Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/344-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Muzeul Victor Babeş
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 37, August 2016


Ultima inovație în prevenția și diagnosticul cancerului de piele, acum la Arcadia
Cauzele apariției afecțiunilor varicoase
Investigaţia prin Rezonanţă magnetică nucleară
Este înfometarea o soluţie?
Acneea şi alimentaţia
Vaccinul universal
Psihoterapia de cuplu - o necesitate actuală
Se călătoreşte vara
Interviu: ing. Lenuţa Chiriţă, coordonatorul Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice
Expo B37
Râşca, mǎnǎstirea din calea vulturilor
Muzeul Victor Babeş

Muzeul Victor Babeş

 


În partea de nord a Bucureştiului, pe strada Andrei Mureșanu, la nr 14A, se află reşedinţa doctorului Victor Babeş, proiectată în stilul eclectic specific al anilor '20 ai secolului trecut. Imobilul a fost construit între anii 1928-1929 de către fiul marelui savant, Mircea Babeș, el însuși diplomat la reprezentanțele României de la Varșovia, Ottawa și Moscova. Muzeul valorifică toate obiectele de care era înconjurat Victor Babeș în apartamentul său de la institutul care îi poartă numele și în care savantul a locuit din 1887 până la moartea sa, în anul 1926.

 

În anul 1956 Mircea Babeș, sfătuit de către profesorul C.I. Parhon, unul dintre studenții tatălui său, donează parterul casei statului român în vederea amenajării unui muzeu memorial, pe care tot el îl va conduce până la moartea sa, în anul 1968. În iulie 1986, soția lui Mircea, Sofia Babeș, lasă prin testament Primăriei Capitalei și etajul casei, Muzeul Victor Babeş devenind astfel una dintre cele mai interesante reşedinţe interbelice, care poate fi vizitată în întregime.

 

Cu ajutorul documentelor (diplome, certificate de absolvire, manuscrise, fotografii), şi al obiectelor personale, sunt prezentate etapele de formare ale tânărului Victor Babeș, în școlile de la Lugoj, Budapesta și Viena, specializările de la Berlin și München, stagiul petrecut la Paris în preajma marelui savant Louis Pasteur. În muzeu este expus şi primul tratat de bacteriologie din lume, datând din anul 1885, scris de Victor Babeș împreună cu chimistul francez Andre-Victor Cornil.

 

Sursa: Muzeul Bucureştiului