Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/52-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 11, Aprilie 2014


Carte B 37
Lunca din Mirceşti
Lumină din lumină
Biserica “Sf. Ioan Gurǎ de Aur” de pe Uliţa copilǎriei
Drumul vinului
Pictorul anemonelor
Istoria unui nume: Mǎnǎstirea Nechit
Povestea aurului alb
Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei
Încondeierea ouǎlor în tradiţia popularǎ
Frumuseţi de lângǎ noi: Lacul Albastru
Fiesta gusturilor mexicane de la Little Texas

Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei

Trecutul staţiunii Vatra Dornei, se oglindeşte, în mod firesc, în diversitatea culturală,  în tradițiile, obiceiurile, portul, folclorul și arhitectura locală, mǎrturii inestimabile, puse în valoare de exponatele Muzeului de Etnografie.

Situat în inima oraşului, în clădirea Primăriei,  acesta gǎzduieşte 12 colecţii de bază, care abordează toate genurile creaţiei populare: arhitectura, ceramica, ţesăturile de interior, portul, datinile, obiceiurile şi sărbătorile din timpul anului.

Astfel, un loc important în structura muzeului îl ocupǎ obiectele din ceramicǎ, lemn şi textile, specifice existenţei cotidiene a locuitorilor de pe Valea Bistriţei. Obiectele sunt dispuse în trei încăperi, amenajate ca odăi tradiţionale: odaia de vară, camera de oaspeţi, camera de locuit, din care nu lipseşte cuptorul  de casă, imagine idilicǎ, desprinsǎ parcǎ din poveştile lui Creangǎ.

O altǎ secţiune a muzeului ilustreazǎ douǎ dintre cele mai vechi ocupaţii ale muntenilor, cea a plutăritului şi a cărăuşitului, cǎrora li se alǎturǎ  un colţ de stână şi de văcărie tradiţională. Expoziţia de ouǎ încondeiate (peste 300 de exponate) aduce un plus de autenticitate, amintind de legǎtura tainicǎ dintre sacru şi profan.

Costumele tradiţionale din zona Dornelor, reprezentate de cămăşi, brâie sau zăbrelnice de o frumuseţe deosebitǎ, completeazǎ tabloul etnografic al zonei.

Muzeul adunǎ laolaltǎ valori perene – folclorul şi tradiţia, ancorǎ trainicǎ în istoria locului.

 

Ionuţ Bǎdǎrǎu