Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 22

Notice: Undefined offset: 0 in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23

Warning: getimagesize(poze/127-) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/brancher/public_html/articol.php on line 23
Podul Minciunilor, legendă sau adevăr?
office@branche.ro       0727.340.355      0752.120.726

Branché Nr. 17, Octombrie 2014


Ȋn luna lui octombrie…
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Hernia inghinală
Roua cerului
Palatul de la Comǎneşti
Muzeul de Artǎ din Piatra Neamţ
Podul Minciunilor, legendă sau adevăr?
Destinaţie culinarǎ: Restaurant Turnul de Apă
Cipru - o insula mai frumoasă decât Afrodita!
Frumuseţi de lângǎ noi: Flori de toamnă
Mărirea de sâni prin injectarea de grăsime proprie

Podul Minciunilor, legendă sau adevăr?

Podul Minciunilor este un veritabil simbol al oraşului Sibiu. Iniţial construit din lemn,  a fost refăcut în anul 1859, la fabrica lui Fredericus Hutte, fiind primul pod din România (şi al doilea din Europa) confecţionat din fontă turnată, cu decoraţiuni realizate prin traforare, având la capete două cercuri reprezentȃnd stema Sibiului. Un detaliu demn de menționat este zidul ce susţine scara și care înglobează un ancadrament din piatră, vestigiu dintr-o construcţie medievală. Până a fi construit acest pod, accesul între cele două sectoare ale pieţei se făcea pe sub un conglomerat de clădiri, care a fost demolat în 1851.

 

Podul Minciunilor este considerat un loc romantic, unde îşi dădeau întâlnire, de obicei, îndrăgostiţii dornici să-și reclame amorul ȋntr-un loc încărcat de legendă. Fiind, deci, vizitat și cunoscut de foarte multă lume, podul a devenit un subiect desprins din poveste, așa ȋncȃt mai aproape de adevăr ar fi povestea legată de un joc de cuvinte care face trimitere la cuvântul “minciună”, aparținȃnd dialectului săsesc. Bătrânii din zonă îi atribuiau şi “calităţi” umane, personificȃndu-l și spunȃnd că podul “simte” fiecare neadevăr rostit de cei care ȋi stau ȋn preajmă, astfel că balustrada poate să creeze impresia că va ceda în orice moment, urmând ca mincinosul să fie pedepsit.

 

O altă legendă vorbeşte despre faptul că ȋn Piaţa Mică (denumită și piaţa negustorilor, deci a tocmelilor) existau şi clienţi păcăliţi. Aceştia se întorceau cu marfa cumparată şi, în uralele mulţimii, îi aruncau de pe pod pe negustorii necinstiți. În acest fel, aceştia nu îi mai înşelau niciodată pe sibieni și, ȋn plus, serveau drept pildă pentru toţi precupeţii. Dar cea mai interesantă legendă a podului ţinea de curăţenia trupească a tinerelor fete care se întȃlneau cu iubiţii lor. Aici se făceau jurăminte de iubire dar, după ce se afla adevărul despre aceste tinere, se spune că imediat după nuntă miresele erau târâte de păr până pe pod, de unde erau aruncate pentru jurămintele lor mincinoase. Ȋn spiritul aceleiași idei s-a format şi legenda după care novicii de la Academia Militară ”uitau” să se mai prezinte la întâlnirile sub clar de lună, pe podul cu pricina, după ce furau inimile fetelor ȋncrezătoare ȋntr-o dragoste nepieritoare.

 

 

Luisa Ţuculeanu