office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Articole Facebook


Sfaturi pentru articulații sănătoase
Dependenţa de telefon poate ruina copilăria
Consumaţi fructe cu coajă lemnoasă!
Păducelul – „doctorul“ inimii
Propolisul, cel mai puternic antiinfecţios natural
Primul transplant renal asistat robotic din sistemul medical privat din România
Alimentul care îi ajută pe studenţi în sesiune
Consumaţi vişine şi cireşe!
Cum scăpăm de arsuri la stomac?
Senzația de foame îmbunătățește memoria
Metode endovasculare în tratamentul piciorului diabetic

Metode endovasculare în tratamentul piciorului diabetic

Autor: Dr. Mihai Creţeanu

Angiografia periferică / Arteriografie membre inferioare
Tratamentul endovascular – angioplastia cu balon / stent

Cui se adresează angiografia periferică?

Boala arterială periferică (BAP) este o afecţiune frecventă, care are ca şi cauză principală ateroscleroza (depunerea depozitelor de grăsime la nivelul pereţilor vaselor, ceea ce duce la îngustarea arterelor respective şi îngreunarea trecerii sângelui la acest nivel). Cel mai frecvent sunt afectate arterele membrelor inferioare, mult mai rar cele ale membrelor superioare. Netratate, leziunile avansează şi, în timp, se pot produce modificări importante, uneori ireversibile ale ţesuturilor care primesc sânge prin vasul afectat. Persoanele cu această afecţiune au risc crescut de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral, dar şi alte probleme serioase de sănătate care pot necesita tratamente agresive (de exemplu amputaţie de membru).

Factorii de risc ai bolii vasculare periferice:

Dislipidemie (colesterol şi/sau trigliceride crescute) 
Vârsta = 50 de ani 
Diabetul zaharat: 1 din 3 diabetici asociază şi BAP 
Istoric de boală cardiacă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral Hipertensiune arterială 
Obezitate 
Fumat

Aşa cum am spus, cel mai frecvent sunt afectate arterelor membrelor inferioare.
Acest lucru poate fi realizat la diferite nivele, pot fi una sau mai multe leziuni, în acelaşi timp (afectarea poate implica arterele iliace, arterele femurale, arterele poplitee, arterele tibiale). De obicei, afectarea este difuză, mai ales la persoanele diabetice, însă leziunile pot varia ca şi gravitate. Tratamentul intervenţional constă în dilatarea zonei cu un balonaş şi montarea unui stent (tub de dimensiuni diferite, de metal) care va menţine vasul deschis. Nu necesită incizie chirurgicală, astfel că permite o recuperare extrem de rapidă, cu durată foarte scurtă de spitalizare.

Procedura de angiografie / angioplastie cu balon/ stent periferică

Intervenţia de angiografie de membre inferioare se face în scop diagnostic. Se lucrează într-un mediu steril. Bolnavul este acoperit cu un câmp steril. Se face anestezie locală la locul de puncţie cu Xilină 1%. După anestezie se efectuează o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care se va introduce o teacă (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar intervenţiei). Ulterior se administrează heparină (un medicament care previne formarea cheagurilor de sânge în timpul intervenţiei). Pe teacă se introduce un ghid (un fir subţire) cu care se va traversa leziunea, apoi, urmând ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica în permanenţă localizarea cateterelor. Ulterior, dacă este cazul se dilată leziunea cu ajutorul unui balonaş care va fi umflat cu substanţă de contrast diluată. Se montează stentul necesar menţinerii vasului la dimensiuni normale. La final se verifică prin arteriografie poziţia stentului şi dacă există stenoză restantă. Uneori pot fi necesare dilatări la nivelul stentului, după ce acesta a fost montat în poziţia dorită. Atunci când procedura se consideră încheiată, se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lăsată pe loc cateva ore.

Important!
Boala arterial periferică este o afecţiune frecventă, care poate mult timp să fie asimptomatică, momentul de apariţie al manifestărilor fiind uneori asociat cu existenţa unor leziuni severe. Netratată poate duce la afectarea calităţii vieţii şi poate evolua către leziuni invalidante, care uneori necesită măsuri grave (ex: amputaţie). De aceea, se recomandă tratamentul precoce al leziunii, pentru a opri progresia bolii şi a ameliora simptomele. În acest sens, tratamentul intervenţional de tip angioplastie cu balon şi montare de stent în caz de picior diabetic cu complicaţia de boală arterială periferică este un tratament modern, minim invaziv, care permite rezolvarea într-o manieră optimă, cu recuperare rapidă şi spitalizare redusă.

Pentru programǎri şi informaţii suplimentare vǎ invitǎm pe site-ul nostruwww.creteanu.ro sau puteţi contacta coordonatorul Centrului Endovascular la telefon 0742.633.424