Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/136-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Muzeul de etnografie din Botoşani
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 18, noiembrie 2014


La taifas cu vremea
Sfântul Nectarie Taumaturgul
NOU la Arcadia – Maximus de la Pollogen, aliatul frumuseții fără vârstă
Terapia Vampirilor sau rejuvenarea tisulară cu factori de creştere autologi
Casa memorialǎ Eusebiu Camilar
Culori dincolo de umbre
Muzeul de etnografie din Botoşani
Cǎlǎtor în timp la Ibida
Albena – vacanţǎ la superlativ
Frumuseţi de lângǎ noi: Ferestre către cer la Zǎplaz

Muzeul de etnografie din Botoşani

 

În cadrul patrimoniului muzeal botoşănean, colecţia  etnografică ocupă un loc de suflet, reconstituind cu fidelitate spaţiul tradiţional şi elementele sale  definitorii.
Aceasta este gǎzduitǎ în prezent în “Casa Ventura” , construită între anii 1845-1850 în stil neoclasic, cu decoraţiuni arhitectonice interioare baroce de valoare de către Grigore Ventura, scriitor şi compozitor  român, tatăl artistei Maria Ventura. Primele achiziţii pentru un viitor muzeu etnografic au început din anii 1957-1958. Mai târziu, în anul 1967, inventarul s-a îmbogăţit cu donaţia făcută de preotul Dumitru Grigoraş de la Orǎşeni-Deal,  cuprinzând 70 de piese. Până în anul 1983 numărul de piese a ajuns la 773. Între anii 1989-2007 piesele etnografice reprezentând arhitectura populară, ocupaţiile zonei, meşteşugurile, ceramica, piesele de mobilier, ţesăturile, portul popular, accesoriile pentru obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou, ouăle decorate, au fost integrate în expoziţia permanentă, adăpostită într-o clădire de sec. XVIII " Casa Manolache Iorga" (străbunicul istoricului Nicolae Iorga) şi între anii 1902-1947 locuinţa Saint-Georges (arhitectul şef al oraşului Botoşani). 
Pe lângă piesele reprezentând cultura populară a zonei Botoşani, inventarul cuprinde şi un număr de 1146 de piese (ceramică, port popular, ştergare, desagi şi traiste din alte zone etnografice ale României) - colecția Maria și Nicolae Zahacinschi. În anul 2008 inventarul numără în total 3428  piese. Valoarea pieselor este dată de vechimea lor (unele din ele fiind şi datate cu anii 1819, 1826, 1853, 1878, 1903, 1904 - obiecte de cult, piese de mobilier, ţesături, ceramică), de motivele decorative cu simboluri specifice zonei şi de cromatică. 
Patrimoniul etnografic a fost continuu valorificat nu numai prin expoziţia permanentă (până la retrocedarea clădirii), dar şi prin multe expoziţii temporare de succes care sunt şi în continuare deschise în diferite locaţii potrivite pentru un patrimoniu muzeal şi chiar cu o expoziţie la Cernăuţi (Ucraina).
Muzeul de Etnografie
Botoşani, Bd. Mihai Eminescu, nr.50
Casa Ventura

În cadrul patrimoniului muzeal botoşănean, colecţia  etnografică ocupă un loc de suflet, reconstituind cu fidelitate spaţiul tradiţional şi elementele sale  definitorii.Aceasta este gǎzduitǎ în prezent în “Casa Ventura” , construită între anii 1845-1850 în stil neoclasic, cu decoraţiuni arhitectonice interioare baroce de valoare de către Grigore Ventura, scriitor şi compozitor  român, tatăl artistei Maria Ventura. Primele achiziţii pentru un viitor muzeu etnografic au început din anii 1957-1958. Mai târziu, în anul 1967, inventarul s-a îmbogăţit cu donaţia făcută de preotul Dumitru Grigoraş de la Orǎşeni-Deal,  cuprinzând 70 de piese. Până în anul 1983 numărul de piese a ajuns la 773. Între anii 1989-2007 piesele etnografice reprezentând arhitectura populară, ocupaţiile zonei, meşteşugurile, ceramica, piesele de mobilier, ţesăturile, portul popular, accesoriile pentru obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou, ouăle decorate, au fost integrate în expoziţia permanentă, adăpostită într-o clădire de sec. XVIII " Casa Manolache Iorga" (străbunicul istoricului Nicolae Iorga) şi între anii 1902-1947 locuinţa Saint-Georges (arhitectul şef al oraşului Botoşani). 

 

Pe lângă piesele reprezentând cultura populară a zonei Botoşani, inventarul cuprinde şi un număr de 1146 de piese (ceramică, port popular, ştergare, desagi şi traiste din alte zone etnografice ale României) - colecția Maria și Nicolae Zahacinschi. În anul 2008 inventarul numără în total 3428  piese. Valoarea pieselor este dată de vechimea lor (unele din ele fiind şi datate cu anii 1819, 1826, 1853, 1878, 1903, 1904 - obiecte de cult, piese de mobilier, ţesături, ceramică), de motivele decorative cu simboluri specifice zonei şi de cromatică. Patrimoniul etnografic a fost continuu valorificat nu numai prin expoziţia permanentă (până la retrocedarea clădirii), dar şi prin multe expoziţii temporare de succes care sunt şi în continuare deschise în diferite locaţii potrivite pentru un patrimoniu muzeal şi chiar cu o expoziţie la Cernăuţi (Ucraina).

 

Muzeul de Etnografie

Botoşani, Bd. Mihai Eminescu, nr.50

Casa Ventura