office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 38, Septembrie 2016


Interviu: Cristi Iliuţă, somelier Little Texas
Un start de nota 10 la începerea școlii
Psoriazis: cauze și metode de tratament
CT – COMPUTER TOMOGRAFIA
Celulita – duşmanul multor femei
Adaptarea copilului la colectivitate
Paşaport către neuitare
Cȃnd ȋngerii pictează
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Paşaport către neuitare

 

După primele trei cărţi editate în 2015 şi în primele luni ale anului 2016, "În nopţile cu heruvimi sălbatici", "Meridianele Sportului Ieşean", "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", iată că un nou volum al jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, "Paşaport către neuitare",  vede lumina tiparului în luna septembrie 2016.


"Careul" se închide cu o carte pe care autorul a scris-o în memoria tatălui său, Radu Teodorescu, fost veteran de război, care a luptat în prima linie pe Frontul de Vest, alături de compania de infanterie pe care a condus-o în cadrul Regimentului 1 Vânători, în Ungaria şi Cehoslovacia, începând cu 23 august 1944, conform jurnalului de front original găsit, din întâmplare, prin casă. Brăilean de origine, tatăl Radu Teodorescu ajunge după cel de-al doilea Război Mondial la Iaşi, unde urmează Facultatea de Drept din Dealul Copoului şi ajunge jurist-economist. Locuieşte pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu din Iaşi, unde o cunoaşte pe viitoarea soţie, Elena "Lenny" Radu. Tatăl autorului a devenit apoi director adjunct la CEC Iaşi şi mai apoi la Administraţia Financiară a judeţului Iaşi, iar după pensionare s-a apucat în modul cel mai serios de scris, de depănat amintirile sale de pe front, a scris poezii şi nuvele, a publicat în presa vremii.  Talentul literar a fost moştenit de fiul său, Dan Teodorescu şi de nepotul Daniel-Cristian Teodorescu.


Un alt capitol special al cărţii se referă la fenomenul "Sport Fan Club", un fel de "Junimea Sportului" la Iaşi, manifestare pe care autorul cărţii a coordonat-o timp de 4 ani şi 3 luni şi 61 de ediţii, în perioada 1993-1997, ajutat mereu de colegii săi din presa sportivă de la nivel local şi naţional. Iar pentru că, în 2012, "Sport Fan Club" devine o publicaţie online, cu subiecte culturale şi sportive, Dan Teodorescu revine acum şi cu câteva reportaje din cele două domenii dragi lui, din perioada aprilie - august 2016.


Lansarea cu public a volumului beletristic "Paşaport către neuitare", a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, va avea loc miercuri, 14 septembrie 2016, la ora 17.00, în Sala de spectacole a Clubului CFR Iaşi, de pe strada Râpa Galbenă.

Manifestarea va cuprinde: reprezentaţie de gală cu piesa "Românie dragă, Elveţia mea...", comedie de Cornel Udrea, în regia lui Emil Gnatenco, dueluri epigramistice la temă cu membrii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi, recitalul muzical al tinerei violoniste Ştefania Turcu. Evenimentul se va bucura de participarea extraordinară a maestrului Petru Ciubotaru, societar al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi şi a scriitorilor ieşeni Emilian Marcu, Vasile Larco, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Diacon, Sorin Cotlarciuc, Eugen Deutsch. Moderatorii evenimentului sunt Mihai Batog-Bujeniţă (directorul ALPI) şi Paul Zamfir (directorul Clubului CFR Iaşi).