Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/11-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Nicu Enea, pictorul Casei Regale
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr.10, martie 2014


Mărțișor de floare rară
Muzeul „Mihai Eminescu” în haine de primăvară
Biserica “Sfântului Nicolae” din Dorohoi
Frumuseţi de lângă noi: Cascada Bigăr
Istoria unui nume: Burdujeni
Muzeul “Vasile Pârvan”
Nicu Enea, pictorul Casei Regale
“Pe drumuri de munte”
Destinaţie culinară: Restaurant Blue Acqua

Nicu Enea, pictorul Casei Regale

Nicu Enea

Pictorul Nicu Enea s-a născut pe 28 mai 1897 în Valea Arinilor,  a studiat la şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti şi a frecventat cursurile Academiei libere de pictură, unde au predat Arthur Verona, Gheorghe Petraşcu şi Jean Alexandru Steriadi.

Graţie talentului său, Nicu Enea a fost desemnat, în 1934, să reprezinte România la Expoziţia Internaţională de Pictură de la Paris, unde a primit medalia de argint pentru portretul soţiei sale, intitulat „Elvira”. Restaurarea picturii de la Catedrala Ortodoxă din Chişinău, precum şi comenzile primite în anii ’40 de a picta palatele regale, reprezintă o dovadă în plus de recunoaştere a valorii sale. Însă, proaspăt instalat, regimul comunist nu a văzut cu ochi buni această apropiere de Casa Regală şi l-a îndepărtat din viaţa artistică. Ultimii ani i-a petrecut în Bacău, unde a pictat Biserica „Sfinţii Voievozi” şi cupola Teatrului „Bacovia”. Pictorul este înmormântat la Cimitirul „Eternitatea” din Bacău, dar frumuseţea lucrărilor îi păstrează vie prezenţa printre noi.

În noiembrie 1968, soţia artistului, Elvira Enea, donează Comitetului Judeţean pentru Cultură imobilul în care au locuit ei, terenul aferent, 130 de lucrări de pictură, 210 de lucrări de grafică, piese de mobilier şi obiecte care au aparţinut pictorului. După amenajarea casei, în luna decembrie 1970, aceasta s-a deschis pentru public, Elvira Enea îndeplinind funcţia de custode.

Astăzi, expoziţia permanentă din Casa Memorială “Nicu Enea” oferă vizitatorului posibilitatea  reîntâlnirii cu opera unui mare talent, a cărui afirmare se suprapune temporal şi spiritual uneia dintre cele mai fertile şi tulburătoare perioade din istoria artei româneşti, şi anume perioada interbelică.

Luisa Ţuculeanu