşi poate relua programul normal de exerciţii fizice şi masaj.

 

Fumatul este absolut interzis post operator pentru minimum 6 săptămâni.

 

 

www.susanuclinic.ro 

0730 SUSANU 

0730 78726