Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/241-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Munca dăunează sănătǎţii
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 27, Septembrie 2015


De toamnă…
Interviul lunii: Jenő Mihály Bartos
Evaluarea anuală a stării de sănătate - o necesitate
CryoSculpt – criolipoliza, soluţia nechirurgicală de remodelare corporală
Terapia Vojta pentru adulţi
Porţia de sănătate: Strugurii
Munca dăunează sănătǎţii
Delicii şi scofeturi: Cocktail de piersici
Destinaţie culinarǎ: Club 20 Bamboo
Măgura Ocnei, mănăstirea din cer
Prima Şcoalǎ Românească
Viena în sărbătoare
Muzeul Apelor din Fǎlticeni
File de ierbar: Mireas(m)a nopţilor de vară
Locuri de poveste: La Neamţ, în tihna creaţiei
La Izvor…
Palatul Suţu

Munca dăunează sănătǎţii

 

De când mǎ ştiu, am simţit cǎ prea multǎ muncǎ dǎuneazǎ sǎnǎtǎţii, nu grav, dar dǎuneazǎ...  chiar dacǎ a trebuit sǎ treacǎ câteva zeci de ani, mǎ simt mulţumit: cercetǎtorii au ajuns la concluzia mea... Programul de lucru prelungit este asociat cu un risc crescut de afecţiuni coronariene şi de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un amplu studiu apărut recent în revista britanică “The Lancet”.
Oamenii de ştiinţǎ, cǎ doar nu şefii, au descoperit că peste 55 de ore lucrate pe săptămână sporesc cu 33% riscul de AVC şi cu 13% pe cel al unei boli coronariene faţă de o săptămână de lucru de 35-40 de ore, iar studiile au fost efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite şi Australia.
La această concluzie au ajuns savanţii, după ce au observat şapte-opt ani bărbaţi şi femei care nu aveau nicio boală cardiovasculară la începutul studiului. Evaluarea a fost făcută luându-se în consideraţie şi alţi factori de risc cardiovascular — fumat, consum de alcool sau sedentarism —, se precizează în articolul publicat de revista britanică.
Autorii afirmă că riscul de AVC creşte paralel cu durata programului de lucru — cu 10% la persoanele care lucrează între 41 şi 48 de ore şi cu 27% la cele care muncesc la serviciu între 49 şi 54 de ore pe săptămână.
“Profesioniştii din sănătate ar trebui să fie conştienţi de faptul că programul de lucru prelungit se asociază cu o creştere semnificativă a riscului de AVC şi s-ar putea şi de boală coronariană”, spune Mika Kivimoki, profesor de epidemiologie la University College din Londra, coordonator al studiului şi parcǎ fratele meu geamǎn în gândire.
Dar nu vǎ bucuraţi prea mult, un alt doctor, Tim Chico, recomandǎ ca în loc să se reducă programul de lucru, “greu sau imposibil de realizat” (nu înţeleg de ce crede asta!), am putea să stăm mai puţin timp aşezaţi în timpul serviciului, să facem mai multă mişcare... cu alte cuvinte, studiul nu se aplicǎ şi muritorului de rând!
Ionuţ Bǎdǎrǎu

De când mă ştiu, am simţit că prea multă muncă dăunează sănătăţii, nu grav, dar dăunează... chiar dacă a trebuit să treacă zeci de ani, mă simt mulţumit: cercetătorii au ajuns la concluzia mea... Programul de lucru prelungit este asociat cu un risc crescut de afecţiuni coronariene şi de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un amplu studiu apărut recent în revista britanică “The Lancet”.


Oamenii de ştiinţă, cǎ doar nu şefii, au descoperit că peste 55 de ore lucrate pe săptămână sporesc cu 33% riscul de AVC şi cu 13% pe cel al unei boli coronariene faţă de o săptămână de lucru de 35-40 de ore, iar studiile au fost efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite şi Australia.La această concluzie au ajuns savanţii, după ce au observat şapte-opt ani bărbaţi şi femei care nu aveau nicio boală cardiovasculară la începutul studiului. Evaluarea a fost făcută luându-se în consideraţie şi alţi factori de risc cardiovascular — fumat, consum de alcool sau sedentarism —, se precizează în articolul publicat de revista britanică.Autorii afirmă că riscul de AVC creşte paralel cu durata programului de lucru — cu 10% la persoanele care lucrează între 41 şi 48 de ore şi cu 27% la cele care muncesc la serviciu între 49 şi 54 de ore pe săptămână.“Profesioniştii din sănătate ar trebui să fie conştienţi de faptul că programul de lucru prelungit se asociază cu o creştere semnificativă a riscului de AVC şi s-ar putea şi de boală coronariană”, spune Mika Kivimoki, profesor de epidemiologie la University College din Londra, coordonator al studiului şi parcǎ fratele meu geamǎn în gândire.Dar nu vă bucuraţi prea mult, un alt doctor, Tim Chico, recomandă ca în loc să se reducă programul de lucru, “greu sau imposibil de realizat” (nu înţeleg de ce crede asta!), am putea să stăm mai puţin timp aşezaţi în timpul serviciului, să facem mai multă mişcare... cu alte cuvinte, studiul nu se aplică şi muritorului de rând!


Ionuţ Bădărău