Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/59-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Pietrele Doamnei
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Descoperă noul site al revistei Branché! www.revistabranche.ro

Branché Nr. 12, Mai 2014


Cu flori în păr la ceas de-aniversare
Embolizarea fibromului uterin
În vizitǎ la Muzeul Unirii
Pietrele Doamnei
Casa lui Iorga
Mănăstirea din poiana pustnicilor
Istoria unui nume: Valea Uzului
Cetatea de la Mare
Destinaţie culinarǎ: Frankly
Frumuseţi de lângǎ noi: Apus de soare în Deltǎ
Disneyland Paris – tǎrâmul poveştilor şi al basmelor

Pietrele Doamnei

Pentru iubitorii muntelui, rezervaţia Pietrele Doamnei din Masivul Rarǎu reprezintǎ un punct turistic important. Accesul în zonǎ se poate face fie prin Câmpulung Moldovenesc, pe drumul care urcǎ pe creasta Rarǎului prin Valea Izvorul Alb, fie pe valea Caselor, prin rezervaţia Moara Dracului. O altǎ variantǎ ar fi prin localitǎţile Pojorâta, Chiril, Mestecǎniș sau Slǎtioara. Rezervaţia se învecinează spre Sud cu Pietrosul Bistriţei, spre Vest cu Giumalăul, spre Nord cu muntele Tomnatec, iar spre Est se întind pajiştile Todirescu din preajma codrului secular Slătioara.Conform legendei locale, denumirea stâncilor Pietrele Doamnei vine din vremea lui Petru Rareş,  domnitorul  găsind aici un adăpost sigur pentru familia sa. Se spune ca soţia domnitorului se urca deseori pe stâncile din zonǎ, așteptând întoarcerea lui de pe câmpul de luptǎ.În întreaga zonǎ se gǎsesc calcare cu încrustaţii de corali, amoniţi, alge marine, elemente care formau mari recife, acum 140 milioane de ani, în perioada cretacică, atunci când acest teritoriu a fost acoperit de mările calde ale oceanului. Fiind o zonǎ calcaroasǎ, se circulă destul de greu. De aceea, turistul obosit de drum gǎseşte adǎpost la umbra molidului, arborele cel mai rǎspândit în zonǎ. Întalnim însǎ și plopi tremurǎtori, salcie cǎpreascǎ sau mesteacǎn. Pietrele Doamnei sunt împodobite cu micsandre sălbatice, clopoţei, margarete, guşa porumbelului,  gǎlbenele de munte, cimbrișor. Dar regina florilor este, fǎrǎ îndoialǎ, floarea de colţ, care creşte pe stânci, fiind declaratǎ monument al naturii. Mai mult, Pietrele Doamnei reprezintǎ un adevǎrat paradis al animalelor sǎlbatice rare, cum ar fi: ursul carpatin, cerbul carpatin, râsul, vulpea, lupul, jderul.


Aparent inaccesibile, Pietrele Doamnei au fost escaladate pentru prima datǎ în 1921. Apoi, tot mai multe persoane au ales aceastǎ rezervaţie. Așadar, dacǎ aveţi ocazia sǎ vizitaţi Pietrele Doamnei, puteţi admira un rǎsǎrit de soare mǎreţ, cufundat într-o baie de culori difuze de la o înǎlţime de 1.648 metri.

                                                            

                                     Mirela Ţuculeanu