office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 35, Iunie 2016


Timp pentru visare
Importanța evaluărilor medicale la nou-născuți
Interviu: Dr. Török Barna, medic specialist ortoped, Centrul Medical Nova Vita
Ce mâncăm la serviciu ?
Psihoterapie şi psihosomatică
Agrişele, fructele vitalităţii
Teatru
Expo
Carte
Mănăstirea Buciumeni, un loc fără timp
Muzeul Etnografic al Moldovei

Muzeul Etnografic al Moldovei

 

Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în anul 1943, când a primit și primele donații, cea a magistratului ieşean Iuliu Pascu, formată din 340 de obiecte (ţesături, scoarţe, port popular, ceramică şi obiecte de lemn), și cea a renumitului folclorist Artur Gorovei, constând în biblioteca sa de specialitate. Prin intermediul achizițiilor sau donațiilor, muzeul și-a sporit, de-a lungul timpului, colecțiile, iar astăzi deține peste 13000 de bunuri culturale, reprezentative pentru toate marile domenii etnografice, înfățișând, așadar, cultura tradițională din Moldova.

Expozițiile deschise în prezent spre vizitare conturează coordonatele esențiale ale civilizației tradiționale: cotidianul şi sărbătoarea.

Expoziția COTIDIANUL ȚĂRĂNESC: inventivitate şi măiestrie prezintă instalațiile țărăneşti folosite în industria alimentară tradițională: instalațiile pentru curățarea (vânturători) şi măcinarea (pive, râşnițe, moară) semințelor folosite în alimentație (grâu, porumb, mei, cânepă, floarea soarelui, dovleac) şi instalațiile pentru stoarcerea uleiului şi mierii, respectiv teascurile şi presele (oloinițele). Muzeul Etnografic al Moldovei deține o colecție importantă de astfel de instalații, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniță din România – teascul de ulei de la Ruginoasa, județul Iași. Un alt exponat foarte îndrăgit de către vizitatori este moara de vânt din Horodiștea, județul Botoșani.

Expoziția SĂRBĂTOAREA: artă şi spiritualitate surprinde satul în sărbătoare, când omul experimentează dimensiunea sacră şi festivă a timpului, încetează lucrul şi se manifestă plenar ca persoană comunitară. Sărbătoarea este marcată distinct în familie, în neam, în comunitatea religioasă, dar şi în comunitatea lărgită a așezării, în cadrul grupului social de care aparține: gospodari, flăcăi sau nubile, copii. Sunt expuse obiecte din colecțiile muzeului de ouă încondeiate, lemn artistic, ceramică decorativă, textile de interior, icoane, dar și costume populare de sărbătoare din toate zonele Moldovei.

 

Complexul Muzeal Naţional Moldova

Iaşi, Palatul Culturii

www.palatulculturii.ro