Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/34-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
O poveste fără sfârşit
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr.6, octombrie 2013


O poveste fără sfârşit
Sucevița, mănăstirea Movileștilor
De ce să alegi Mauritius?

O poveste fără sfârşit

O poveste fara sfarsit

 

"…Călător şi trecător, cum eram întotdeauna, Iaşii sunt pentru mine un popas tihnit (…). Veselia lui îmi apare în fel cu totul intelectual, sub icoana amicilor mei literaţi, adunaţi în discuţiuni şi lectură (…). O zi petrecută în Iaşi era pentru mine o sărbătoare discretă şi ales nuanţată. Mă simţeam în Iaşi mai aproape de locul ideal unde fiecare ar vrea să-şi petreacă viaţa ca nicăieri aiurea. Era, în acest oraş domnesc, cuprins de melancolia amintirilor prea mari, mai multǎ inteligenţă şi mai mult cult pentru cele intelectuale, decât în oricare centru românesc..."

Gala Galaction – "Iaşii-precum erau"


Deși aceste rânduri au fost scrise acum aproape 100 de ani, ele sunt incredibil de actuale. Farmecul etern al orașului se află în parfumul de flori de tei din Bulevardul Copou, în atmosfera boemǎ din Complexul Studenţesc, în pacea mǎnǎstirilor vechi.
Înființat în urmă cu peste 600 ani ca un loc de popas pentru negustorii care au făcut comerț între Marea Baltică și Marea Neagră, mai ales Constantinopol, precum și între Transilvania și tătară Hanat, Iaşul a știut să beneficieze de acest avantaj, fără a deveni un oraș exclusiv comercial. Odatǎ ce a devenit capitală a Moldovei, în 1565, cele mai bogate familii din România şi-au construit conacele aici, iar atmosfera romantică din Iași a inspirat poeții și scriitorii epocii.

 

Atmosfera boemă, care a fost un mediu adecvat pentru cei mai importanți oameni de litere și muzicieni ai secolului al XIX - lea, este și în zilele noastre este un atribut al orașului Iași. Unele dintre clădirile vechi / istorice există încă şi sunt integrate în peisajul modern al orașului, povestind istorii fascinante despre doamne şi domniţe.
Principalul punct de atracţie şi simbol al Iașului este Palatul Culturii (1906-1925), monument construit în stil neogotic pe ruinele Curţii Domneşti. Deşi în renovare în acest moment, el poate fi încă admirat şi impresionează prin arhitectura deosebitǎ. În faţa lui se deschide bulevardul principal al orașului, iar de-a lungul acestuia există unele dintre cele mai importante obiective turistice: Mănăstirea Trei Ierarhi - cu ornamente exterioare unice, minunat sculptate din piatră, Catedrala Mitropolitană - locul celui mai mare pelerinaj ortodox din România , Primăria Municipiului Iași - Palatul Roznovanu, Teatrul Naţional - o bijuterie arhitectonică.
Iaşul este, de asemenea, un oraș cu un pas înainte în istoria de România: Mihai Viteazul a realizat în Iași prima unire a Principatelor Române, aici a fost construit prima universitate românească (1860), prima Grădina Botanică (1856), dar și primul teatru evreiesc din întreaga lume, la inițiativa lui Avram Goldfaden (1876).

 

Dar nici trecutul, nici monumentele istorice nu au valoare dacă nu ar fi animate ospitalitatea localnicilor. Atmosfera este mai vibrantă din luna septembrie până în iulie, când străzile din Iași sunt pline cu studenţi, orașul fiind al doilea centru universitar din România.
Aflat în cursa pentru titlul de Capitala Culturalǎ Europeanǎ, orașul este o destinație inspiratǎ, din ce în ce mai multe evenimente culturale desfăşurându-se aici. Povestea acestui oraș este fără sfârșit ... Personajele sunt oameni care locuiesc în Iași și cele care le vizitează și rămân prietenii ei pentru totdeauna.